GroundhoppingVoetbal in Slowakije

Spartak Trnava: een heet Europees avondje

Nadat Spartak Trnava voor het eerst in 45 jaar weer kampioen van Slowakije werd, mocht het team zich klaarmaken voor de Champions League-kwalificatierondes. In de eerste ronde werd Zrinjski Mostar uitgeschakeld. Daarna stond een ontmoeting met Legia Warschau, de kampioen van Polen, op het programma. Bijna twintigduizend supporters zijn die avond getuige geweest van een stunt van Trnava!

Lastige loting

Gezien de matige Europese prestaties van clubs uit Slowakije, begon Trnava als kampioen al in de eerste kwalificatieronde. De meeste Slowaakse clubs overleven de eerste kwalificatierondes wel. In Slowakije won Trnava – de club die in 1969 de halve finale van de Europacup 1 verloor van Ajax – met 1-0 van Zrinjski Mostar. Een gelijkspel in Bosnië was genoeg voor de volgende ronde. Als underdog heb je te maken met op papier betere tegenstanders. Uit de loting kwam een club met flink wat coëfficiënten: Legia Warschau is een vaste klant in Europa en heeft vaker de knock-outfase van de Europa League gehaald. De Polen bereikten deze ronde na winst op Cork City.

Een mooie, maar zware loting voor de oude club van Myenty Abena. Na een geweldig jaar in de Slowaakse competitie, lukte het Spartak Trnava ook om zich te laten zien in Europese wedstrijden. In Warschau stunten de Slowaken door met 0-2 te winnen. Een geweldige prestatie en een prima uitgangspositie voor de return in het Stadion Antona Malatinského, vernoemd naar de speler die een groot deel van zijn carrière voor de club uitkwam. Na zijn voetbalpensioen is hij ook drie periodes jaren trainer geweest bij Trnava. In de jaren 80 is Malatinský ook trainer geweest bij ADO Den Haag.

Druk centrum

Veel supporters uit Polen reisden naar hun Zuiderburen voor deze lastige return. Een prima afstand tussen beide steden: in zo’n zes uur kan je van de ene naar de andere stad rijden. Bovendien heeft Legia supporters over heel Polen, dus voor aanhangers uit het zuiden van het land zal het een kortere reis zijn geweest.

Het centrum van Trnava kleurde wit: de aanhang van Legia staat erom bekend dat ze in het wit gekleed naar wedstrijden komen. Het was geen probleem dat er ook nog tienduizenden supporters van Trnava rondom het stadion liepen. Op bijna elke hoek van de straat stond wel ME. Het beloofde een hete avond te worden. Letterlijk en figuurlijk, want het was maar liefst 31 graden.

Tifo’s en pyro

Zoals vaker in Slowakije zijn Europese duels erg populair. De sfeer zat er voor de wedstrijd al goed in, met twee supportersgroepen die een hoop lawaai maakten. De uitverkochte tribune achter het doel is van de harde kern van Trnava. Aan de overkant is het uitvak, welke goed gevuld was. Trnava trapte af met een mooie tifo-actie bij de opkomst van de spelers:

Het gezang ging op en neer van beiden kanten, evenals de wedstrijd. Het tempo lag hoog en beiden teams wilden voetballen. Ondanks dat was het met de rust nog 0-0, alhoewel Legia vlak voor rust met tien man verder moest.

Na de rust kwamen de gasten uit Polen met een mooi doek die met een hoop vuurwerk werd bijgestaan. Wie vaker in Polen is geweest, had dit kunnen zien aankomen. Eerst gaat het doek omhoog, vervolgens komen de bivakmutsen tevoorschijn en dan wordt er afgeteld.

Ontlading bij Spartak Trnava

Ondanks het ondertal wist Legia op voorsprong te komen en werd het dus nog even spannend. 0-1. Een verlenging zou een ramp zijn, aangezien de laatste trein naar Bratislava niet lang na 90 minuten zou vertrekken. De thuisploeg maakte het ook erg spannend voor zichzelf, door vrijwel elke counter om zeep te helpen. Zelfs toen Legia na een tweede rode kaart met negen man door moest, werd het net niet gevonden. Gelukkig werd dit ze niet fataal en werd er naar vijf extra minuten afgefloten. De ontlading was enorm. Wat een stunt: Trnava gaat door naar de volgende ronde!

Via een kennis vernomen we dat het lang onrustig bleef in de stad. De witte invasie die voor de wedstrijd te zien was in het centrum, was nu volledig roodzwart. Het Europese sprookje in Trnava was nog niet klaar!

Lees ook: Ambitie bij supporters FC Nitra

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %