Ambitie bij supporters FC Nitra, we spreken met Trogári
We gaan in gesprek met jongens van Trogári, fanatieke supporters van FC Nitra. De club uit een van de grootste steden in Slowakije is een van de oudste van het land. Momenteel verloopt niet alles vlekkeloos in Nitra. We spreken onder andere over de strijd tegen het bestuur en de ambities van de groep.
Historie en supporters
In 1909 werd FC Nitra opgericht. Tweemaal wist de club in de top-3 van de Tsjechoslowaakse competitie te eindigen. Nadat Tsjechië en Slowakije zelfstandig verder gingen bungelde het team op en neer tussen de eerste en tweede divisie. Vanaf 2005 heeft FC Nitra voornamelijk op het hoogste niveau geacteerd, met als beste prestatie een derde plek in seizoen 2007-2008.
Vanwege de historie is FC Nitra op supportersgebied een gerespecteerde naam in Slowakije. Op het internet stuiten we op mooie foto’s van grote groepen fanatieke supporters die de tribunes in Nitra vullen. De supporters van FC Nitra hebben een vriendschap met Košice en Sparta Praag. Trogári is actief bij de voetbal- en ijshockeywedstrijden. Slovan Bratislava, Spartak Trnava en DAC Dunajská Streda worden beschouwd als de grootste rivalen.
Verrassend is het niet, dat de toeschouwersaantallen omhoogschieten als de oude club van Miroslav Stoch het opneemt tegen een van deze teams. Wat hun favoriete wedstrijden en herinneringen zijn? “Allereerst wil ik graag iedereen groeten die dit leest. De wedstrijden tegen Slovan Bratislava leven altijd en de sfeer is goed. Maar we hebben ook mooie dingen meegemaakt tegen Spartak Trnava. Eens wonnen we in de laatste minuut en vonden er een paar gevechten plaats na de wedstrijd rondom het stadion,” vertellen ze.
Bij FC Nitra zijn er verschillende supportersgroepen. Notorikos Nitra en ZaNitrum zijn ultras. Er zijn drie actieve hooligangroepen: Fraternity Group, Chrapúni en Mladi Trogári. Trogári is de bijnaam van inwoners van Nitra. Er duiken regelmatig beelden op van groepen van Nitra die in het bos hebben afgesproken met andere groepen.
Strijd tegen bestuur
Momenteel is er een boycot gaande in Nitra. De supporters zijn het niet eens met het tegenwerkende bestuur van de club en protesteren daarom. Ondertussen komen er gemakkelijk tweeduizend toeschouwers naar HC Nitra, de ijshockeyclub van de stad die zich naast het voetbalstadion bevindt. IJshockey is razend populair in het land en bovendien is Slowakije succesvol als het om die sport gaat. Is de stad Nitra meer geïnteresseerd in ijshockey? “Sommige mensen vinden ijshockey interessanter. Het spel is sneller en de laatste jaren doet HC Nitra mee in de top van de competitie. Maar daar is de relatie tussen het bestuur en de supporters wel goed en de stad steunt het ijshockey ook vanwege de vele bezoekers.”
De resultaten zijn wat minder dan voorheen en het aantal toeschouwers bij de voetbalwedstrijden is gedaald. Een tijdje geleden kwam de groep met een bericht dat de actieve groepen samen zijn gekomen om nieuwe plannen te maken. De groep wil meer mensen aantrekken en wil hun uitstraling richting het voetbal verbeteren. Dat houdt in: meer wedstrijden bezoeken en het actief bezoeken van uitwedstrijden. Ze willen met een vaste groep elke wedstrijd aanwezig zijn. Ze lichten toe dat uiteraard elke groep vooruitgang wil boeken, maar dat de club ook moet meewerken.
Achteruitgang Slowaaks voetbal
Het Slowaakse voetbal krijgt al jaren een hoop kritiek te verduren. De regering en de bond steunen het voetbal te weinig. In oktober gingen duizenden Slowaakse sportliefhebbers de straat op, na eerder allemaal al hetzelfde spandoek te hebben vertoond in het stadion. Vanzelfsprekend is de SFZ dan de gebeten hond. Gek is dat niet als je bedenkt dat de bond wel eens bekerwedstrijden ‘s middags laat spelen op een doordeweekse dag. De Fortuna Liga – het hoogste niveau – is ook veranderd. Traditionele teams als – de lijst is lang – Dukla Banská Bystrica, Petržalka, Tatran Prešov en Košice zijn verdwenen uit de hoogste divisie. Laatstgenoemde liet zich onlangs zien met een geweldige pyro-actie. In hun plaats zijn kleinere clubs met aanzienlijk minder aanhang gekomen. De groep vindt dat jammer: “Het is zonde dat clubs van dat kaliber uit zulke grote steden te maken hadden met problemen waardoor ze degradeerden. Kleinere dorpsclubs die er nu zijn, hebben vaak een goede sponsor die hen een of twee seizoenen vooruitbrengt. Maar ze zullen uiteindelijk weer degraderen.”
Stappen vooruit
FC Nitra’s Štadión pod Zoborom biedt plaats aan zo’n achtduizend bezoekers. De oude variant werd gekenmerkt door ronde, onoverdekte tribunes aan de korte zijdes en tegenover de hoofdtribune. Niet lang geleden is het stadion gerenoveerd. De onoverdekte tribunes werden gesloopt. Sinds 2018 speelt het team in een vernieuwd stadion, waar enkel de grote hoofdtribune in stand is gebleven. Voor de liefhebber is het eeuwig zonde, want het stadion lijkt voor 3/4e op verschillende andere stadions in het land. “Het is een mooie stap vooruit, al had het oude stadion zeker zijn sfeer. Maar de sfeer zou nog beter zijn als de relatie tussen de supporters en de club wordt verbeterd. Dan zullen er meer mensen komen.”