Voetbal in Griekenland

Oorlog in Griekenland

Het is weer een ouderwets zooitje in de Griekse competitie. Midden in de titelrace stemt er een meerderheid in het parlement voor een degradatie voor PAOK en Xanthi. Griekenland, het land van dubieuze praktijken, corruptie en wazige voorzitters. Natuurlijk zit ook hier een luchtje aan.. 

Overtreding van de wet in Griekenland

Niet lang geleden kwam de Griekse zender ONE – wat in bezit is van Vangilis Marinakis, de eigenaar van Olympiakos – met een merkwaardig bericht. Ivan Savvidis, de voorzitter van PAOK, wordt verweten twee clubs in bezit te hebben: PAOK en Xanthi. Dit geldt in Griekenland als wettelijke overtreding. Zo komt Savvidis, die internationaal bekendheid verwierf door eens met een pistool het veld op te komen, wederom opmerkelijk in het nieuws.

Leftenis Avgenakis (Minister van Sport) komt met de volgende straf: degradatie voor PAOK en Xanthi. Een meerderheid stemde voor om de twee clubs te laten degraderen. Saillant detail is dat Avgenakis een bekende aanhanger van Olympiakos is. En toevallig of niet: de strijd om de titel is momenteel erg spannend. Op het moment van de uitspraak stond PAOK met één punt verschil bovenaan.

Griekenland zal in tweeën splitsen

Tienduizenden supporters van PAOK zijn massaal de straat op gegaan om te protesteren. ‘Griekenland zal in tweeën splitsen’ is er op een groot spandoek te lezen. Hiermee doelen ze op de Griekse regering die al jaren haar aandacht vestigt op de grote clubs uit Athene. Bovendien is er al jaren sprake van haat tussen de clubs uit Thessaloniki (het Noorden) en de clubs uit Athene (het Zuiden). Ook liet een politieke partij uit Noord-Griekenland van zich horen: “Avgenakis koos ervoor om specifieke belangen te dienen door het Professional Sports Committee te manipuleren.”

Tienduizenden supporters van PAOK de straat op (via Instagram hools_greece),

‘De regering zal vallen, ministers zullen gaan en Avgenakis: je eindigt’ viel er verder te lezen. Deze bedreiging aan het adres van de minister werd niet genegeerd. De overheid deelde dat de wet aangepast zal worden en dat er geen sprake zal zijn van degradatie. Deze wet werd een aantal dagen later goedgekeurd en een nieuwe straf kwam uit de koker: zes punten aftrek voor PAOK en tien punten voor Xanthi.

Dit is een straf die net zo hard aankomt voor PAOK. Met nog enkele wedstrijden te gaan betekent een aftrek van zes punten dat de titel zo goed als zeker naar Olympiakos gaat. “De suggestie van de commissie is een monument van de slavernij en van haar vermeende functionarissen aan de mandaten van haar politieke baas. De heer Avgenakis heeft al laten zien een aanhanger van Olympiakos te zijn. Het doel van zijn zaak is om PAOK uit te schakelen; het team dat eindelijk een eind maakt aan Olympiakos’ straffeloosheid”, liet PAOK weten in een reactie.

https://www.instagram.com/p/B7_P6ExoA-7/?igshid=af2ye7yuty8o

Aangevallen scheidsrechters

Er was sowieso al sprake van chaos in de Griekse voetbalcompetitie, aangezien een huis van een scheidsrechter in januari al voor de tweede keer is aangevallen. De scheidsrechters wilden na dit incident gaan staken, maar besloten toch om door te gaan na reacties van de Griekse voetbalbond, die de kant van de scheidsrechters kiest. Ook werd er verafschuwend gereageerd door verschillende clubs. De voetbalbond en de directeuren pleiten voor hogere straffen en willen op zoek gaan naar de daders.

In december 2018 lag de competitie al eens voor een paar weken stil vanwege een scheidsrechtersstaking, omdat scheidsrechter Thanasis Tzilos door vier mannen werd aangevallen. Een paar jaar eerder werd er al eens brand gesticht in het huis van een scheidsrechter.

PAOK onderuit, Olympiakos lacht

Hoe het verder zal gaan, is op dit moment niet bekend. Wel lijkt de onstabiele situatie effect te hebben gehad op het team van PAOK: dit weekend verloor de ploeg met 2-0 bij Panathinaikos.

De reactie van supporters van Olympiakos (foto via Instagram ultrasbible).

De supporters van Olympiakos reageerden ludiek op de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Voor de wedstrijd tegen Xanthi is te zien hoe een supporter van Olympiakos, gemaskerd als Ivan Savvidis, geldbiljetten gooit naar de spelers van Xanthi, die op dat moment bezig zijn met de warming-up. Olympiakos won wel (3-1) en staat zonder de puntenaftrek nu twee punten voor op PAOK. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan in de reguliere competitie alvorens de kampioenspoule met nog zes wedstrijden begint. Met de puntenaftrek en de nederlaag van afgelopen weekend lijkt PAOK nu al kansloos.

Lees ook: PAOK voor het eerst in 34 jaar landskampioen

In de Hekken - Griekenland

PAOK v Olympiakos een jaar geleden

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %