Voetbal in Griekenland

De voetbalstad: Thessaloniki


In “De Voetbalstad” leggen we iedere maand een andere stad onder de loep. Welke rol speelt de stad in de voetbalgeschiedenis van haar land? Welke clubs domineren het voetballandschap van de stad? En wat is dé derby van de stad? Deze keer verdiepen we ons in de tweede stad van Griekenland: Thessaloniki.

Voor lekker weer, goed eten en fanatieke supporters moet je in Griekenland zijn. Athene heeft als hoofdstad veel te bieden, maar je zou jezelf tekort doen als je Thessaloniki overslaat. Met ongeveer 325.000 inwoners heeft Thessaloniki twee keer zo weinig inwoners als de hoofdstad, maar dat zegt niets over de support van de clubs in de stad. De burenruzie tussen PAOK en Aris is het bekendst. Bij kenners zal er een lampje gaan branden bij het horen van de naam Iraklis. Verder ligt ten zuiden van Thessaloniki de gemeente Kalamaria, waar Apollon Kalamarias speelt. Apollon Pontou, de nieuwe naam sinds 2017, wordt niet gebruikt door de supporters.

De vergeten club

Iraklis was een bekende naam in het Griekse voetbal. Aan het begin van deze eeuw speelden ze in de voorrondes van de UEFA Cup. Het bestuur maakte er een bende van en financieel ging het achteruit bij Iraklis. In 2007 degradeerden ze net niet, maar moesten er nog wel veel salarissen worden betaald.

In 2011 degradeerden ze alsnog, want Iraklis kreeg geen licentie voor de Super League. Ook werd de club betrapt op het vervalsen van documenten gedurende de transferperiode. De bond bestrafte hen met een automatische laatste plek in de competitie. Ondanks de veilig behaalde tiende plek in de middenmoot, degradeerde Iraklis direct.

In 2017 was het einde verhaal voor de professionele afdeling van Iraklis. Financiële problemen leidden ertoe dat het team niet meer kon meedoen in de tweede divisie. Ze werden teruggezet naar de derde divisie. In 2019 werd de Griekse voetbalpiramide hervormd en degradeerde Iraklis vanwege haar financiële staat naar de vierde divisie. Als antwoord hierop werd Iraklis 2015 opgericht. Ze trapten af in de achtste nationale divisie, waar ze kampioen werden. De competitie werd niet meer hervat na de coronacrisis.

Sinds seizoen 2021-2022 speelt Iraklis weer op het tweede niveau van Griekenland. Hoe kan het dat ze niet helemaal vanaf onder de ladder moesten beklimmen? Na het winnen van de amateurcompetitie, is de club samengevoegd met FC Triglia. Triglia speelde op dat moment flink hoger. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Kaftanzogliostadion, niet ver verwijderd van het Toumbastadion.

Het stadion is momenteel natuurlijk veel te groot voor Iraklis. Toch zijn de fanatieke supporters na de chaotische jaren nog steeds te vinden op de tribunes. Bij thuiswedstrijden van Iraklis neemt een grote groep fanatiekelingen plaats achter het doel. We schreven meer over Iraklis in dit artikel. De foto’s van Iraklis zijn gemaakt door Derbyhopper.

Problemen in Kalamarias

In 1926 werd Apollon Kalamarias opgericht door vluchtelingen uit Pontus, waar destijds een holocaust gaande was. Apollon werd toen beschouwd als een van de meest historische teams uit Thessaloniki.

Dicht bij de zee ligt het Kalamariastadion, waar zo’n 6.500 man in past. In 2020 gingen we in gesprek met jongens van de club, die ons veel vertelden over de spelende problemen binnen de club. In het seizoen 2019-2020 ging bijna elke wedstrijd verloren, speelde de club met veel spelers van het O19-team en kon Apollon de salarissen niet betalen. Een groot contrast met het team dat in 2008 nog in de hoogste competitie speelde.

De achterban bleef trouw, maar momenteel boycotten ze de wedstrijden in protest tegen de president van de club. Dezelfde president die in 2017 de naam van de club veranderde. Wel staan de fanatieke supporters op de tribunes bij hun basketbalteam. Meer over het gesprek met de aanhangers van Apollon Kalamarias lees je via deze link.

De bekendste naam

PAOK zal ongetwijfeld de bekendste club uit de stad zijn. De Grieken zijn regelmatig op bezoek in Nederland (we spraken hun supporters over de trip naar Amsterdam) en sportief gezien heeft PAOK het meeste succes geboekt.

In het Toumbastadion kan je, net als in het onderkomen van stadgenoot Aris, een hete avond verwachten. In de kranten is de benaming Griekse heksenketel vaak te lezen en dat is niet onterecht. Bij topwedstrijden staat Gate 4 in vuur en vlam. PAOK is een paar keer in het nieuws gekomen vanwege bijzondere gebeurtenissen, zoals toen hun directeur met een pistool het veld op kwam.

In 2019 was PAOK na tientallen jaren weer de kampioen van Griekenland. Officieel passen er 28.000 mensen in het stadion, maar het echte aantal kwam veel hoger uit. Ons werd verteld dat al het vuurwerk in Thessaloniki en omstreken weken van tevoren uitverkocht was en dat was te zien tijdens en na de wedstrijd. De club hielp nog een beetje mee door de stadionlampen uit te zetten, wat het effect extra speciaal maakte.

Op In De Hekken zijn vaker artikelen verschenen over PAOK. We bezochten de derby tegen Olympiakos en schreven iets over een corrupte situatie in Griekenland. Toen de supporters vanwege coronamaatregelen niet naar binnen mochten, verzamelden duizenden van hen bij het Toumbastadion.

In de schaduw

In de schaduw van PAOK en de grote clubs uit Athene staat Aris, het team dat de top-5 in Griekenland completeert. Het is vooral de wijk rondom het stadion die Aris een warm hart toedraagt, in de stad zal het niet erg opvallen.

De geelzwarten hebben met drie titels en een beker een bescheiden prijzenkast. Het laatste kampioenschap dateert van 1946. Het team doet vaak mee in de subtop, al is Aris ook een paar keer uitgegleden naar de tweede divisie.

Ondanks deze kleine successen staan de supporters van Aris bekend als zeer fanatiek. Tijdens de derby van Thessaloniki kan het spoken in het stadion waar 22.800 man in past. Ook heeft de aanhang zich een paar keer op de kaart gezet bij Europese tripjes.

De wedstrijden van Aris zijn niet vaak uitverkocht, maar dat zegt niets over de sfeer in het Kleanthis Vikelidesstadion. Een fanatieke Griek telt voor twee. Na de renovatie is het stadion van Aris nog mooier geworden: compleet in de clubkleuren met unieke tribunes. PAOK en Aris spelen zelden in hetzelfde weekend thuis, dus het combineren van een bezoek aan beide clubs in één weekend is redelijk lastig.

Vorig seizoen bezocht een van onze redacteuren een thuiswedstrijd van Aris. De mooie beelden check je hier. Ook verscheen er op In De Hekken een artikel over de derby van Thessaloniki. Aris – PAOK staat garant voor spektakel op de tribunes!

Lagere divisies

Hier en daar in de stad spelen natuurlijk ook wat teams in de lagere divisies. Zo speelt Makedonikos FC bijvoorbeeld in het noorden van de stad, in een stadion waar het B-team van PAOK ook haar wedstrijden afwerkt. Een uitverkocht duel hoef je niet te verwachten, er komen ongeveer honderd supporters op de thuiswedstrijden af. Het stadion heeft vier waardige tribunes.

Lees ook de voetbalstad Bratislava, Krakau, Mannheim, Lissabon, Sofia en Belfast!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %