We zijn in Zuid-Frankrijk voor Le choc des Olympiques, oftewel Marseille tegen Lyon! In de voetbalgekke havenstad is het nooit stil als de plaatselijke trots speelt. Rondom het stadion lijkt het oudejaarsdag en een supportersgroep viert hun 35-jarig bestaan uitgebreid. 

De sfeer bij het voetbal in Frankrijk wordt vaak onderschat. De Ligue 1 kent talloze clubs met trouwe supportersschare en fanatieke vakken. Een bezoek aan het Stade Vélodrome voor de klassieker tegen Olympique Lyon bewijst dat Olympique Marseille daar één van is.

Stade Vélodrome

Al voor de Tweede Wereldoorlog werden wedstrijden afgewerkt in het stadion van Marseille. Het Stade Vélodrome is dus een stadion vol historie. Na een paar renovaties is het nu bijna tien jaar te zien in deze staat. Met een gigantisch dak, maar nog steeds met het karakter van vroeger. 

Nederlanders zullen warme herinneringen hebben aan dit stadion. Stade Vélodrome was het decor van het WK van 1998 waar Nederland meerdere keren speelde en Dennis Bergkamp zijn wereldberoemde goal maakte. Feyenoorders zullen verschillende ervaringen hebben aan hun bezoek aan de stad en het stadion, maar ze gingen er in ieder geval wel met de winst vandoor. Een 0-0 eindstand was voldoende om de finale van de Conference League te behalen.

De grootte van het stadion maakt het lastig om structureel uit te verkopen, maar onder andere tegen Lyon wil dat vaak wel lukken. Meer dan 60.000 man zijn dus getuige van Le choc des Olympiques. Eerder schreven we dit artikel over het stadion.

Stad kleurt blauw-wit

Het is vaak een prachtig beeld: een stoet vol met dezelfde voetbalshirts die naar het stadion loopt. In Marseille heb je dit werkelijk waar overal in de stad. Wij kwamen zo’n acht uur voor de aftrap aan in de stad en je kon geen kant op kijken zonder een shirt, sjaal, trainingspak of pet van de club te zien.

Oudejaarsdag

Al het gebeuren rondom het stadion is al een ervaring op zich. De logistieke chaos is deze keer een gevolg van het feit dat het openbaar vervoer vanwege Fête du travail niet rijdt in Frankrijk. Grote groepen supporters lopen vanaf het centrum of de buitenwijken richting het stadion. Sommigen huren een step en anderen pakken een taxi. Om de haverklap scheurt er een scooter voorbij.

Hoe dichter je bij het stadion komt, hoe drukker het wordt. Overal staan mensen te genieten van een biertje of pastis. Dit is soms ook goed te ruiken. Pal naast het Vélodrome is het al helemaal gekkenhuis: supporters staan midden op de weg en er wordt continu vuurwerk afgestoken. Dit varieert van fakkels tot rookbommen en nitraten tot duizendklappers. Het leek net oudejaarsdag in het zuiden van Frankrijk!

De gezellige drukte en massale chaos is te danken aan het stadion dat midden in de wijk staat. De bewoners in de flat naast het stadion zullen het gewend zijn. Veel mensen verkopen drinken of sjaaltjes vanuit een kraampje of hun kofferbak. Ook bij de fanshop is het druk. Voor deze wedstrijd ligt er op de deurmat een shirt van Olympique Lyon, zodat elke bezoeker bij binnenkomst de voeten kan vegen.

Sfeeracties

Wanneer we ons vak betreden, zijn de voorbereidingen voor de sfeeracties al in volle gang. South Winners, een van de grotere supportersgroepen van de club, bestaat 35 jaar en wil hiervoor flink uitpakken. Eerder verzamelden de supporters al met een grote groep ’s avonds bij de Vieux Port en op de wedstrijddag liepen ze gezamenlijk naar het stadion.

Op de hoeken van de tribune zijn twee grote doeken geplaatst waarop een gordijn is geverfd. In dit ’theater’ komen vervolgens verschillende grote en kleine doeken langs. Sommige verwijzen terug naar de hoogtepunten en herinneringen van de groep. Dit gaat gepaard met een paar stroboscopen.

Hier blijft het uiteraard niet bij. Beide zijdes achter het doel hebben een choreo voorbereid. In het stadion is het vanwege de vlakke tribunes wat minder duidelijk te zien, maar op tv is het door de hogere camera goed te zien dat de actie geslaagd is.

In de tweede helft staat er nog een ding gepland: een grote pyro-actie. Je wordt maar één keer 35 jaar, zullen ze gedacht hebben. Het was in ieder geval niet saai op de tribunes!

Onderuit

Ondertussen weet Olympique Lyon na de rust op voorsprong te komen. Dat ze niet erg geliefd zijn, blijkt al bij het nemen van de corners. Telkens komen er dan twee medewerkers die een groot scherm in de lucht houden. Dit scherm houdt bijna alles tegen wat richting de tegenpartij gegooid wordt, zoals we eerder zagen bij Nice – Marseille. We zien vanuit de tribunes plastic flesjes, bekers en complete papieren tassen gevuld met afval van fastfood gegooid worden.

Ondanks de achterstand blijft het thuispubliek fanatiek doorzingen. Een kwartier voor het einde valt de 0-2 en merk je wel een terugval in de sfeer. Als vlak voor tijd zelfs de 0-3 op het scorebord staat, krijgen we het gevoel dat het dreigt te escaleren. Het blijft echter bij wat zware knallen en het is voornamelijk teleurstelling die overheerst.

De pot was matig en de uitslag is dramatisch voor Marseille, maar toch hebben we ons niet verveeld. Alles rondom het stadion voor de wedstrijd, de vele sfeeracties en het gezang op de tribunes compenseren dit helemaal!

Meer foto’s:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.