Voetbal in Slowakije

DAC Dunajska Streda: Hongaarse topclub in Slowakije

Wie aan voetbal in Slowakije denkt, zal waarschijnlijk een handjevol clubs kunnen opnoemen. Zoals Slovan Bratislava, ’s lands meest succesvolle club, of AS Trencin, voormalig satellietclub van Ajax, die in 2018 Feyenoord uitschakelde in de derde voorronde van de Europa League. Toch is er een club in Slowakije, die de laatste jaren opvallend hoog eindigt in de competitie en minder bekendheid kent. Gezien de toeschouwersaantallen is het de populairste club van het land, maar nationaal gezien is het de meest gehate van het land. Dit is geen ‘gewone’ Slowaakse club. De club DAC Dunajska Streda, waar Peter Hyballa tot begin dit jaar trainer was, kent veel Hongaarse invloed en is bezig aan een bijzondere opmars.

Weinig inwoners, veel supporters

Om te beginnen is de geografische ligging van het dorp Dunajska Streda interessant. Wie goed heeft opgelet bij geschiedenis weet dat rijk Oostenrijk-Hongaarse vroeger veel groter was dan nu. Er werd geruzied met Tsjecho-Slowakije over het gebied en na de oorlog werden de etnische Hongaren verdreven. Tientallen jaren later, tijdens de wederopbouw van het dorp, waren er nog steeds veel Hongaren te vinden. Momenteel heeft bijna 75% van de inwoners de Hongaarse nationaliteit en vormt het dorp het centrum van de Hongaarse gemeenschap in Zuid-Slowakije.

Dankzij een overname in 2014 kon DAC de afgelopen jaren het stadion uitbreiden tot een capaciteit van 12.700 zitplaatsen. Ook tegen laagvliegers van de Slowaakse competitie zit het stadion vaak voor zo’n driekwart vol. Dat is bijzonder, gezien Dunaszerdahely – de Hongaarse benaming van Dunajska Streda – slechts 22.700 inwoners heeft. Dat zou betekenen dat bijna de helft van de inwoners van Dunajska Streda in het stadion zou zitten. Voor Slowaakse begrippen is het behalen van 4.000 toeschouwers al een hoop, maar DAC heeft daar geen moeite mee. Ter vergelijking: grote steden als Bratislava en Zilina hebben respectievelijk ongeveer twintig en vier keer zoveel inwoners, maar hebben gemiddeld aanzienlijk minder supporters in het stadion.

Supporters van DAC bij FC Nitra in 2017 (via MentalitaMagazine).

Hongaars trots

De club representeert niet alleen het dorp Dunajska Streda. Er komen veel (etnische) Hongaren van buitenaf naar het stadion. De kraampjes met sjaals en shirts verkopen ook spullen van Hongarije en Ferencvaros. Laatstgenoemde kent een vriendschap met DAC. In en rond het stadion zijn veel Hongaarse supporters te zien. Ook buiten hun eigen stadion zijn de cijfers niet slecht. Om de week komen er beelden voorbij van de fanatiekelingen uit Dunajska Streda en omstreken die in groten getale afreizen naar andere clubs in het land. De club heeft er geen moeite mee om uitvakken te vullen.

De Hongaren van DAC vertonen wat kenmerken met de Basken in Spanje bij Athletic of de Friezen in Nederland bij sc Heerenveen. De supporters van DAC zingen het Hongaarse volkslied bij wedstrijden en hebben vele doeken en sfeeracties met de Hongaarse kleuren erin verwerkt. Een groot verschil met bijvoorbeeld sc Heerenveen is echter dat DAC niet erg geliefd is in het land. Dat maakt de wedstrijden tegen DAC extra beladen.

De Hongaarse kleuren zijn vaak te zien bij DAC (via Ultras-tifo.net).

DAC is één van de Hongaarse diaspora die onlangs is gesteund door de Hongaarse overheid. In Vojvodina (Servië), Transsylvanië (Roemenië) en andere delen in Zuid-Slowakije bevinden zich meer clubs met een Hongaarse meerderheid. Er is ruim zeven miljoen euro geïnvesteerd in de club, waardoor onder andere de verbouwing van de MOL Arena kon worden gerealiseerd. Naast de andere grotere clubs als Slovan Bratislava en Spartak Trnava, speelt DAC dus ook in een modern stadion.

Opmars

Buiten een modern stadion beschikt DAC ook over een geweldig trainingscomplex, iets wat in Slowakije niet erg voor de hand liggend is. Laatst kwam de club in het nieuws door Remco ten Hoopen, destijds de assistent van trainer Peter Hyballa (ex-NEC). Hij is onder de indruk van de ontwikkeling binnen de club. De supporters zijn ongetwijfeld ook onder de indruk van de prestaties van hun ex-trainers. Hyballa en Ten Hopen weten in hun eerste seizoen de beste prestatie van de club ooit neer te zetten: een tweede plek in de Fortuna Liga. Ondanks het ruime verschil in puntenaantal met Slovan Bratislava is dit een knappe prestatie. Dit staat sterk in contrast met de degradatie of de elfde plek die nog geen tien jaar geleden plaatsvond.

Anno 2020 is Dunajska Streda het snelst groeiende dorp in Zuid-Slowakije. Met een trouwe achterban, geld, sportieve vooruitgang en nieuwe faciliteiten ziet de toekomst er rooskleurig uit voor DAC. Dat zal voor jaloezie en scheve ogen zorgen in andere delen van Slowakije, maar daar geven ze bij DAC niet zoveel om. De Hongaarse trots overheerst.

Na het topseizoen van vorig jaar wint de club van Cracovia in de voorrondes van de Europa League. Het Europese avontuur eindigt dit seizoen bij Atromitos. Natuurlijk is dit geen schande, maar het smaakt naar meer.

Supporters van DAC thuis tegen Slovan Bratislava.

Beladen wedstrijden

In 2008 ging het flink mis tijdens DAC – Slovan Bratislava. Zoals gewoonlijk wordt er veel politie ingezet bij grote binnenlandse wedstrijden. In Slowakije valt er minder goed te praten met agenten dan in Nederland: meer dan 60 mensen raakten gewond nadat supporters van DAC oog in oog stonden met de politie.

De supporters van DAC zullen betere herinneringen hebben aan de ontmoeting met Slovan Bratislava van dit seizoen. Het Hongaarse volkslied wordt ingezet en bij de spelersopkomst is er een mooie pyroshow te zien aan de kant van DAC. De ontlading is groot wanneer de scheids na negentig minuten de wedstrijd affluit: in de MOL Arena verliest Slovan Bratislava voor het eerst dit seizoen.

Door een tegenvallende reeks na de winterstop bevindt DAC zich momenteel op de derde plaats: een positie die mooi in het rijtje past bij de prestaties van de afgelopen twee jaar. Het moet raar gaan lopen als de club zich niet kwalificeert voor de Europese voorrondes dit jaar. Wie weet wordt de stijgende lijn vastgehouden en behaalt DAC over een paar jaar haar eerste kampioenschap.

Vuurwerk op de tribunes bij DAC.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %