Dossier BalkanUltras/fanatieke supporters

Olimpija Ljubljana: oudste ultragroep van het land

Wij zijn supporters, wij geven ons leven. Voor onze kampioenen, voor ons land. Voor het groen-wit. Deze tekst wordt gezongen door de Green Dragons, de ultragroepering van Olimpija Ljubljana. De oudste supportersgroep van Slovenië verschijnt voor het eerst op de tribunes in de wedstrijd tegen het Kosovaarse Pristina in 1988. De groene draak is afgebeeld in het officiële clublogo.

Olimpija Ljubljana

Olimpija is de club uit de hoofdstad van Slovenië. Ljubljana vertegenwoordigt de gegoede klasse binnen de Sloveense samenleving. Ondanks dat, is de elite stad niet het symbool voor voetbal in Slovenië. De grote rivaal NK Maribor is dat namelijk. Olimpija verblijft twintig seizoenen in de hoogste Joegoslavische competitie, maar bereikt daar nooit de status van een pak ’em beet Rode Ster Belgrado.

De status van topclub krijgen de groen-witten pas op het moment dat Joegoslavie uiteenvalt en er een Sloveense competitie wordt opgericht. De eerste vier Sloveense titels worden gewonnen, waarna er magere jaren volgen. In 2004 gaat Olimpija zelfs failliet, waarna er op het vijfde (!) niveau opnieuw wordt begonnen. Wederom volgen er vier titels op rij, waarna de zmaji in het rentree jaar meteen een Europa League ticket grijpt. Sindsdien is de club nog tweemaal kampioen geworden. Vorig seizoen was Olimpija dichtbij de Europa League groepsfase. Spartak Trnava gooide pas in de vierde kwalificatieronde roet in het eten.

Green Dragons

In 1989 verschijnen de Green Dragons, vernoemd naar de groene draak in het clublogo van Olimpija, voor het eerst op de tribunes. Anders dan in de voetbalhoofdstad Maribor is voetbal hier niet de leidraad in het leven. De elitestad valt niet voor de charme van de volkssport voetbal. Massale aantallen komen er dus niet op de wedstrijden van Olimpija af. Zelfs in kampioensjaren trekken de groen-witten niet meer dan 7.000 supporters. Als de club in 2005 failliet gaat, storten de toch al dramatische supportersaantallen volledig in.

Ultras

Toch blijven de ultra’s gaan. Bij uitwedstrijden op de lagere niveaus gaan er gewoon 200 supporters mee. De Green Dragons hebben niet de aantallen en niet de prijzen van de arbeiders uit het oosten. Ze hebben echter wel de onvoorwaardelijke clubliefde. Diezelfde clubliefde die ze hun club lieten volgen toen deze op het vijfde niveau diende te spelen. Diezelfde clubliefde die ze vervolgens op het randje van de Europa League groepsfase bracht. Diezelfde clubliefde zorgde bij het laatste kampioenschap ervoor dat het stadion in Domžale te klein was voor de uitsupporters.

Voor de Green Dragons zijn de Eeuwige Derby’s tegen Maribor de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Regelmatig gebeuren er grote incidenten doordat de Sloveense politie geen enkele grip op beide supportersgroepen heeft.

Vorig jaar vierde De Green Dragons haar dertig jarig bestaan. Ljubljana kleurde volledig groen en de ultra’s lieten hun liefde en passie voor hun club zien.

Olimpija Ljubljana bezoeken?

Ben je deze zomer in Slovenië op vakantie? Of reis je toevallig langs Ljulbjana op de heen/terugreis naar huis? Dan staat er een aantal interessante wedstrijden op het programma. Op donderdag 25 juli spelen de Green Dragons waarschijnlijk een thuiswedstrijd in de Europa League. Enkele dagen later staat de Eeuwige Derby tegen NK Maribor op het programma. Ook de uitwedstrijd op 17 augustus tegen Rudar Velenje, een clubje iets ten noorden van Ljubljana, is het bezoeken waard.

Foto archief

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Stefan is gek op Feyenoord en de Kuip, hij staat (!) op de Noordzijde en is zeer regelmatig aanwezig in de uitvakken. Bovendien is hij regelmatig aanwezig bij de amateurderby's in ons land en schrijft o.a. de serie ''Ode aan de Vrijdagavond''.
  Ook leuk om te lezen...
  Derby DaysIn de Hekken Travel

  Sofia Derby: gaat de eeuwigheid verloren?

  In de actualiteit

  Start de normalisatie: Groningen geeft willekeurig stadionverboden, statement ultras

  België & NederlandIn de actualiteit

  Quick Boys 100 jaar

  Derby DaysIn de actualiteit

  Derby de Lisboa: vurige tweede helft