Voetbal in Polen

Absurde prijzen in Polen, eigenaar club geeft er niets om

Sinds afgelopen week zijn de toegangsprijzen bekend voor wedstrijden uit de III Liga, de vierde divisie van Polen. De prijzen zijn niet zoals men heeft verwacht op dit niveau. Dit is zeker niet bij iedereen in goede handen ontvangen. De eigenaar van Polonia Warschau, Gregoire Nitot, vindt dat de supporters niet moeten zeuren.

Ekstraklasa-prijzen

De reden van de kritiek op de prijzen is niet onverwachts. De tickets zijn net zo duur als voor wedstrijden in de Ekstraklasa, het hoogste niveau. De III Liga is vier divisies lager. Volwassenen betalen 420 złoty voor een seizoenkaart; omgerekend zo’n honderd euro. Voor een los kaartje betaalt de Poolse supporter omgerekend negen euro.

Het stadion van Polonia Warschau.

Kritiek van Gregoire Nitot

Waarschijnlijk snapt iedereen die eens in Polen is geweest dat er veel commotie ontstaat. Toch kwam er vanuit de hoofdstad van Polen een andere reactie. De eigenaar van de oude club van Ebi Smolarek laat weten dat de mening van de supporters hem niets kan schelen: ”Ik geef er niets om als de supporters klagen. Als ze het zich niet kunnen veroorloven, dan komen ze maar niet. Ons stadion is duur, we moeten dus geld verdienen”. Hij zal zich niet erg geliefd maken met deze uitspraken.

In Polen wordt niet zonder publiek gespeeld, maar kunnen de clubs een beperkt aantal toeschouwers toelaten. Nitot vervolgt: ”Door restricties vanwege Corona kunnen we niet het hele stadion uitverkopen, daarom is er gekozen voor de oplossing om het duurder te maken. Veel supporters willen helpen. Hoe kunnen ze helpen? Door een kaart te kopen, het is zeker niet te duur”.

Bergafwaarts

Polonia Warschau werd in 2000 nog kampioen van Polen. In seizoen 2009-2010 wist NAC hen uit te schakelen in de derde kwalificatieronde van de Europa League. Ook FC Twente en Heerenveen hebben ooit tegen Polonia gespeeld.

In 2013 werd de club failliet verklaard en teruggezet naar het vijfde niveau van Polen: het startsein voor een dramatische tijd. De laatste jaren vind je het team dan ook terug in de lagere divisies van Polen. De toeschouwersaantallen waren voorheen gemiddeld 3.000 per wedstrijd, terwijl het nu nog niet eens lukt om een getal met drie nullen te halen.

Dit seizoen bevond Polonia zich in de degradatiezone van de III Liga. Ze hebben het geluk gehad dat de competities werden gestaakt en er niet gepromoveerd of gedegradeerd kon worden. Nitot heeft de ambitie om in 2029 terug te keren in de Ekstraklasa. Als dat lukt zullen de supporters hem deze uitspraken wellicht vergeven!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %