Voetbal in Slowakije

Slovan Bratislava na chaotische jaren weer terug in Europa!

Slovan Bratislava snakt weer naar een seizoen in de Europa League groepsfase na vijf jaar droog te hebben gestaan. Een bloedstollend tweeluik met PAOK zorgt er uiteindelijk voor dat Slovan zich plaatst. Ontlading bij de supporters na tumultueuze jaren. Een bezoek aan de meest succesvolle club van Slowakije thuis tegen PAOK geeft mij de kans om deze bijzondere club uit te lichten.

Awayday in het prachtige Bratislava

3.5 uur rijden vanaf het vakantiehuisje in Zuidoost-Slowakije. Dat is wat ik over heb voor de wedstrijd in de play-offs voor plaatsing in de Europa League. Waar Slovan Bratislava in de voorronde van de Champions League na strafschoppen is uitgeschakeld door een club uit Montenegro, werd PAOK een paar rondes later door Ajax uitgeschakeld. Zo kruisen de degens elkaar uiteindelijk, waardoor we een heerlijk affiche krijgen!

Zo’n lange reis naar de hoofdstad is best pittig. Bij aankomst voelen mijn benen aan als stalpoten, maar we mogen niet mopperen! De stad zelf is dit ook allemaal meer dan waard. Ruim tien uur voor de aftrap ben ik gearriveerd, waardoor ik alle tijd heb om even de toerist uit te hangen. Over toeristen gesproken: Bratislava mag dan wel toeristisch zijn, maar dit aantal ligt wel ver achter op het toeristenaantal in andere hoofdsteden in Europa. Ik ben dus in staat om mijn reet te keren wanneer ik wil. Bovendien liggen de meeste hoogtepunten van de stad op loopafstand. Fantastische oude gebouwen sieren het centrum.

Nét op het moment dat ik stil sta om een pleintje te fotograferen, hoor ik luid gezang door de smalle poortjes en straatjes. Een groepje uitsupporters loopt door het centrum en gaat zoveel mogelijk kroegen af om zich toe te leven naar de wedstrijd. Het groepje wordt een lange tijd in de gaten gehouden door één agent die uiteindelijk doorheeft dat de Grieken zich gewoon naar behoren gedragen. Tegelijkertijd genieten ze met volle teugen van de awayday in deze prachtige stad.

Boycot Ultras Slovan

Rond half 8 vertrek ik met de tram naar Tehelné pole, de thuisbasis van Slovan Bratislava die niet gek ver van het centrum ligt. Spiksplinternieuw helaas, want de officiële opening van dit stadion vond eerder dit jaar nog plaats. De oude thuisbasis, in het toenmalige Tsjechoslowakije, behoorde tot één van de grootste stadions van Europa. Veel staanplaatsen verdwenen en alleen stoeltjes waren nog aan de orde waardoor de capaciteit reduceerde van 50.000 naar 30.000.

Later kwamen er plannen voor een nieuw stadion die aan alle eisen van de UEFA zou moeten voldoen. Slovan speelde mede hierdoor een aantal jaar in Štadión Pasienky dat op een steenworp afstand van Tehelné pole ligt. Veel supporters, voornamelijk de harde kern, van Slovan waren niet zo enthousiast over deze nieuwe plannen en als gevolg daarvan boycotten zij een flink aantal wedstrijden. Ik ben dus zeer benieuwd hoe de sfeer in het huidige, moderne bouwwerk zal zijn.

Corteo’s

Een uur voor de aftrap is het al gigantisch druk rondom het stadion. Ik moet om heel het stadion heen lopen om de juiste poort te bereiken. Overal politie. Zowel de fanatieke supporters van Slovan als die van PAOK zijn namelijk kort ervoor naar Tehelné pole gelopen, beiden in corteovorm.

Ondanks dat alles rustig verloopt, worden voorbijlopende supporters toch erop geattendeerd om door te lopen richting het stadion. Niet te missen in ieder geval, want de felle lichtblauwe kleuren van de buitenkant vallen op. Niet mijn smaak, maar blijkbaar moesten deze onderdeel zijn van het nieuwe stadionplan…

 

Spolocnýmy Silami Do Europy!

Ik heb een plekje bemachtigd bij de harde kern tussen de ‘Ultras Slovan’. Alles kleurt blauw en wit. De stoeltjes, de kleding van de supporters, sjaaltjes. Een sfeeractie is duidelijk op komst als ook de blauwwitte papiertjes op de stoelen te vinden zijn. En inderdaad, vijf minuten voor de aftrap gaan deze de lucht in. Het clublied en een lichtshow volgen waarvan ik dat laatste overbodig vind. Het clublied dat in een lage toonsoort wordt gezongen, kan voor intimidatie zorgen, maar de lichtshow zorgt helaas voor Eftelingachtige taferelen.

Hoe dan ook, naast de blauwwitte vellen papier word ook een prachtig doek tevoorschijn getoverd waarop de keeper en een ultra van Slovan staan afgebeeld. Daaronder staat ‘Spolocnýmy Silami Do Europy!’, oftewel ‘samen strijden voor Europa!’. Een mooi gebaar richting de keeper, want hij was de ronde ervoor tegen Dundalk de grote man met een aantal puike reddingen, waaronder een gestopte penalty.

Helaas is de wedstrijd  slecht, maar desondanks is deze wel reuzespannend. Kansen zijn schaars, maar aan het publiek is toch te voelen dat iedereen zijn hart vasthoudt voor een eventuele tegengoal. Eén van de twee kapo’s kan het zelfs niet laten om af en toe naar het spel te kijken. Verder heeft hij wel met zijn compagnon ervoor gezorgd dat Ultras Slovan dik 90 minuten lang geluid bleven produceren. Klappen, zingen, springen…het was allemaal met grote passie aanwezig! Ik heb geen moment aan het oude stadion en de boycots gedacht. In welk stadion Slovan ook moet spelen, de ploeg knokt zich met flink wat steun richting de Europa League.

Onverwachte vreugde

Op het moment dat iedereen zich, half chagrijnig, wil neerleggen bij een 0-0 gelijkspel, veert iedereen opeens op. De keeper van PAOK duikt in blessuretijd over een bal heen en twee spelers van Slovan hebben de bal voor het intikken. Ze willen de bal allebei raken en uiteindelijk ligt ‘ie er ook in! Wie ‘m gescoord heeft, Joost mag het weten! Het stadion trilt en het bier vliegt letterlijk alle kanten op.

Met een schuin oog wordt naar de scheidsrechter gekeken of het eventueel buitenspel was, maar ook hij geeft goedkeuring. Abena komt voor de korte zijde staan en schreeuwt het uit. Blijkbaar was de oud-speler van Utrecht en De Graafschap de doelpuntenmaker. En inderdaad, even later wordt zijn naam omgeroepen en gescandeerd. Vier minuten gezang volgt en het laatste fluitsignaal klinkt. Wat een belangrijke stap richting de Europa League!

Een week later wordt bekend dat Slovan met 3-2 verliest in Griekenland, waardoor de goal van Abena in de thuiswedstrijd goud waard blijkt te zijn. Na een afwezigheid van vijf jaar keert Slovan Bratislava terug in de Europa League, ingedeeld in een poule met Besiktas, Braga en Wolverhampton.

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Reageren is niet mogelijk.

0 %