Nederlandse clubs in Europa

In de geschiedenisboeken: FC Groningen in Europa (2015)

In seizoen 2014-2015 won Groningen de beker door PEC Zwolle in de finale met 2-0 te verslaan. In de groepsfase van de Europa League werden ze gekoppeld aan Braga, Olympique Marseille en Slovan Liberec. We spreken supporters over hun reizen naar deze clubs!

Dit Europese avontuur was voor veel supporters de eerste groepsfase die ze meemaakten. 1997 was het laatste jaar dat Groningen voor deze campagne een toernooi haalde. Na 1997 kwamen ze niet verder dan drie pogingen in de kwalificatierondes.

Sportief gezien zullen de Groningers deze wedstrijden zijn vergeten, maar de herinneringen zullen lang gekoesterd worden. Inmiddels is het bijna acht jaar geleden dat de club deze Europese campagne beleefde.

Braga

Na een thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille stond in Portugal de eerste uitwedstrijd op het programma. Het karakteristieke Estadio Municipal, dat wordt gekenmerkt door de rotswand achter het doel, was het decor van het bezoek aan Braga. Supporter Jorrick: ‘Na de loting wilden velen vooral naar Marseille, een grote club met een tof stadion, en Liberec, omdat het relatief dichtbij was. Marseille-uit werd na de rellen in Groningen al lastig en later waren we helemaal niet meer welkom vanwege benodigde politie-inzet bij de klimaattop in Parijs, dus die moesten velen (waaronder ikzelf) annuleren.’

Foto via groningenfanatics.nl

Jorrick: ‘Uiteindelijk gingen er rond de 700 supporters naar Braga. Dit was eind september, dus prima nazomerse dagen in een korte broek en t-shirt. Alle supporters kwamen samen in het centrum bij de fontein Chafariz da Praça da República. Pils vloeide rijkelijk en aantal keer vlogen mensen de fontein in om een bal te pakken die er zo nu en dan werd ingetrapt. Geen restricties of gezeik, gewoon gezellig. De avond voor de wedstrijd ging een groep naar de laatste training en op de wedstrijddag ging het gros van de FCG-supporters in corteo naar het stadion. De sfeer in uitvak was goed en de  banners en vlaggen waren meegenomen. Qua resultaat was het klote en zat er niks in, maar het stadion maakte erg veel goed. Een bijzondere bak tegen de steile rotswanden aan. Dit stadion moet je gezien hebben!

Wij misten de ochtend na de wedstrijd vlucht vanuit Porto, dus moesten we verplicht nog een dagje Porto meepakken om in de avond via Bremen terug te vliegen.. Een extra vakantiedag, maar zuur geld voor beginnend studenten. Naast de bekerwinst in de Kuip was dit zeker een van de hoogtepunten voor mij als supporter. Een Europese trip is voor FCG uniek, zeker gezien de sportieve staat nu.’

De tweede awayday

Op 22 oktober 2015 reisden de Groningers af naar Liberec, een stad die met zo’n 100.000 inwoners één van de grotere steden van Tsjechië is. Slovan Liberec, de plaatselijke trots, haalt zo nu en dan de groepsfases van een Europees toernooi. Na een tweeluik in Israël en een succesvolle play-offronde tegen Hajduk Split bereikten de Tsjechen Groep F van de Europa League.

Voorafgaand de ontmoeting had Slovan Liberec na twee wedstrijden drie punten behaald. De wedstrijd in Stade Vélodrome tegen Olympique Marseille wonnen ze met 0-1. Daarentegen was Groningen nog puntloos: tegen de Fransen gingen de Noorderlingen met 0-3 onderuit en Braga was in Portugal met 1-0 te sterk.

Massaal naar Liberec

Na de wedstrijd tegen FC Twente lieten de supporters een doek zien met de tekst ‘Massaal naar Liberec!’. Dit doek werd vervolgens ook gedragen door de spelers. Of deze oproep succes had? Zeker! Meer dan 2.000 Groningers trokken naar Tsjechië!

De wedstrijd leefde enorm bij de supporters van Groningen. Supporter Vincent: ‘Eigenlijk was het al meteen duidelijk dat iedereen naar Liberec zou gaan. Een mooie trip in een mooi land; iedereen was na de loting enthousiast! Vanuit Nederland leefden we al maanden toe naar de uitwedstrijd. We zaten op tijd klaar voor de kaartverkoop. In eerste instantie zouden er maximaal 500 supporters kunnen komen, omdat het uitvak simpelweg niet groter is. Gelukkig stelde Liberec zich coulant op na een telefoontje van Hans Nijland. Zij zagen ook in wanneer zij meer kaarten beschikbaar zouden stellen, dat het ook gewoon uitverkocht zou raken.

Sterker nog: er waren mensen die een passe partout kochten voor de Europese wedstrijden van Slovan Liberec, zodat ze sowieso bij deze wedstrijd konden zijn. Deze combideals kostten zo’n honderd euro.’

Foto via groningenfanatics.nl

Supporter Niels: ‘Wij hebben na een kort autoritje vanuit het Duitse grensplaatsje Leer de trein gepakt. Met de Duitse Intercity en hogesnelheidstreinen zijn we richting Dresden gegaan. De keuze voor de trein was door ons snel gemaakt, want in de Duitse treinen heb je een soort café met tapbier, wat natuurlijk voor een voetbalreisje ideaal is. Na nog wat regionale boemeltreintjes door vieze bruinkoolgebieden in Polen kwamen we aan in Liberec. Aangekomen bij het hotel bleken we opeens hetzelfde verblijf als de spelers en directie te hebben geboekt! De toenmalig technisch directeur bracht ons naar de lift.’

Vincent: ‘Wij zijn zelf, zoals de meesten, met de auto gegaan, dit was ongeveer zeven uur rijden. Een paar dagen bleven we in Praag en daarna zijn we naar een hotel ergens in de bergen van Liberec gegaan. Uiteraard was onze GPS hier niet op voorbereid en reden we uiteindelijk op aanwijzing van de navigatie door mensen hun achtertuinen heen. Ik zal dan ook nooit die koppen vergeten van die Tsjechen die ineens vijf gekke Nederlanders door hun achtertuin zagen buffelen!’

Feest in Tsjechië

‘In Liberec was het een compleet gekkenhuis. De inwoners van Liberec wisten echt niet wat hen overkwam. Wij kregen dan ook meerdere malen de vraag wat we hier in godsnaam aan het doen waren. “Hebben wij een voetbalclub dan?” was meerdere malen het antwoord,’ vertelt Vincent.

Vincent: ‘De cafeetjes en supermarkteigenaren waren groot fan van ons, want na anderhalve dag was er letterlijk geen enkele druppel alcohol meer te krijgen. Ze hebben waarschijnlijk hun jaaromzet gehaald in de twee dagen dat wij op bezoek waren. De verstokte lokale Tsjechische alcoholist zou sindsdien een gruwelijke hekel hebben aan ons..’

Verder stond deze Europese awayday garant voor wat memorabele momenten. ‘Persoonlijk hoogtepunt was nog dat we een biertje met de burgemeester hebben gedronken. We raakten aan de praat met twee Nederlanders die daar blijkbaar stage liepen bij de gemeente en zich ook afvroegen wat wij daar deden. En uiteindelijk zijn wij dus bij de burgemeester beland!’ zegt Vincent.

Ook de politie van Tsjechië zal hij niet snel vergeten: ‘De Tsjechische robocops (ME) vonden het maar vreemd dat al die gekke Groningers zo nodig met hen op de foto wilden, haha. Zij lopen er daar wel een tandje serieuzer bij met hun machinegeweren.’

Gouden herinneringen

Niels: ‘Na de wedstrijd kwamen we in de hotelbar waar toendertijd nog gerookt mocht worden. Ook de welbekende directeur Hans Nijland zat daar onder het genot van een sigaar en een drankje aan de aanwezige pers te verkondigen dat ze moesten verkondigen dat Groningen met het puntje de Nederlandse eer in Europa had gered, omdat de rest had verloren. Op de televisie zagen we dat de penalty onterecht gegeven was, omdat de scheids de druk niet meer aankon van de meer dan 2000 Groningers in de thuis- en uitvakken.’

Foto via groningenfanatics.nl

‘Het was prachtig. Geen andere omschrijving kan ik geven. Uiteraard vervelend dat Derrick Luckassen voor Liberec de 1-0 maakte in de 87e minuut, maar gelukkig kregen we nog een penalty in de laatste minuut. Hoesen miste en schoot vervolgens de rebound erin. We hebben in ieder geval een punt kunnen meenemen!´ vertelt Vincent.

Hij vervolgt: ‘De mooiste herinnering zal altijd de eerste bekerwinst ooit zijn, daardoor hadden wij deze Europese campagne. Dit is wel een goede tweede. Hoe wij Liberec hebben overgenomen was legendarisch!’

Marseille

De laatste uitwedstrijd viel helaas in het water. De supporters waren niet welkom tegen Marseille. Toch waren er Groningers die de reis hebben gemaakt. In het stadion werd er streng gecontroleerd, dus hebben zij de wedstrijd in de kroeg moeten bekijken.

In Zuid-Frankrijk ging Groningen met 2-1 onderuit. Thuis werd er niet veel beter gepresteerd, dus verliet Groningen het toernooi twee punten op zak. Anno 2023 is dit nog steeds het laatste kunstje van Groningen in Europa.

We bedanken de jongens van Groningen voor het meewerken aan dit artikel! De foto’s zijn afkomstig van de website van Groningen Fanatics.

Meer lezen over Nederlandse supporters in Europa? Lees onze artikelen over PEC’s historische trip naar Praag, Ajax in Lissabon, de reizen van AZ in 2019-2020, het bezoek van Vitesse aan Nice, Heerenveen in Helsingborg (2007), Willem II in Luxemburg of het debuut van Heracles in Arouca!

Ook maakten we meerdere compilaties, zoals de hoogtepunten van Nederlandse clubs in Europa (2021-2022) en Feyenoords Road To Tirana.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %