Voetbal in Slowakije

Pyro en een pitch invasion bij de Slowaakse bekerfinale

De Slowaakse bekerfinale tussen MSK Žilina en Spartak Trnava was een waar spektakel. Met pyro en vocale steun vanuit beide kanten was er aan sfeer geen gebrek. Zesduizend supporters waren getuige van een spannende 120 minuten aan voetbal en een penaltyserie. De finale werd afgesloten met een massale pitch invasion!

Het stadion van Nitra is niet lang geneden vernieuwd en daarom werd het gekozen als locatie voor de bekerfinale van 2019. Beide clubs verloren hun laatste bekerfinale. In 2013 was Slovan Bratislava met 2-0 te sterk voor Žilina. Spartak Trnava speelde het laatst een finale in 2010: ook zij verloren van Slovan Bratislava. De 6-0 vernedering tegen hun aartsrivaal zullen ze ongetwijfeld snel willen vergeten.

De supporters van Zilina (via Michael).

Net zoals in vele landen is de bekerfinale een van de voetbalhoogtepunten op het gebied van sfeer. Beide finalisten hebben een actieve harde kern en de kaarten waren erg in trek. Slechts enkele plekken, met name op de hoofdtribune, bleven leeg.

Supporters Trnava in de stad

De supporters van Trnava staan bekend om hun massale steun bij awaydays. Het is dus geen verrassing dat dit bij de bekerfinale wordt overtroffen. Natuurlijk is het ook aantrekkelijk dat het stadion van Nitra slechts een halfuurtje rijden van hun thuisstad is. Tot dusver verloopt het seizoen dramatisch voor Trnava. Het team moet zelfs meedoen met de play-offs voor de onderste zes teams. Het matige seizoen van Trnava kan nog een beetje glans krijgen op deze dag, de supporters weten dat. De aanhang kleurt het centrum van Nitra rood: duizenden supporters van Trnava nemen het hier even over.

Compilatie Ultras Zilina:

MSK Žilina, tegenstander van Ajax in de UEFA Cup in 2008, kent een prima seizoen met een tweede plek in de competitie. Het laatste kampioenschap dateert van 2017 en de laatste bekerwinst van 2012. De meegereisde supporters uit Žilina zijn niet met zoveel man als Trnava, maar respect voor iedereen die is gegaan. Hierbij mag gezegd worden dat de reis van Žilina naar Nitra ruim 120 kilometer langer is dan vanuit Trnava. De supporters van de zevenvoudig Slowaaks kampioen hebben de gehele tribune achter het doel tot hun beschikking. Vanuit beide kampen is het mistig, want ook de gasten uit Žilina zijn hun vuurwerk niet vergeten.

Ultras Žilina maakte een mooie sfeerimpressie van hoe hun dag eruitzag:

 

Spanning, pitch invasion en nog meer pyro

Op de tribune van de gasten uit Trnava is grote tifo-actie te zien. Onze dank gaat uit naar supporter Michael, we mogen zijn mooie foto’s gebruiken!

Sfeeractie aan de kant van Trnava (via Michael).

Sfeeractie aan de kant van Trnava (via Michael).

Žilina gaat met een 2-0 achterstand de rust in. Vlak na rust maakt Trnava haar derde doelpunt en lijkt het gespeeld. Maar wie snel achter kan komen, kan ook snel terugkomen. Tussen de 50e en 71e minuut scoort Žilina drie keer. De tweede wordt gemaakt door Róbert Boženík. Na 90 minuten staat het nog steeds gelijk en is het tijd om te verlengen.

In de verlenging komen beide teams niet tot scoren. Dat betekent dat de bekerfinale beslist zal worden vanaf de penaltystip. Žilina benut slechts één penalty. Myenty Abena mag de beslissende penalty gaan nemen en faalt niet, waarna duizenden supporters van Trnava het veld op rennen.

Een supporter van Spartak Trnava heeft een vierdelige serie op Youtube gezet. Hier zie je alle beelden in de stad, op de tribunes en zelfs op het veld van dichtbij. Zie hier hét moment van de avond door de ogen van een supporter. De winnende penalty wordt erin geschoten, waarna er een pitch invasion volgt. Eerst kleurden de tribunes rood, maar nu domineert de rode menigte ook het speelveld. Ook hier kunnen de rode fakkels en rookbommen niet ontbreken.

Meer beelden:

Foto’s van Michael:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %