Voetbal in Griekenland

PAOK – Olympiakos: een derby vol met vuurwerk

De twee sterkste ploegen van de afgelopen jaren in de Griekse competitie. De nummer twee van de ranglijst tegen de nummer één, met slechts twee punten verschil. Dit is Noord tegen Zuid. PAOK neemt het in een uitverkocht Toumbastadion op tegen Olympiakos!

Heftige rivaliteit

De laatste seizoenen hebben er veel incidenten plaatsgevonden tijdens wedstrijden tussen PAOK en Olympiakos. In 2016 bestormden supporters van PAOK het veld met vuurwerk en werd de wedstrijd gestaakt. Twee jaar geleden werd de trainer van Olympiakos geraakt door een kassarol vanuit de hoofdtribune. Hij liet zijn acteertalent zien en weigerde vervolgens om te spelen. Bij beide incidenten kreeg Olympiakos een 0-3 overwinning toegekend.

Nog geen twee maanden terug werd het vuurtje nog eens opgestookt. Olympiakos beweerde dat de voorzitter van PAOK, Ivan Savvidis, twee clubs in zijn bezit heeft en dit is tegen de Griekse wet. Bijzonder hierbij is dat de aanklager, Vangilis Marinakis, de eigenaar van Olympiakos is. Reglementaire degradatie werd geopperd en supporters van PAOK gingen massaal de straat op. De straf werd veranderd en de clubs zouden punten in mindering krijgen, maar daar is tot op heden nog geen officieel besluit van genomen.

Supporters van PAOK tegen Olympiakos in 2016 (foto via ekathimerini.com)

Thessaloniki is er klaar voor

Drie uur voor de wedstrijd is het al druk in de wijk naast het stadion. Er rijden geen bussen meer in de buurt en wegen zijn afgezet. Elk café, restaurant of koffiehuis zit vol met PAOK-supporters. Rondom het stadion zitten de terrassen vol en is de geur van barbecue van afstand te ruiken. Er zijn talloze kraampjes waar je souvlaki en andere Griekse specialiteiten van de grill kan halen. 

In Griekenland is het niet ongebruikelijk om een wedstrijd een paar dagen van tevoren pas in de verkoop te doen. PAOK – Olympiakos is zoals elk jaar uitverkocht. Ook deze keer waren alle kaarten binnen een kwartier verkocht. Niet heel gek, gezien zeker driekwart van het stadion een seizoenkaart heeft. Je moet geluk hebben om de enkele vrije kaarten in je winkelmandje te krijgen. Toch maken de Grieken bij PAOK zich daar geen zorgen over.

Wij lopen een rondje om het stadion en zien bij Gate 4 veel supporters het stadion inklimmen. Sommigen doen dat via twee opgestapelde containers, de anderen zijn wat leniger en doen het op eigen kracht en een hoop klimt via een scheur bij de ingang naar binnen. En de beveiliging? Die is er niet. Geen politie te bekennen.

Supporters die moeite hebben met het klimmen, worden geholpen door de rest. De rij bij de illegale ingangen is langer dan bij de toegangspoortjes voor mensen met een kaartje. Wij hangen daar een halfuur rond, maar het is moeilijk bij te houden hoeveel supporters we zonder kaart naar binnen zien komen. Geschat zitten er minimaal tweeduizend man extra op Gate 4 tijdens de wedstrijd.

Bomvol Toumbastadion

Twee uur voor de wedstrijd zit het Toumbastadion al helemaal vol. De sfeer zit er goed in. Enkele fakkels worden al afgestoken en elke speler van Olympiakos wordt met een luid fluitconcert begroet. De anti-Olympiakos liederen vliegen om je oren. Het is hier niet bijzonder dat het hele stadion zingt dat de moeder van de voorzitter van Olympiakos een hoer is.

Bij opkomst van de spelers enkele minuten voor de aftrap volgt het verwachte vuurwerk. Heel Gate 4 verandert in een zee van fakkels. Dit loopt door tot aan een deel van de aansluitende lange zijde. Ook op de andere tribunes zijn hier en daar wat fakkels te zien.

Door de vele rook is het erg mistig geworden in het stadion. Bovendien is deze pyroshow niet binnen een paar minuten klaar: telkens worden nieuwe fakkels afgestoken. Het lijkt er even op dat de scheids de wedstrijd tijdelijk wil gaan staken, maar hij heeft geduld. De wedstrijd wordt zo’n vier minuten later afgetrapt.

Herhalende vuurwerkshows

Hier blijft het niet bij. Na de aftrap wordt een groot doek getoond. Hierop is een boot te zien waar in 2014 twee ton heroïne op is gevonden. De negen skeletten op de boot symboliseren de negen getuigen die stierven tijdens het proces. Op het andere doek is te zien wie zich in de boot bevinden: onder andere Agvenakis, de minister van Sport, de eerder genoemde Marinakis en de voorzitter van Aris. Ook nu worden tientallen fakkels afgestoken. Een Griek vertelde mij dat er nergens meer vuurwerk te bestellen was toen PAOK afgelopen seizoen in mei kampioen werd. Je zou je haast gaan afvragen wanneer het vuurwerk voor deze avond op zou gaan.

Het doek hangt zo’n vijf minuten, als er een nóg mooiere show komt dan die van vijf minuten geleden. Honderden flitsers en fakkels vanuit Gate 4 lichten het stadion op. Dit gaat uiteraard ook gepaard met flinke rookwolken, maar de scheidsrechter ziet geen reden om in te grijpen.

Passie op de tribunes, maar niet op het veld

De passie die op de tribunes te zien is, ontbreekt op het veld. De massale steun gedurende de eerste helft lijkt weinig effect te hebben op de teams. PAOK en Olympiakos creëren nauwelijks kansen en geven elkaar weinig ruimte.

Niet lang na rust is het raak. Olympiakos komt via een eigen doelpunt op 0-1 voorsprong. Even is het muisstil. Gelukkig duurt het niet lang tot de gelijkmaker erin ligt. Het stadion ontploft! Wederom komt er een flinke pyroshow die minutenlang aanhoudt.

Dit duurt echter niet lang. De VAR gooit roet in het eten en keurt het doelpunt af. PAOK komt er maar moeilijk doorheen. Dertien schoten en dertien hoekschoppen zijn niet genoeg om een gat te vinden bij het verdedigend ingestelde Olympiakos. De wedstrijd gaat helaas als een nachtkaars uit, de sfeer van de eerste helft wordt niet geëvenaard.

Tijd voor een revanche

PAOK heeft belangrijke punten verspeeld, maar het is nog niet klaar. De top-6 van de Griekse competitie speelt sinds dit jaar nog een aparte poule. Elk team zal elkaar nog tweemaal treffen. Bovendien hebben PAOK en Olympiakos elkaar geloot voor de halve finale van de beker. Ook deze ronde bevat een thuis- en een uitwedstrijd. Dat beloven hete potjes te worden!

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %