Tweevoudig Slowaaks kampioen VSS Kosice hield in de zomer van 2017 na jaren vol problemen op met bestaan. Ruim twee jaar later ziet de toekomst voor het nieuw opgerichte FC Kosice er echter een stuk rooskleuriger uit. De club speelt in de tweede divisie van Slowakije, is bezig met het bouwen van een nieuw stadion en de harde kern van het opgeheven VSS Kosice gelooft in het nieuwe project.

Onstabiele jaren FC Kosice

Eind jaren negentig kende VSS Kosice met twee kampioenschappen haar beste jaren. Na het overleven van de kwalificatierondes voor de Champions League werd de club gekoppeld aan Manchester United, Juventus en Feyenoord. Alle wedstrijden werden verloren, maar het seizoen was alsnog een van de hoogtepunten in de historie: VSS Kosice was de eerste Slowaakse club die de groepsfase van de Champions League wist te halen.

In 2003 ketste een Italiaanse overname af en ging het na een degradatie minder met de club. De club zat in financiële nood en begon samen te werken met Steel Trans Licartovce. Het kreeg de nieuwe naam MFK Kosice. Binnen twee jaar won MFK Kosice de tweede divisie en had Kosice – de tweede stad van Slowakije – weer een club die uitkwam op het hoogste niveau.

In de Hekken - FC Kosice Ultras

Ultras Kosice in 2016 (foto via FC Vss Kosice Facebook).

Korte oplevingen

De club speelde een aantal jaar in de hoogste divisie. Dankzij bekerwinst in 2009-2010 en 2013-2014 mocht MFK Kosice weer Europa in. Helaas waren ditmaal respectievelijk AS Roma en Slovan Liberec te sterk in kwalificatierondes van de Europa League. MFK Kosice beleefde een paar stabiele jaren in de middenmoot van het hoogste niveau.

In 2015 herhaalden de tegenvallers zich. MFK Kosice eindigde zesde in de Fortuna Liga, maar de club kreeg geen licentie vanwege financiële problemen. De club werd teruggezet naar de tweede divisie.

Onder de veranderde naam VSS Kosice – net als vroeger – werd het kampioenschap in de tweede divisie na een jaar behaald. Vanwege achterstallige betalingen kreeg Kosice drie punten in mindering en kon de club niet promoveren. In 2017 viel het doek voor VSS Kosice.Dit betekende echter niet het einde. Terwijl de andere club uit de stad, Lokomotiva Kosice, in seizoen 2018-2019 werd opgeheven, werd FC Kosice dankzij een fusie ‘opnieuw’ opgericht.

Een nieuwe start

Het lijkt niet alsof er veel is veranderd bij FC Kosice. De clubkleuren zijn hetzelfde, ze spelen in hetzelfde stadion en zelfs de letters VSS (Vernosť, Sila, Sláva – Hoop, Kracht, Glorie) zijn te zien in het logo. Hiervoor is gekozen omdat de supporters en de mensen die verbonden waren met de club dat wilden; het is iets wat de club verenigt en versterkt.

President Dusan Trnka liet weten dat hij met FC Kosice binnen vijf jaar weer op het hoogste niveau wilde uitkomen. Er zal worden geïnvesteerd in de jeugdopleiding en er komt een nieuw stadion. De harde kern van het oude Kosice, de Ultras VSS Kosice, steunt het nieuwe FC Kosice. In eerste instantie wilden de fans een eigen start maken op het zesde niveau van het land en wilden ze de ontwikkelingen afwachten betreft het nieuwe Kosice, maar uiteindelijk werden de plannen en ambities omarmd.

In de Hekken - FC Kosice

De meegereisde fans in Poprad (foto via Ultras VSS Kosice Facebook)

Eerste succes

FC Kosice hoefde niet lang te wachten op hun eerste succes. Na het kampioenschap in 2018-2019 was promotie naar de tweede divisie een feit. En mooi om te zien dat de ultras van Kosice wekelijks in het stadion te zien zijn. Er is weinig over van de 2.000 toeschouwers die voorheen aanwezig waren in het stadion, nu zitten er zo’n 350 bij thuiswedstrijden. Een groot deel daarvan zijn dus de fanatieke supporters, die tevens de ploeg vaak achterna reist naar uitwedstrijden. Je kan niet van elke Slowaakse club zeggen dat de supporters lange afstanden afleggen om hun team te steunen. En dat op het tweede niveau!

Het nieuwe stadion moet het nieuwe stadion in 2021 af zijn. Het huidige Lokomotivy Stadion is een prachtig oud stadion met onoverdekte tribunes en unieke lichtmasten. Maar Kosice heeft vast gezien bij o.a. Spartak Trnava en Slovan Bratislava dat een nieuw stadion meer fans zal trekken. Het nieuwe stadion, gebouwd op de plek van het afgebroken stadion waar de club vanaf 1976 speelde, gaat plek bieden aan meer dan 10.000 toeschouwers. Het moet een volwaardig stadion worden, waar tevens het nationale elftal haar wedstrijden kan afwerken.

Ontwikkeling van het nieuwe stadion (foto via profutbal.sk (KFA, Jäzva)

Met een negende plek is FC Kosice de winterstop in gegaan. Dat is uiteraard niet hoog genoeg voor een promotie, maar het is een begin. De tijd van problemen lijkt voorbij: de club wordt gesteund door de fanatieke supporters en is momenteel financieel gezond. Een stad met een kwart miljoen inwoners verdient een club die op het hoogste niveau speelt. Zien we FC Kosice over een paar jaar terug in de Fortuna Liga?

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.