Actueel

Legia Warschau: Always Look on the Bright Side of Life

Vorige week zondag stond in Polen de laatste speeldag van de Ekstraklasa op het programma en dat leverde dit jaar een zeer verrassende kampioen op. Niet Legia Warschau, Lech Poznan of Lechia Gdansk werd kampioen, maar het nietige Piast Gliwice pakte de titel in Polen.

Het Leicester City van Polen

Piast Gliwice is een club met een kleine aanhang. De club wist in de historie van de club nooit een hoofdprijs te pakken en speelde in 2008 pas voor het eerst op het hoogste niveau in Polen. Vorig seizoen wist de club ternauwernood degradatie te ontlopen en ook voor dit seizoen waren de verwachtingen niet al te hoog. Toch ontstond er iets bijzonders dit seizoen in Gliwice. Lechia Gdansk en Legia Warschau waren de grote favorieten voor de titel dit seizoen en streden ook een groot deel van het seizoen om de koppositie. Na de winterstop begonnen beide ploegen punten te morsen en een sensationele eindspurt van Piast Gliwice met dertien winstpartijen in de laatste 16 wedstrijden zorgde voor een stunt die niemand ooit had kunnen voorspellen; Piast Gliwice werd voor het eerst zijn clubhistorie landskampioen! Een sprookje dat in de media al snel werd vergeleken met het unieke seizoen van Leicester City in de Premier League een aantal jaren geleden.

Always Look on the Bright Side of Life

Legia Warschau domineerde het Poolse voetbal in de laatste jaren met 5 kampioenschappen en 4 bekerzeges in de laatste 6 jaar. Ook dit jaar leek het kampioenschap weer lange tijd naar de hoofdstad te gaan, maar begin mei ging het mis. De thuiswedstrijd tegen Piast Gliwice ging verloren en sindsdien werd er geen wedstrijd meer gewonnen. In de laatste speelronde kon de titel nog gepakt worden bij winst tegen Zagłębie Lubin en bij puntverlies van Piast Gliwice. Maar Legia speelde zelf gelijk en Piast Gliwice kwam al snel op voorsprong door oud-De Graafschap aanvaller Piotr Parzyszek. Geen reden voor de supporters van Legia om te treuren, maar om juist met een sfeeractie vol zelfspot te komen. Met een tekstdoek voor de tribune met de tekst ‘Always Look on the Bright Side of Life’ en het bijbehorende lied gezongen vanaf de tribunes, ondersteund met tientallen fakkels werd het seizoen op de tribune in ieder geval in stijl afgesloten.

[Headerfoto en video: Legia.net]

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %