ActueelVoetbal in Griekenland

Derby van Thessaloniki – Hearts full of pride

Als ik vaak vanuit verveling iets op YouTube aan het zoeken ben bestaat mijn zoekterm vaak uit termen als best ultras of football derby’s. Dit levert een grote verzameling beelden op van de mooiste wedstrijden op het gebied voetbalsupport. Eén van de wedstrijden die hier dan vaak tussen staat is de derby van Thessaloniki. Mede door deze beelden staat deze derby dan ook hoog op mijn lijstje om te bezoeken.

Het eerste weekend van september reis ik af naar Thessaloniki. Hier staat dit weekend de wedstrijd Aris FC – PAOK op het programma. Een wedstrijd die garant staat voor veel pyro en een ongekende passie op de tribune wat zorgt voor een orkaan aan geluid.

Thessaloniki is een stad wat op het gebied van mooiste steden niet hoge ogen zal gooien. Veel toeristen zullen dan ook uitwijken naar de hoofdstad of een van de vele eilanden die het land rijk is. Ondanks dat heeft de stad wel een rijk verleden met enkele mooie bezienswaardigheden. De stad floreerde namelijk in de oudheid en dit is op verschillende plekken in de stad goed terug te zien. Vooral de witte toren aan de kust is een bekend gebouw en staat als symbool voor de stad.

Rivaliteit tussen Aris en Paok

Al sinds de oprichting van Paok in 1926 is er al sprake van een rivaliteit met Aris (opgericht in 1914). Dit alles vanwege de achtergrond van beide clubs. PAOK is opgericht door Griekse vluchtelingen oorspronkelijk komend uit het huidige Turkije. Deze vluchtelingen zijn in Thessaloniki gekomen door een personen ruil die werd afgekondigd in 1923 vlak na de opdeling van het Ottomaanse rijk en de Grieks-Turkse oorlog. De reden voor de personen ruil kwam voor een groot deel vanwege het geloof. De Griekse vluchtelingen die wonend waren in Constantinopel waren christelijk-orthodox terwijl de turken wonend in Griekenland moslim waren. Dit kwam voor beide landen goed uit en de deal werd beklonken.

Uiteindelijk kwamen er zo’n 250 duizend Griekse vluchtelingen uit Constantinopel wonen in Thessaloniki. Tijdens de wedstrijden tussen Aris en Paok kwamen de verschillen tussen beide groepen naar voren. De werkende klasse/ vluchtelingen van PAOK tegen de lokale Grieken van de bovenklasse. Dit zorgde voor een alsmaar oplopende rivaliteit. Dit verschil van werkende klasse tegen bovenklasse is op dit moment niet meer aan de orde.

De dood van een supporter

De rivaliteit tussen beide clubs werd afgelopen februari immer ter meer duidelijk. In de buurt van het stadion van Aris werd een 19-jarige supporter van de club doodgestoken, dit door enkele supporters van Paok. De dood van deze Aris supporter kwam volop in de media en schokte Griekenland. Op de plek waar de supporter werd doodgestoken is een herdenkplaats ingericht waar vele mensen bloemen leggen. Uiteindelijk werden er 9 supporters gelieerd aan PAOK opgepakt. Hiervan is er een hoofdverdachte in beeld gekomen wie ook al eerder betrokken is geweest bij supportersgeweld.

Helaas zorgen zulke incidenten vaak voor een overtrokken reactie van bestuurders onder druk van de gemeenschap. Zo ook nu weer. De regering beloofde strengere wetgeving wat er voor zorgt dat supporters nog harder gestraft zullen worden. Zo werden de straffen rond voetbalgeweld verhoogd van 6 maanden naar 5 jaar celstraf. Maar hier bleef het niet bij, ook werden bij 575 fanclubs/ supportersverenigingen invallen gedaan. Al deze clubs werden gesloten tot afgelopen juli en is besloten 67 permanent te sluiten.

Bus uitzwaaien

Aangezien er bij deze wedstrijd geen uit supporters aanwezig zullen zijn en PAOK toch haar spelers wil motiveren, wordt de spelersbus uitgezwaaid vanuit het hotel waar ze hebben overnacht. Hier verzamelt zich een mannetje of 1000 om onder luid gezang de spelers op scherp te zetten. Al vanaf 18:30 is er in de omgeving van het hotel een groot feest gaande, hierop besluit de politie ook alle toegangswegen af te sluiten zodat de aanwezige supporters op straat het feest kunnen vieren.Wanneer de bus vertrekt stapt vrijwel iedereen op zn scooter of motor om zo nog een lang stuk mee te kunnen rijden met de spelers. Onder veel lawaai van toeterende scooters rijdt de bus in de richting van het kleanthis vikelidis stadion.

De Griekse hel van super 3

Onderweg naar het stadion van Aris, Het kleanthis vikelidis stadion loop je door een ietwat achterstandswijk. Dit is Charliaou, de wijk waarin het stadion gelegen is. In de volksmond wordt het stadion dan ook vaak het charliaou stadion genoemd. In de omgeving van het stadion zijn veel kleine straatjes te vinden en uiteindelijk bij het stadion aangekomen valt het nauwelijks op binnen alle hoogbouw. De directe herkenning komt van de stadionlampen en het geluid dat bijna een uur voor de wedstrijd al zeer luid is.

Eenmaal binnen ben ik vrijwel direct onder de indruk. Super 3 is alles aan het klaarmaken voor de derby en niet veel later komt een van de capo’s het veld op met een paar jongens die vlaggen van super 3 vast hebben. Zonder ook maar een teken gaan alle handen in het stadion de lucht in. Op het teken van de capo reageert het hele stadion en volgt er een luide ARIS galmend door het hele stadion.

Bij de opkomst van de spelers word ik ietwat verrast. Ook al weet ik dat er een grote pyro aan zit te komen heb ik toch nauwelijks de tijd om te bevatten hoeveel het is en waar in het stadion het overal afgestoken wordt. Een rode vuurzee bij Super 3 trekt op en het hele veld komt onder een wolk met daarbij damp van vuurwerk te zitten. Naast de fakkels in het stadion wordt er van buitenaf behoorlijk wat vuurwerk afgestoken wat vanuit het stadion duidelijk hoorbaar en te zien is. Dit is de start van een derby zoals die moet zijn!

Hearts full of pride

Als de wolken optrekken volgt er een volgende actie van Super 3. Op de eerste rijen worden verschillende gele rookbommen afgestoken wat het stadion opnieuw in de mist trekt. Naast dat er op de tribune een groot feest is besluit de scheidsrechter de wedstrijd wat uit te stellen. Dit tot enig ongenoegen bij de fans die duidelijk maken dat er gewoon gevoetbald kan worden.

De derby op het veld

Als er uiteindelijk afgetrapt wordt is deze derby van Thessaloniki dan toch begonnen. Na de aftrap volgt gelijk een goed begin van PAOK maar dit leidt niet direct tot uitgespeelde kansen. Gedurende de eerste helft komt Aris beter in het spel. Vooral als er een kans gemist wordt van Aris komt de passie bij de fans absoluut naar boven. Om me heen op de hoofdtribune schoppen mensen om zich heen tegen stoelen en zijn er flinke vloekpartijen te horen.

Dit bereikt zn hoogtepunt in de 2e helft wanneer aris de beste kans op een voorsprong laat liggen. Vanaf 11 meter wordt er gemist wat zorgt voor een ongekende teleurstelling en woede. Aan het einde van de wedstrijd komt er een noodmelding binnen op mijn telefoon. Er wordt zware regenval met onweer verwacht dus er wordt geadviseerd thuis te blijven. In het stadion wordt er gereageerd door allemaal het shirt uit te trekken en de support in de regen door te laten gaan.

Verder moeten we voor het echte spektakel wachten tot de laatste minuut. Bij een duel wordt een speler van Aris geduwd die daarop reageert door een speler van PAOK tegen de grond te werken. Wat volgt is een opstootje met beide voltallige selecties. Uiteindelijk geeft de scheidsrechter 3 rode kaarten waarna de rust enigszins lijkt wedergekeerd. Al met al was dit een derby die weer vol zat met pyro en een support van het hoogste niveau!!

Lees ook: welkom in de heksenketel van Thessaloniki

W
Liefhebber van alles wat met voetbalcultuur te maken heeft. Ik reis het liefst heel Europa door op zoek naar de dikste wedstrijden en alles wat daar bij komt kijken!

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %