Nederlandse clubs in Europa

Terugblik: supporters van Vitesse naar Nice

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

In seizoen 2017-2018 kwam Vitesse voor het eerst uit in de groepsfase van de Europa League. De Arnhemmers werden gekoppeld aan Lazio, OGC Nice en Zulte Waregem. We gaan in gesprek met de aanhang over hun reis naar Nice.

In 2017 won Vitesse met 2-0 van AZ in de bekerfinale. De bekerwinst gaf dat jaar recht op een directe plaatsing in de Europa League. Dit is drie keer niet gelukt via de voorrondes: telkens trok Vitesse in de derde voorronde aan het kortste eind. Dit keer mochten de supporters zich dus opmaken voor een paar mooie reizen!

Op naar Nice!

Twee weken na een 2-3 verlies in eigen huis tegen Lazio stond de trip naar Zuid-Frankrijk op het programma. In het nieuwe Allianz Riviera kreeg Vitesse steun van meer dan 600 supporters, waaronder Jeffrey en zijn vrienden. Sinds 2013 speelt Nice niet meer in Stade du Ray. Zij volgden de loting via de televisie. “We berekenden onze kansen in deze poule. Na uiteraard eerst hoog van de toren te hebben geblazen dat wij Yolanthe wel konden troosten nadat Vitesse over Nice en Wesley Sneijder heen was gewalst, werd het tijd voor de operationele zaken. De agenda’s naast elkaar leggen en vluchten boeken”, vertelt Jeffrey. 

De groep van Jeffrey ging met het vliegtuig naar Nice. “Wij hebben hier een retourtje gepakt met KLM, zij vlogen immers direct op Nice voor de destijds geldende prijzen van slechts 99 euro. Na onze aankomst op Nice Airport hebben we de Uber gepakt naar ons hotel, waar wij niet de enige Vitesse-supporters waren. Daar waar ongeacht het tijdstip het geluid van een open klikkend blik bier en de songtekst Vitesse Arnhem #1 het altijd goed doet in een tochtig hotel met net wat te weinig ramen voor een gezonde lichtinval”, zegt hij. Diverse andere supporters zijn vanaf- en naar andere luchthavens gevlogen en hebben een huurauto geregeld om naar Nice te rijden.

In de stad en het stadion

Jeffrey is enthousiast over de binnenstad van Nice, of nou ja, vooral over de Irish Pub: “Aangekomen bij de Irish Pub van Nice hoorden wij van verre al het gezang en geschreeuw van overige Vitessenaren. De Irish Pub is voor alle wedstrijden altijd een veilige thuishaven. Zo ook in het net wat chiquere Nice. Daar waar het bier rijkelijk vloeide gedurende de dag, hebben wij dan ook niets van de stad gezien en zijn vanuit de pub naar het omwisselpunt voor de kaarten gegaan. Dit was dan ook het enige stukje sightseeing wat wij in Nice hadden. Het omwisselloket stond immers op een best aardige plek op de boulevard van Nice.”

Vitesse ging met 3-0 onderuit, maar de sfeer tijdens de wedstrijd was volgens Jeffrey heel aardig. Echter voelden ze minder eensgezindheid als bijvoorbeeld bij de eerdere uitwedstrijd in Southampton.

Jeffrey vertelt dat bijna het hele uitvak stond gedurende de wedstrijd. “Het vak was bij lange na niet vol, maar dat mocht de pret niet drukken. 599 mensen stonden en één persoon die zat, deze persoon zat achter mij. Waarbij ik de gehele wedstrijd werd gesommeerd om ook te gaan zitten zodat deze meneer van boven de tachtig ook wat van de wedstrijd kon zien. Dit is iets wat iedere wedstrijd, verjaardagen en kroeg bezoeken nog weer eens terug komt: ‘Zittúh!’’’

Na de teleurstellende uitslag, ging de groep weer naar het centrum. “We werden als vee in een bus van 45+ graden naar de stad gebracht. We wilden weer terug naar dezelfde Irish Pub. Deze kroeg was blijkbaar blij dat iedereen was vertrokken, want de deuren waren gesloten. We gingen dus ook maar tussen alle andere dagjesmensen en toeristen zitten bij een andere tent. Hier betaalden we negen euro voor een biertje, klaagden we over de langzame bediening en af en toe konden we nog schreeuwen en zingen naar andere tafels met Vitesse-aanhangers.”

Happy hour

Na de wedstrijddag nam de groep tijd om nog even wat cultuur te snuiven. “We hebben een bezoek gebracht aan het nabijgelegen Monaco. Na hier wel de toerist uitgehangen te hebben, zijn wij hier neergestreken in (je raadt het al) een Irish Pub. De prijzen in Monaco zijn eveneens negen euro voor een halve liter bier, echter had deze pub een ‘Happy Hour’ van 12:00 tot 19:00. Om 18:55 bestelden we de laatste biertjes en na een lange middag was het ook hier tijd om te gaan.”

“Bij het afrekenen vertelden ze dat er op evenementdagen geen ‘Happy Hour’ is. Er bleek een Oktoberfest te zijn op het parkeerterrein tegenover de kroeg, waar letterlijk twee man en een paardenkop op af was gekomen. Na hier de nodige stampij gemaakt te hebben en slechte recensies te hebben achtergelaten, zijn wij richting het Stadion van AS Monaco gegaan voor de wedstrijd AS Monaco – Montpellier. Het stadion was voor slechts tien of twintig procent gevuld. Ja, het kan dus nog slechter dan in het Gelredome. Er werd alcoholvrij bier werd geschonken en na een slechte wedstrijd keerden we weer terug voor de laatste nacht in Nice.”

Het toernooi

Op 19 oktober ging het nog puntloze Vitesse met meer dan 500 Arnhemmers op bezoek bij onze Zuiderburen. Uit bij Zulte Waregem werd het eerste punt gepakt. De return in Arnhem eindigde in een 0-2 verlies.

Eind november mocht Vitesse afreizen naar de Italiaanse hoofdstad en gingen er 1100 supporters mee. De wedstrijd eindigde in 1-1. De Europese campagne kreeg nog een beetje glans nadat OGC Nice in het Gelredome met 1-0 werd verslagen. Meer dan 17.500 toeschouwers zagen Luc Castaignos vlak voor tijd de winnende treffer maken. Vitesse werd weliswaar laatste in de poule, maar kan terugkijken op mooie reizen.

We bedanken de jongens van Vitesse voor het meewerken aan dit artikel!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %