Voetbal in Griekenland

Een onvergetelijk bezoek aan Panathinaikos

Een paar dagen Athene in combinatie met een bezoek aan Panathinaikos – PAOK verliep niet helemaal zonder problemen. Er is al veel gebeurd voordat de wedstrijd begonnen is: Gate 13 moest dicht, kaartenstress en een clash tussen Panathinaikos en Olympiakos op het metrostation!

Wat een geweldige timing. Het weekend dat we in Griekenland zijn, komt PAOK langs in het Apostolos Nikolaidisstadion. Uiteraard wordt een sfeervolle wedstrijd met een goedgevuld uitvak verwacht. We kijken uit naar het zien van Gate 13, de harde kern van Panathinaikos. Maar Griekenland zou Griekenland niet zijn als het net even wat anders loopt…

Gate 13 blijft leeg

Het leek zo’n mooi idee, maar een paar weken voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat de tribune van Gate 13 leeg moet blijven. Panathinaikos is gestraft door de voetbalbond vanwege wangedrag tijdens de derby tegen Olympiakos eerder in het seizoen. Ook kregen ze drie punten aftrek. Dat is een tegenvaller. Onderzoek op het internet toont aan dat het stadion vaak vol zit bij de wedstrijden tegen PAOK, dus het regelen van kaarten zal nog een dingetje worden.

Geen kaarten meer

Nadat we aankomen in Athene, trekken we gelijk richting het stadion om een kaart te halen. Het is een goed teken dat we twee mensen in de rij bij de kassa zien staan. We sluiten aan en na enkele minuten zijn we aan de beurt. Echter, van de medewerker krijgen we te horen dat het uitverkocht is. De tweede tegenvaller is een feit!

We besluiten de hoop niet te verliezen en nemen voor om op de dag van de wedstrijd vroeg naar het stadion te gaan om rond te kijken voor kaarten. Totdat we later diezelfde dag een tip krijgen van een Nederlandse Griek. Niet ver van Panathinaikos’ thuishaven staat een clubhuis van de supporters. Hij raadt aan om daar even naar binnen te lopen.

In de avond gaan we gelijk weer naar het stadion en lopen we naar het clubhuis. We zien een groot groen gebouw. Van binnen staat het blauw en ziet het er uit als een soort kantine, met hier en daar wat Grieken die aan het kaarten zijn. We lopen naar een soort balie en leggen de situatie uit. ‘We komen uit Amsterdam, je weet wel, van jullie vrienden van Ajax’, lijkt een slimme troefkaart. Bij hoge uitzondering hebben ze nog wel een kaartje voor ons! Ze verzekeren ons dat de naam op het ticket niet uitmaakt om binnen te komen. Wat een opluchting!

Clash bij de metro

Op wedstrijddag wordt eerst Olympiakos – Atromitos bezocht. Een prima voorgerecht, maar dit komt natuurlijk niet in de buurt van de hoofdact. Na het laatste fluitsignaal pakken we de metro naar het stadion van Panathinaikos. In de metro moet wel overgestapt worden. Eerder werd ons al verteld dat je in Athene niet zomaar in je clubkleuren over straat kan lopen. Natuurlijk zijn er wijken waar een club overheerst, maar de aanhang is verdeeld over het hele land, dus ook over de hele stad en omstreken.

Bij de overstap werd duidelijk waarom je maar beter neutraal over straat kan. Supporters van Panathinaikos die naar het juiste spoor lopen, komen oog in oog te staan met supporters van Olympiakos die bij dit metrostation eruit moeten of moeten overstappen. We komen aan bij de juiste metro en horen een hoop geschreeuw. We zijn getuige van een korte confrontatie en zien een paar bebloede gezichten. Daarna vertrekt gaan de deuren van de metro dicht, dus de Panathinaikos-aanhang springt er snel in. 

Gate 13 is verhuisd

Als we eenmaal binnen zijn gekomen, zien we dat Gate 13 gewoon massaal aan de overkant is gaan staan. Hun eigen tribune moet dicht, maar de andere zijdes blijven natuurlijk open. We wisten nog niet in welk vak onze kaart was, maar we staan er dus ineens tussen! Van het volle uitvak komt niets terecht, al is dit meer een kwestie van verdiepen in het land. Bij topwedstrijden in Griekenland zijn uitsupporters niet welkom.

Ondanks dat de tribune van Gate 13 leeg blijft, krijgen ze wel de kans om wat georganiseerd vuurwerk af te steken. De brandende fonteinen in het vak vormen gezamenlijk het getal 13. Ondertussen gaat het om ons heen flink los en is ook de wedstrijd begonnen.

Non-stop support

Het is een geweldige avond tussen de harde kern. Er wordt non-stop gezongen, iets wat helemaal wordt versterkt als Panathinaikos na 50 minuten spelen met 2-0 leidt. Marcus Berg is één van de doelpuntenmakers. Gate 13 pakt uit met fakkels na de doelpunten, zoals te zien is op de onderstaande videocompilatie.

De voorsprong wordt snel weggegeven. Een kwartier na de 2-0 staat het alweer gelijk, maar dit heeft geen invloed op de sfeer. De supporters blijven achter het team staan en blijven geluid maken vanaf de tribunes. Op het scorebord verandert er niets: de wedstrijd eindigt uiteindelijk in gelijkspel. De spelers nemen de tijd om langs het publiek te lopen en ondanks de uitslag worden ze luid toegezongen.

Deze ervaring is een mooi voorbeeld van iets dat dramatisch begint en geweldig eindigt. Zonder kaart en zonder Gate 13 leek het een drama te worden, maar uiteindelijk beland je er middenin en ervaar je de beleving van dichtbij!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %