Actueel

Historie verdwijnt. Nieuw of oud?

Steeds vaker zien we oude en historische tempels naar de grond gaan die plaatsmaken voor een nietszeggend stadion. Ook in Slowakije moeten ze er aan geloven. Dit bleek toen ik na slechts één jaar terugkeerde in Nitra en zag dat erg veel was veranderd.

Bijna een jaar geleden was ik eind augustus in Slowakije. In Zilina kwam ik een Slowaak tegen die me vertelde dat ik de volgende dag naar Nitra moest gaan, omdat het daar erg druk zou worden. Bij koploper FC Nitra stond de wedstrijd tegen DAC Dunajská Streda op het programma. Ik had nog nooit gehoord van de club en had geen idee wat mij te wachten stond. Ik omarmde zijn advies en kreeg hier geen spijt van.

Toen ik de volgende dag aankwam bij het stadion was ik positief verrast. Ik trof een bijzondere bak aan met een mooi doorlopende en ovale tribune. Deze ovale tribune liep door tot achter de doelen, de hoofdtribune stond gescheiden van dit. Een zoekopdracht op het internet wees uit dat het stadion al ruim 100 jaar oud was. De liefhebbers die verlangen naar de tijden van vroeger zouden zich bij Nitra gelijk thuis voelen: wat een uniek stadion!

Het stadion in 2017.

Één jaar later….

Ik plande een paar maanden terug een reis om een jaar na dit bezoek, evenals in augustus, weer naar Slowakije te gaan. Toen het speelschema bekend werd gemaakt zag ik dat FC Nitra het dat weekend wederom tegen DAC moest opnemen. Mij leek het leuk om hetzelfde affiche een jaar later te herhalen.

Helaas waren ze bij Nitra druk bezig met de verbouwing van het stadion. Van de ovale tribune die ik de hemel in prees, is niets meer over. Dit houdt dus in dat de gehele lange zijde aan de overkant van de hoofdtribune en beide kanten achter het doel compleet zijn veranderd. De foto’s die ik heb van het oude uitvak zijn niet meer te herkennen. Het kleine huisje dat zich ter hoogte van de middenlijn bevond, is niet meer te zien.

Bij de hoofdtribune zijn slechts de stoeltjes vervangen en is er een extra dak op geplaatst; zo blijft er toch nog een stukje historie overeind. Ook worden de oude stadionlampen nog gebruikt. Daarbij is het kasteel van Nitra nog te zien, omdat het stadion niet groot genoeg is om er boven uit te komen. Maar wat is het zonde dat alles nu weg is! Voor een nieuw stadion vind ik het absoluut niet lelijk. Maar veel inspiratie blijken ze in Nitra niet te hebben: ga op zoek naar foto’s van het stadion van FK Senica en FK Poprad en je zult uitvinden dat er weinig originaliteit in zit.

De foto’s van zowel het nieuwe- als het oude stadion. Nieuw of oud? Oordeel zelf wat er bij jou meer in de smaak valt. Voor mij is het een simpele vraag.

Oud stadion

Nieuw stadion

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %