Voetbal in Griekenland

Griekse voetbalpassie bij Aris Thessaloniki

Er gebeurt altijd wel iets in de Griekse competitie. Clubeigenaren die met een pistool het veld op lopen, rivalen die tijdens de wedstrijd met elkaar op de vuist gaan of een corrupt scheidsrechterskorps. Saai is het in ieder geval nooit. Dat komt mede door de ongekende passie van de Griekse voetbalsupporters. Een passie die je mooi terug kan zien bij Aris Thessaloniki. Een club die eigenlijk nooit prijzen wint, maar qua supporters een Europese topclub is.

Ze praten in Griekenland vaak over de Big Three: AEK, Panathinaikos en Olympiakos. Allemaal grote clubs van in of rond de hoofdstad in het zuidelijk gelegen Athene. Hiermee wordt de Noordelijke havenstad Thessaloniki echter grof tekort gedaan. Met PAOK en Aris kent de stad twee clubs die zich kunnen meten met de hoofdstad. Ze hebben beiden een hekel aan de arrogante clubs uit de hoofdstad, maar een nog grotere hekel aan elkaar. PAOK is bij het grote publiek wat bekender. Aris heeft weliswaar minder supporters, maar minder fanatiek zijn ze absoluut niet.

Invasie van Manchester

Het plan was eigenlijk om de derby tussen PAOK en Aris te bezoeken. Maar het zou de Griekse competitie niet zijn als niet om vreemde redenen last-minute alles wordt omgegooid. Weg derby. De enige troost is dat Aris dat weekend wel een thuiswedstrijd speelt. Ondanks dat Aris, vernoemd naar de Griekse god van de oorlog, al meer dan 50 jaar geen prijs meer heeft gewonnen, beschikt het over een gigantisch fanatieke achterban. De Super 3 ultras van de club bestaan sinds 1988 en hebben meer dan 12.000 leden. In totaal heeft Aris meer dan 300.000 supporters door heel Griekenland. Naast voetbal, zijn de ultras ook actief bij het basketbal.

Zij hebben zichzelf door de jaren heen al meerdere malen op spectaculaire wijze getoond. Iemand kan zich flink vermaken met het bekijken van supportersfilmpjes van Aris op Youtube. In 2011 zetten 8.000 supporters Manchester op hun kop toen de club aan Manchester City werd gekoppeld. Een dergelijke voetbalbeleving hadden ze in het Etihad Stadium nog nooit gezien. Het jaar daarvoor waren ze nog met 30.000 supporters afgereisd naar Athene voor de bekerfinale tegen Panathinaikos. Ook thuis, in het Kleanthis Vikelidis Stadium, heeft de aanwezigheid van de supporters een groot effect. Tussen 1968 en 2020 bleef de club 28 Europese thuiswedstrijden ongeslagen. Onder meer Chelsea, Benfica, Bayern München, AS Roma en Manchester City keerden zonder drie punten uit Thessaloniki terug.

Brandblussers

Vandaag staat er geen speciale wedstrijd op het programma. Middenmotor Giannina komt op bezoek. Toch is ook vandaag de passie van de Super 3 goed te voelen. Helaas wel op een iets andere manier dan normaal. Ondanks de vele aanmoedigingen van de Super 3 wordt de thuisploeg namelijk compleet vernederd door de zeer efficiënte tegenstander. Als in de 85e minuut de 0-5 valt ontsteken de supporters in complete woede. Een brandblusser wordt leeggespoten richting het veld en enkele supporters betreden het veld om hun frustratie af te reageren op wat reclameborden. De boodschap is duidelijk. Voor de derby volgende week bij de gehate rivaal PAOK moet het echt beter. In het Griekse voetbal is het nooit saai…

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %