Voetbal in Bosnië

Mostar Derby: in alles rivalen

De Mostar Derby is het ultieme symbool voor de splitsing in de stad. Een erfenis van de gewapende strijd tijdens de burgeroorlog. De Neretva rivier en de grote boulevard aan de westkant dienen als scheiding tussen oost en west. Het is de scheiding tussen Islamitsch en Katholiek, tussen de Bosniakken en de Kroaten, tussen links en rechts. Daar waar voetbal geregeerd wordt door politiek en religie. Velež en Zrinjski zijn in alles rivalen. Op voorhand al een heerlijke derby day!

Het is zonnig, zo rond de 25 graden. Onze lunch met Balkan voedsel gaat in sneltreinvaart naar binnen. In de oude stad is niets te merken van de aanstaande derby ondanks dat er over een paar uur wordt afgetrapt. Stadion Rođeni ligt ook aardig wat kilometers buiten het centrum. Hoe dichterbij we komen, hoe roder de omgeving kleurt. Het vertrouwen bij degradatiekandidaat Velež is blijkbaar groot, want de sfeer is gemoedelijk. Het vlees draait op de grill en het bier vloeit rijkelijk. De rivaal is in nog geen velden of wegen te bekennen. Zij arriveren met 200 pas 10 minuten na de aftrap. Een standaard veiligheidsregel bij de kleinere derby’s in Bosnië.

In het stadion heerst er een geweldig derby sfeertje. Zeker wanneer het uitvak zich vult. Spreekkoren over en weer, de haat zit diep. De wedstrijd is vooral spannend, want van goed voetbal is geen sprake. Thuisploeg Velež doet niet onder voor Zrinjski. We moeten geduld hebben tot vlak voor tijd wanneer een klutsbal ineens in het doel ploft. De Red Army duikt massaal in de hekken. De thuisploeg neemt revanche voor de nederlaag in de eerste derby van het seizoen. Daarnaast nemen ze afstand van de degradatiezone. Het bleef nog lang onrustig aan de oostkant van Mostar.

Lees ook: Mostar Derby – terug op het hoogste niveau

In de Hekken Travel

Deze trip hebben we gemaakt met In de Hekken Travel. Met een goede groep voetballiefhebbers maakten we de reis naar deze bijzondere stad. Naast de fantastische derby doken we in de lokale cultuur, geschiedenis en het uitgaansleven. Het volledige reisverslag zal op de website van Travel verschijnen. Wil je ook een keer met ons mee, check dan bijvoorbeeld nog onze beschikbare reizen naar Sofia, Split en Moskou in de tweede helft van het seizoen.

Mostar Derby in beeld

Een gezamenlijk fotoverslag van Lars Smit, Danny Otto en De Twaalfde Man.

Lees ook: Dossier Balkan.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %