Nederlandse clubs in Europa

Hoogtepunten Nederlandse clubs in de Europese poules

In seizoen 2021-2022 is Nederland maar liefst door vijf clubs vertegenwoordigd in Europa. Tijdens de Europese avonden komen altijd mooie beelden voorbij van vuurwerk, tifo’s en overgenomen steden. We hebben alle hoogtepunten hier verzameld!

Alle vijf Nederlandse clubs die Europa in gingen, hebben een Europees hoofdtoernooi bereikt. Ajax wist zich als kampioen rechtstreeks te plaatsen voor de poulefase van de Champions League. PSV kwam na twee voorrondes dichtbij, maar het verlies tegen Benfica bracht hen in de Europa League. AZ verloor net aan van Celtic, waardoor ze in de Europa League terecht kwamen. Vitesse en Feyenoord overleefden respectievelijk twee en drie voorrondes en behaalden zo de hoofdfase van de Conference League. Eerder schreven we een soortgelijk artikel over de Europese wedstrijden in 2019-2020.

Eerste speelronde

Sporting Portugal – Ajax: ondanks dat het pas laat bekend was of er supporters mochten komen, wist Ajax alle 1.200 beschikbare kaarten te verkopen. Zij zagen Ajax met 1-5 winnen en vierden feest in de Portugese hoofdstad.

Randers FC – AZ: AZ werd in Denemarken door ongeveer 200 supporters gesteund. De wedstrijd eindigde in 2-2. De foto’s zijn afkomstig van ben-side.nl.

NS Mura – Vitesse: het duel in Slovenië werd bij NK Maribor afgewerkt. Vitesse kreeg steun van zo’n 100 supporters en won met 0-2.

Maccabi Haifa FC – Feyenoord: de meest onaantrekkelijke uitwedstrijd voor de Rotterdammers werd als eerste gespeeld. Het late moment van loten en de coronarestricties in Israël maakten het vrijwel onmogelijk om af te reizen naar Haifa. Het uitvak bleef leeg.

Tweede speelronde

Ajax – Besiktas: de eerste thuiswedstrijd werd – net als de andere twee – afgewerkt in een uitverkochte Arena. De ruim 55.000 supporters zagen Ajax met 2-0 winnen van Besiktas.

Sturm Graz – PSV: van de 1373 beschikbare kaarten verkocht PSV er 500. De Eindhovenaren wonnen overtuigend met 1-4.

https://www.youtube.com/watch?v=hWArggTDuPI

Vitesse – Stade Rennais: de eerste thuiswedstrijd in de poulefase werd afgewerkt voor iets meer dan 14.500 toeschouwers. Vitesse ging met een voorsprong de rust in, maar Stade Rennais wist in de tweede helft de punten mee te nemen naar Frankrijk.

Feyenoord – Slavia Praag: tegen de Tsjechen werden drie belangrijke punten gepakt. Een doek met de tekst ‘Did you miss us’ werd gecombineerd met vuurwerk (foto’s via FR12.nl).

https://www.youtube.com/watch?v=puHnaTQ1U6E

Derde speelronde

Ajax – Borussia Dortmund: bij de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund werd een doek met de tekst ‘Voetbal is oorlog’ getoond. Dit doek werd gevolgd door een flinke pyroshow.

PSV – AS Monaco: voor de wedstrijd tegen Monaco waren er slechts nog enkele kaarten beschikbaar.

CFR Cluj – AZ: zo’n 150 AZ’ers maakten de reis naar Roemenië. AZ boekte hier haar tweede overwinning op rij!

https://www.instagram.com/p/CVTg1tVN2GS/

Vitesse – Tottenham Hotspur: de tweede thuiswedstrijd werd afgewerkt in een uitverkocht Gelredome. Voorafgaand aan de wedstrijd ging er een tifo omhoog.

Feyenoord – FC Union Berlin: 36.100 supporters waren aanwezig in De Kuip voor het treffen met Union Berlin. Het doek met The Mask kreeg een vervolg:

Vierde speelronde

Borussia Dortmund – Ajax: Ajax nam alle 3200 beschikbare kaarten af en kreeg er nog 1200 bij. Deze werden ook allemaal verkocht. Ook zaten er honderden Ajacieden op de thuisvakken. Vooraf liepen de supporters in een grote groep door de stad.

AS Monaco – PSV: er waren 975 kaarten voor het uitvak verkocht. Zij zagen hun ploeg een punt pakken in Stade Louis II.

AZ – CFR Cluj: AZ zette een belangrijke stap richting Europese overwintering met deze overwinning. Op de Ben-Side van AZ was vooraf vuurwerk te zien.

Tottenham – Vitesse: de Arnhemmers werden door 1.503 supporters gesteund in Londen, die Vitesse net geen punt zagen pakken.

FC Union Berlin – Feyenoord: 5.000 supporters van Feyenoord waren in het uitvak aanwezig. Daarbij waren er honderden zonder kaart in Berlijn. Feyenoord pakte wederom drie belangrijke punten en het uitvak stond in vuur en vlam!

Vijfde speelronde

De vijfde speelronde zal in Nederland geen bijzondere beelden opleveren. Er wordt zonder publiek gespeeld en PSV heeft als enige pech dat ze thuis spelen.

Ajax-supporters kunnen niet naar de wedstrijd tegen Besiktas in verband met de maatregelen in Turkije.  

In het uitvak bij Jablonec zijn 400 plekken beschikbaar voor AZ-supporters.

Vitesse kreeg eerst 1300 kaarten voor het uitduel in Rennes, maar vanwege nieuwe restricties is dit verlaagd naar 580. Alle kaarten zijn verkocht.

Het uitvak van Slavia Praag biedt normaal gesproken plaats aan een kleine 1000 supporters, maar Feyenoord heeft extra kaarten gekregen. Er kunnen nu 3200 Feyenoorders mee naar Tsjechië.

Zodra FK Jablonec – AZ, Stade Rennais – Vitesse en Slavia Praag – Feyenoord zijn gespeeld, zullen we dit artikel updaten.

Aankomst spelersbus PSV:

Het uitvak bij Jablonec – AZ:

Slavia Praag – Feyenoord:

Supporters van Vitesse in Rennes:

Zesde speelronde

Voor de laatste speelronde staan de volgende wedstrijden op het programma: Ajax – Sporting Portugal, Real Sociedad – PSV, AZ – FC Randers, Vitesse – NS Mura en Feyenoord – Maccabi Haifa FC. Vier van de Nederlandse clubs werken hun duels af zonder publiek.

Real Sociedad – PSV: PSV kreeg 2.000 kaarten voor het uitvak bij Real Sociedad, waarvan er 1.000 werden verkocht.

Vitesse – NS Mura: Ondanks dat het duel zonder publiek werd afgewerkt, lieten honderden supporters van Vitesse zich zien bij het stadion. Er was veel vuurwerk te zien. In het stadion werd de voorbereide tifo alsnog getoond.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %