Voetbal in Griekenland

Van Thessaloniki naar Amsterdam

Supporters van PAOK hebben deze eeuw vaak de reis van Thessaloniki naar Nederland gemaakt. We spreken met fanatieke supporters van de Griekse club over hun awayday bij Ajax. Tweeduizend fanatieke supporters reizen hun club achterna voor dit Europese duel!

Oude bekenden

PAOK en Ajax zijn elkaar de afgelopen jaren vaak tegengekomen bij Europese wedstrijden. In seizoen 2010-2011 en 2016-2017 mochten de clubs tegen elkaar aantreden in de derde kwalificatieronde van de Champions League. De gasten uit Thessaloniki zijn deze eeuw vaak in Nederland geweest: naast de bezoekjes aan Amsterdam kwamen Heerenveen en tweemaal AZ en PSV ook nog uit de koker.

Nadat Ajax in seizoen 2018-2019 kampioen van Nederland werd, stroomden ze in de derde voorronde van de Champions League. PAOK werd eveneens kampioen: na 34 jaar wist het team haar derde titel in Griekenland te pakken. Ook de Grieken begonnen in deze ronde aan hun Europese campagne. Ja, je leest het goed. De Champions League is natuurlijk allang niet meer het kampioenenbal. Het beste team van zowel de Nederlandse als de Griekse competitie moeten genoegen nemen met minimaal vier kwalificatiepotjes voordat ze de groepsfase kunnen behalen.

Het uitvak bij Ajax in 2016 (foto via VAK410).

We spraken met Ivos, een fanatieke aanhanger van PAOK. Hoe de reacties na de loting waren? ‘Eerdere jaren waren we wel positief erover. Maar gezien de uitslagen van de laatste keer dachten we: pff, weer Ajax. Al is dit wel voor Grieken de uitgelezen kans om Amsterdam te bezoeken, dus iedereen keek er wel naar uit.

De reis naar Amsterdam

Ivos zelf rijdt naar Düsseldorf, waar hij via een grote fanclub van PAOK kaarten kon regelen. Hij springt daar in de bus waarmee ze onderweg naar Amsterdam gaan. In Arnhem wachten ze op de bussen uit Hannover en Stuttgart, waarna ze in een colonne richting de hoofdstad reizen.

Voor veel supporters zal het niet de eerste keer zijn dat ze Nederland bezoeken. Hebben ze Amsterdam na al die keren nu wel gezien? ‘Tja, voor ieder wat wils. Sommigen bezoeken de dagen voor de wedstrijd de talloze musea en de anderen verkennen de drugsscene en de Wallen,’ antwoordt Ivos. Kortom: er is voor iedereen genoeg vermaak in Mokum.

Massa supporters in de stad

Al zingend trekt de grote groep door de stad. De supporters zingen heen en weer en genieten van het Nederlandse bier. Op de Dam wordt afgesproken met de andere supporters van PAOK. De wedstrijd was binnen no-time uitverkocht: de thuisvakken zijn bomvol en in het uitvak zitten 2.000 fanatieke supporters.

Gate 4 heeft natuurlijk een reputatie opgebouwd. Je hebt vast wel eens beelden gezien van de krakers tegen Olympiakos, waarmee de club altijd in de clinch ligt. Hierdoor houdt de ME de massa continu in de gaten. Ondanks dat zijn er links en rechts wel wat opstootjes geweest. Twee uur voor de wedstrijd wordt de groep onder politiebegeleiding van de Dam naar Centraal Station gebracht. ‘Als een kudde vee worden we in de metro naar het stadion gebracht. Bij aankomst zorgt de politie dat we bij het gastenvak komen,’ vertelt Ivos.

PAOK-supporters bij de Dam.

PAOK-supporters bij de Dam.

Spannend duel

Na een gelijkspel (2-2) in het Toumba Stadion, is het nog lang niet beslist na een wedstrijd. PAOK komt op voorsprong, maar weet dit niet vast te houden. Net als in de eerdere ontmoetingen is het Ajax dat de winst pakt: het duel eindigt in 3-2 voor de Amsterdammers. ‘Helaas delven wij meestal het onderspit tegen Ajax. Maar toch laten we goed van ons horen: soms lijkt het net of er meer Grieken dan Nederlanders in de Arena aanwezig zijn. De sfeer zat er lekker in,’ zegt Ivos. Na de wedstrijd moeten de meegereisde supporters even geduld hebben: om alles veilig te houden, wordt het uitvak na de wedstrijd nog twee uur vastgehouden.

In 2013 en 2018 kwam PAOK tekort in de play-offronde, maar dit keer eindigt de Champions League-droom dus in de derde voorronde. Daarna blameren de Grieken zich door over twee wedstrijden te verliezen van Slovan Bratislava. De Slowaken gaan ervandoor met het Europa League-ticket. Voor hen betekent dit een terugkeer in Europa na rommelige jaren.

De nasmaak zal naar zijn, maar niet elke club is bevoorrecht om in Europa gesteund te worden door tweeduizend man. Champions League of niet, de aanhang van PAOK zal jaar in en jaar uit haar club achterna reizen!

Meer foto’s van de supporters van PAOK in Amsterdam:

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %