Spartak Trnava heeft de fanatiekste supporters van Slowakije
Spartak Trnava is niet de meest succesvolle club uit Slowakije, maar de supporters staan bekend als een van de fanatiekste van het land. De club kent een rijke historie, met onder andere de halve finale van de Europacup 1 tegen Ajax. Sinds een paar jaar speelt het team in een vernieuwd stadion, waar na 45 jaar wachten weer de titel werd gepakt!
Historie
In 1923 werd Spartak Trnava opgericht. Trnava is de hoofdstad van de gelijknamige regio en heeft iets meer dan 60.000 inwoners. Tientallen jaren na de oprichting speelde de club in de tweede divisie. Vanaf 1960 werden de prestaties beter, zowel nationaal als in Europa. Tussen 1968 en 1973 wist de club vijf keer kampioen van Tsjecho-Slowakije te worden. Ook pakten ze de beker een paar keer. In Europa stond het team tweemaal in de finale van de Mitropacup, waarvan een keer werd gewonnen.
Cruijff op bezoek
Het seizoen 1968-1969 zal voor de oudere supporters in Slowakije nog vers in het geheugen staan. Het was het jaar dat er Europees naam werd gemaakt. Via Steaua Boekarest, Lahti en AEK Athene haalden ze de halve finale van de Europa Cup 1. In deze ronde kwam niet zomaar een tegenstander langs: Ajax, de club die deze prijs een paar jaar later drie keer achter elkaar wist te pakken.
De Slowaken mochten eerst naar Amsterdam. In het Olympisch Stadion waren meer dan 55.000 supporters getuige van een ruime overwinning van Ajax. De doelpuntenmakers in de 3-0 overwinning voor de Amsterdammers waren niet de minste: Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer.
De strijd was nog niet opgegeven. In de return stond Trnava na 49 minuten met 2-0 voor. Toch was dit uiteindelijk niet genoeg, want een derde treffer bleef uit. Ajax kwam met de schrik vrij. Tot op de dag van vandaag koesteren ze dit moment in Slowakije. Als je Ajax of Cruijff zegt, dan word je herinnerd aan dit tweeluik.
Vernieuwd stadion
Sinds 1921 speelt Trnava op dezelfde locatie. Het stadion werd in 1998, zes jaar na het overlijden van Anton Malatinský, omgedoopt tot Stadion Antona Malatinského. Malatinský was een speler die in Trnava geboren is en een groot deel van zijn carrière voor de club uitkwam. Na zijn voetbalpensioen is hij drie verschillende periodes trainer geweest bij zijn oude club. Voor bij wie misschien ineens een lampje brandt: in de jaren 80 was Malatinský ook een paar jaar trainer bij FC Den Haag.
In 2013 is het stadion compleet gerenoveerd. De club verving de vier tribunes, waardoor drie van deze tribunes nu een tweede ring hebben. De overige lange zijde lijkt nog op hoe het was: deze kant is altijd al ‘de kleinere zijde’ geweest. Verder zijn de lichtmasten vervangen en is er een compleet winkelcentrum naast gebouwd. Het stadion biedt plaats aan meer dan 18.000 toeschouwers. Na de heropening in 2015 is het stadion tijdelijk het nationale stadion van Slowakije geweest. Sinds Slovan Bratislava ook een nieuwe thuishaven heeft, wordt er af en toe een interland gespeeld in het Stadion Antona Malatinského.
Met de vernieuwing gaat helaas een stukje voetbalcultuur verloren, maar vergeleken met andere moderne bakken hebben ze niets te klagen. De renovatie is geslaagd te noemen: het is een redelijk uniek ontwerp, de tribunes zijn dicht op het veld en de harde kern zit nog aan dezelfde kant. Daarbij is de club ook niet verhuisd naar een sfeerloos gebied buiten de stad. Het stadion bevindt zich nog geen vijf minuten lopen vanaf het centrum!
Fanatieke supporters
De aanhang van Trnava staat bekend als een van de fanatiekste van het land. Betreft het gemiddelde toeschouwersaantal bij thuiswedstrijden behoort de club jaren tot de top-3. Maar buitenshuis doen ze het nog beter. Er is geen club in Slowakije die met regelmaat in zulke aantallen afreist naar uitwedstrijden. Als de club meer dan 200 kilometer aflegt voor een wedstrijd in Ruzomberok, zal je honderden supporters in het uitvak zien. Voor Slowaakse begrippen is honderd man al een hoop, maar Trnava presteert het om vaak het dubbele te halen.
Soms is de vraag groot en stelt de thuisclub een hele tribune beschikbaar. Zo waren er eens bij een uitwedstrijd in Senica meer supporters van Trnava aanwezig dan van de thuisploeg. Aartsrivaal Slovan Bratislava heeft dan wel de prijzen, maar de voor support in voor- en tegenspoed moet je in Trnava zijn.
Kampioenschap na 45 jaar
Het laatste kampioenschap van Trnava dateerde alweer van 1973. Inmiddels was het dus 45 jaar geleden dat de titel werd gepakt. Na wat jaren in de subtop, begon Trnava in 2017 het seizoen erg sterk. Als elk team twee keer tegen elkaar heeft gespeeld, wordt de competitie in tweeën gedeeld: zes teams gaan naar de poule voor de top-6 en de andere zes teams gaan naar de degradatiepoule. Trnava stond op dat moment aan kop, met negen punten voorsprong op Slovan Bratislava.
Slovan Bratislava deed het sterk in de kampioenspoule, maar het gat bleef groot. In de kampioenswedstrijd was het gehate DAC Dunajska Streda (lees hier waarom) te gast. Trnava stuurde de uiteindelijke nummer drie van de competitie met 2-0 naar huis en haalde de titel binnen. Het flink gevulde stadion ging uit zijn dak na het laatste fluitsignaal en duizenden supporters stormden het veld op. Na 45 jaar was Trnava weer de sterkste in Slowakije!
Pitch invasion na het behalen van de titel (via Richard Krchnák, Ultras-Magazine).
Viering in de stad
Voor veel supporters zal het de eerste keer zijn dat ze meemaken dat hun club de hoofdprijs pakt. Dat beloofde natuurlijk een geweldig feest. Ultras Spartak Trnava maakte een aantal mooie video’s van het feest in het centrum, geniet van de beelden!
Europees avontuur
Na het kampioenschap volgden de Europese voorrondes. Jarenlange pogingen om de groepsfase van de Europa League te halen, werden ingeruild voor de eerste kwalificatieronde van de Champions League. Trnava mocht gaan aantreden tegen Zrinjski Mostar. Hier wachtte echter een tegenvaller: vanwege het overtreden van een voorwaardelijke sanctie, strafte de UEFA de supporters met een thuiswedstrijd zonder publiek.
Gelukkig was dit niet het einde van het Europese avontuur. Trnava was te sterk voor Zrinjski en werd gekoppeld aan de Poolse topclub Legia Warschau. In Polen waren de toeschouwers getuige van een stunt, want met een 0-2 overwinning had het team een prima uitgangspositie. We waren aanwezig bij de return in Trnava en schreven er dit artikel over! Het was nog spannend, maar een 0-1 nederlaag was voldoende om door te gaan naar de derde voorronde.
De loting koppelde Trnava wederom aan een club die domineert in eigen land: Rode Ster Belgrado. Zowel in het Marakana als bij de return in Slowakije kwamen de teams niet verder dan 1-1. Na verlenging gingen de Serviërs ervandoor met de winst. De Champions League-droom spatte uiteen, maar via Olimpija Ljubljana haalde het team alsnog Europees voetbal. Iets wat al jaren niet was gelukt, want vaak eindigde het voor de Slowaakse clubs in de derde of laatste voorronde. Voor Trnava was het hun debuut in de hoofdfase van Europa League, na jarenlange afwezigheid op een Europees toernooi.
In een poule met Anderlecht, Fenerbahce en Dinamo Zagreb verzamelde Trnava zeven belangrijke punten voor het Slowaakse voetbal. Voor de supporters kwam er echter alweer een tegenslag, want Trnava kreeg wederom een straf van de UEFA. Vanwege een vermeend racistisch lied moest de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb zonder publiek worden afgewerkt. In de andere twee thuiswedstrijden konden ze geweldige aantallen noteren: zo’n 20.000 supporters kwamen naar het stadion! Net als tegen Legia had de harde kern van Trnava voor beide thuiswedstrijden een grote sfeeractie voorbereid. Hieronder zie je beelden van de thuiswedstrijd tegen Fenerbahce.
Bekerwinst
In het seizoen na het kampioenschap was Trnava wederom in de race voor een prijs: de Slowaakse beker. Na penalty’s werd Kosice uitgeschakeld in de kwartfinale van de Slovnaft Cup. Vervolgens werd er over twee wedstrijden gewonnen van Senica, waardoor Trnava sinds 2010 weer eens in de finale van het bekertoernooi stond.
In het nieuwe stadion van Nitra, waar de finale gespeeld werd, liet de aanhang van Trnava hun loyaliteit zien. Voor de wedstrijd was het centrum van Nitra al vol gestroomd met supporters. Twee van de vier tribunes van het Stadion pod Zoborom in Nitra waren roodgekleurd.
Iets meer dan zesduizend aanwezigen zagen een spektakelstuk: na 90 minuten stond het 3-3. 30 minuten aan verlenging bezorgden ook geen doelpunten, dus moest een penaltyserie de finale afsluiten. De spelers van Zilina scoorden een penalty en misten er twee, waarna Myenty Abena, ex-De Graafschap en international van Suriname, de beslissende penalty mocht nemen. Hij faalde niet en zo voegde de club een nieuwe trofee toe aan de prijzenkast.
Eerder schreven wij hier al een artikel over met mooie beelden van in de stad, het vuurwerk en de pitch invasion, check het via deze link!
Tweemaal derbywinst
Op 17 april ging Trnava in het Tehelné Pole op bezoek bij Slovan Bratislava. Na 90 minuten namen de bezoekers de drie punten mee naar huis: 1-2. Dit betekende uiteraard feest in de straten van Trnava. Zie hier hoe de supporters de spelersbus ontvingen:
Twee weken na de winst stond de derby weer op het programma. Aangezien beide teams in de kampioenspoule terecht kwamen, staat deze ontmoeting dit seizoen vier keer op het programma. Weer liet Trnava haar sterkste kant zien: ze vervolgden een reeks van zes overwinningen op rij met een tweede derbywinst! Ditmaal droogden ze Slovan met 3-0 af.
Weer supporters toegestaan
Er zijn weer plannen in Slowakije om publiek toe te laten. Dit zou betekenen dat we weer kunnen genieten van de supporters uit Trnava. Helaas zijn de regels rondom het stadionbezoek vrij bizar. De supporters moeten zich maar liefst twee keer laten testen, moeten met mondkapje naar binnen en er is geen bier. Is dat vrijheid?
We zullen dus nog even moeten wachten tot de tribunes weer volledig gevuld zijn. Trnava is in de race voor Europees voetbal, dus er zullen ongetwijfeld weer mooie affiches aankomen. Wij wachten de mooie beelden af!