Het is begin december wanneer mijn oog valt op een retourtje Split voor €65. Eind april, ’toevallig’ in het weekend van Hajduk Split – Dinamo Zagreb, de Eternal Derby van Kroatië. Na wat foto’s van Split opgezocht te hebben was ook mijn vriendin enthousiast geworden en dus was de goedkope Airbnb kamer ook snel geboekt. Een blik op de stand van de ranglijst verraadt dat slechts de eer vijf maanden later op het programma staat, de voorsprong van Dinamo is immers dan al 12 punten. 

Inhaalreeks

Begin april krijg ik een e-mail van de low-cost vliegtuigmaatschappij om nu toch echt in te gaan checken. Uiteraard bekijk ik ook weer even de ranglijst, waarna mijn hart verspringt. Het gat is inmiddels nog maar vijf punten. De trots van Split en Dalmatië heeft een enorme inhaalreeks gehad. Op de dinsdag voor de wedstrijd koop ik dan ook direct mijn tickets. Een uitverkocht Poljud, de gigantische thuishaven van Hajduk, is zeldzaam maar ik wil het risico uiteraard niet lopen. Voor €11 zitten we op de duurste zijde, wel zo geruststellend voor mijn vriendin.

Split

Op vrijdagmiddag komen we al in Split aan. Direct valt mij al de hoeveelheid ‘Torcida’ shirtjes op. De oudste supportersgroep van Europa, opgericht in 1950, is overal te herkennen in Split. Niet alleen de shirtjes, ook de vele graffiti kunstwerken vallen mij op. Hele viaducten zijn gewijd aan de ultra’s, op flatgebouwen staan metershoge logo’s van de club. Split is doordrenkt van Hajduk. Toch is dit geen grauwe Oostblok stad. Overal lopen toeristen en het centrum ziet er gelikt uit.

Supporters op de Riva, de boulevard van Split

Eternal Derby

Op de zondag staat om 17.00 de ‘Eternal Derby’ op het programma. Aan het begin van de middag wordt het toeristische publiek langzaamaan verdrongen door de ‘normale’ supporters van Hajduk. Dat is niet vreemd, want de derby is stijf uitverkocht. Een zeldzaamheid. De trots in weer helemaal terug. De ultra’s drinken bij het oude stadion, dat is omgebouwd tot een rugby accommodatie. Wij besluiten na een biertje gedronken te hebben, een Uber te nemen die ons naar het stadion brengt. Oost-Europese ultra groeperingen staan er om bekend het niet zo te hebben op toeristen. Aangezien wij beiden een ‘niet-erg-Kroatisch-uiterlijk’ hebben lijkt ons dat wel zo veilig.

Zo komen we dus ruim anderhalf uur van te voren bij het stadion aan. Het is daar al ontzettend druk, ondanks dat de rijen nog niet open zijn. Het stadion en de gehele entourage is indrukwekkend. Enkele minuten later gaat het stadion open. Wij zoeken onze plekken op. Helemaal op de bovenste rij hebben we een prachtig uitzicht op de Torcida. Helaas zitten we direct naast een brug voor fotografen, waardoor ik het uitvak van Dinamo niet kan zien.

Harde Kern

Bij de opkomst van de spelers, die ik uiteraard mis doordat ik volledig gefocust ben op de Torcida, wordt er een prachtige tifo onthult. De spelers zijn al lang en breed bezig als er een soort strip wordt afgebeeld door de harde kern van Hajduk. Onder de indruk lijkt Dinamo amper van de sfeer. Enkele kansen zijn er reeds gemist waar na een goed kwartier spelen de 0-1 valt. Waar de rest van het stadion stil valt, verhoogt de Torcida de sfeer. Split krijgt direct enkele mogelijkheden, waarna na een fenomenale vrije trap de 1-1 binnenvalt. Een gigantische ontlading achter de goal. Split zet door en krijgt een aantal gigantische kansen om op voorsprong te komen. Toch staat het bij rust 1-1.

In de tweede helft gaat Hajduk door met aanvallen. Wonderbaarlijk genoeg valt het doelpunt niet. Doelman en doelpaal voorkomen de voorsprong. Het doelpunt van Dinamo na ruim een uur spelen valt dan ook volledig uit de lucht. De Torcida valt even stil. Wanneer één van de ultra’s twee fakkels ontsteekt, weet ik al direct wat er gaat gebeuren. Een enorme pyroshow. De sfeer neemt weer toe. Helaas is het doelpunt een enorme dreun die de thuisploeg niet meer te boven komt. Na afloop stroomt het stadion in recordtempo leeg, behalve de Torcida. Die laten hun enorme waardering aan het elftal blijken. Verlies was vandaag absoluut onnodig, maar de spelers hebben in elk geval ervoor gezorgd dat het Poljud weer vol stroomde.

Foto’s

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.