Nederlandse clubs in EuropaVoetbalgeschiedenis

In de geschiedenisboeken: PEC Zwolle in Europa

In 2014 versloeg PEC Zwolle Ajax met overtuigende cijfers in de bekerfinale. Vanwege de coëfficiëntenranglijst dat jaar kreeg de winnaar van de KNVB-Beker geen startbewijs voor de groepsfase van de Europa League. PEC werd in de play-offronde gekoppeld aan Sparta Praag en mocht zich gaan opmaken voor een geweldige awayday in de Tsjechische hoofdstad!

Het waren de eerste Europese wedstrijden in de geschiedenis van de club. De aanhang van PEC nam deze kans met beide handen aan en trok massaal naar Tsjechië!

Sportieve vooruitgang

Nadat FC Zwolle in 2012 de Jupiler League wist te winnen, werd de naam weer veranderd naar PEC Zwolle. Onder deze naam kwam de club in de jaren tachtig in de Eerste Divisie terecht. Tien jaar later speelde PEC een lange tijd in de Eredivisie.

Is het toeval dat de Zwollenaren stappen hebben gemaakt sinds de naamswijziging? Na de promotie eindigde het team twee keer veilig in de middenmoot. Twee keer werd de bekerfinale gehaald en de jaren daarna was PEC eigenlijk niet meer weg te denken uit de Eredivisie.

De bekerwinst is het hoogtepunt in de historie van de club uit Zwolle. Wie had gedacht dat PEC een 0-1 achterstand tegen de regerend kampioen kon ombuigen naar een 5-1 overwinning? Een plek bij de Europese play-offrondes volgde als kers op de taart. Voor het eerst in haar historie mocht PEC Zwolle Europees gaan spelen!

Loting

In de Europa League kan het nog wel eens voorkomen dat je naar een of andere uithoek van Europa moet. Of dat je club een team loot die geografisch gezien niet in Europa ligt. De supporters van PEC sprongen ongetwijfeld een gat uit de lucht toen het kaartje met Sparta Praag werd getoond. Een afstand die zowel met de auto als het vliegtuig prima te doen is. Een stad die in augustus vaak zomerse temperaturen kent. En bovendien: een biertje in Praag is vele malen goedkoper dan in Nederland! Alle ingrediënten waren aanwezig om hier een geweldige trip te beleven.

Wij spraken meerdere PEC-supporters die een kaartje hadden voor het tot de nok toe gevulde uitvak. Er zaten zo’n 1800 Zwollenaren in het vak en er waren ook nog supporters die kaartjes hadden op de thuistribune. Supporter Fred leefde de weken voorafgaand Praag in een roes. ‘We hadden natuurlijk de beker al gewonnen en toen kregen we ook nog eens te horen dat we hierdoor Europa in gingen. Een Europese uitwedstrijd is iets waarover je voorheen als supporter van PEC niet had durven dromen! Met name voor degene die de tijd hebben meegemaakt dat er drieduizend man in het Oosterenkstadion naar wedstrijden tegen pakweg RBC Roosendaal keken. Het is niet te beschrijven dat je dan met ongeveer zo’n aantal naar Praag gaat!

Supporter Stefan vertrok in de auto richting Praag. ‘We gingen met zijn vieren in de auto, voor ons een fantastische ervaring. We hadden een groot, goedkoop hotel gevonden,’ vertelt hij, ‘er zijn ook wat bussen gegaan, maar de meeste supporters gingen met de auto.’

Drukte in de stad

In de stad was veel wit en blauw te zien. Stefan: ‘Er was zeker een invasie met Zwollenaren in Praag. Toen wij naar het grote plein gingen stond het al vol met onze supporters. De hele stad zat onder de stickers en we hebben daar flink gefeest!’ Fred vervolgt: ‘Gezien het warme weer liepen er veel gasten in hun blote pens. Zelfs het goedkope bier vonden sommigen te duur, waardoor ze bier gingen halen bij winkeltjes naast de cafés en dit vervolgens bijschonken in hun bier van het terras. Het personeel kon dit natuurlijk niet waarderen.’

Fred: ‘We zaten met een man of twintig in een goedkoop hostel. Dit is overigens ook gelijk de laatste keer geweest, want na een paar uur hing er een lucht van hier tot Tokio. Er waren ook nog andere toeristen die vol afgrijzen keken naar hoe een stel semi-alcoholisten hun leuke vakantie aan het verpesten waren.’

In het hostel liep het nog even uit de hand. In Praag kan je bij toeristenwinkeltjes spullen kopen die in Nederland verboden zijn. Fred: ‘Uiteraard moesten sommigen van ons dit kopen. Iemand vond het grappig om in de lift even snel wat pepperspray te spuiten. We kwamen proestend de lift uit en gingen naar de kamer. Een kwartier later zie ik opeens een hele rij met brandweer- en politieauto’s staan. Het hele hostel werd ontruimd. Het personeel wist al dat het van ons kwam; ze hadden de camerabeelden gezien. Bij een volgend incident zouden we het hostel uitgetrapt worden, wat ik nog best soepel vond. Gelukkig zijn we er zonder gezeik van de politie vanaf gekomen.’

Vuurwerk in Tsjechië

De politie was erg gespannen wanneer er vuurwerk werd afgestoken. Fred vertelt: ‘In Nederland werden we al gewaarschuwd dat ze op dat gebied een zero tolerance-beleid zouden voeren. De politie hield zich over het algemeen redelijk afzijdig, totdat er een rookbommetje werd afgestoken. Dan kwamen ze ineens van alle kanten in busjes en stopten ze zwaarbewapend voor ons. Als er dan tien minuten niets gebeurde, gingen ze weer weg.’

Hij vervolgt: ‘Eerst konden we er wel om lachen. Maar toen er aan het eind van de middag een fakkel werd afgestoken onderweg naar het stadion, werden er ook jongens opgepakt. Het Europese avontuur hield voor hen daar op.’

De wedstrijd

Fred: ‘Het was een groot feest gedurende de wedstrijd. Ongeacht het verloop van de score zat de sfeer er goed in. Ik heb eerlijk gezegd niet veel van de Sparta Praag-aanhang gehoord op een sfeeractie aan begin van de wedstrijd na. Ook volgens Stefan was de sfeer aan de Praagse kant minder: ‘Aan onze kant werd er de hele tijd gezongen. Alleen de stadionomroeper schreeuwde de hele avond door ons heen, dat was minder.’

Voor rust stond PEC met 2-0 achter en uiteindelijk gingen ze met 3-1 onderuit. Toch bleef het feest in het uitvak doorgaan. Verschillende spelers en stafleden kwamen langs om de meegereisde groep te bedanken.

Confrontatie

De eerste avond werden aanhangers van PEC benaderd door supporters van Slavia Praag, de rivaal van Sparta Praag. Hier hebben ze een tijd mee gepraat en ze zijn mee gegaan naar hun vaste kroegen. Er werden nummers uitgewisseld en de dag daarna werd Fred gebeld. Hij kwam oog in oog te staan met twee Sparta Praag-hooligans die een confrontatie wilde regelen. Waren het dan wel Slavia-supporters de dag ervoor? In verband met het drankgehalte bij de Zwollenaren was het lastig om wat ter plekke te regelen, dus werd er tegen de Tsjechen gezegd dat ze genoeg kans hadden om ze ergens aan te vallen. Zwolle was al twee dagen lang met duizenden in de stad, dus er waren kansen zat. De Tsjechen hadden daar geen trek in vanwege de vele agenten die op de been waren.

Voor de wedstrijd werd de massa PEC-supporters door veel politie begeleid naar het stadion. Ze passeerden het beruchte park waar in het verleden supporters zijn aangevallen. Ze zagen wel kroegen met supporters van Sparta Praag, maar de politie had alles onder controle. Na de wedstrijd konden de Blauwvingers tot hun verbazing zonder politiebegeleiding naar buiten. Wederom liep de groep door het park richting de stad. Het was donker geworden en iedereen was op zijn hoede. Uiteindelijk waren er geen supporters van Sparta Praag te bekennen.

De nacht na de wedstrijd zag Fred ineens een groep van dertig man van Sparta Praag voor hun hostel wachten, die duidelijk aan het wachten waren tot ze mensen zouden tegenkomen. Hij was een van de weinigen die in het hostel was, de rest was nog in de stad. Het adres hadden ze te danken aan de zogenaamde jongens van Slavia Praag eerder die week. Na een tijdje was de groep echter vertrokken en is er niets meer van vernomen.

Gouden herinnering

‘Voor PEC was dit het hoogtepunt, het zal niet snel meer gebeuren. Voor mijzelf natuurlijk ook, samen met de 5-1 tegen Ajax’, zegt Stefan. Fred sluit zich hierbij aan: ‘Wie zich de jaren in de Eerste Divisie nog goed herinneren, had niet durven dromen dat we ooit nog Europa in zouden gaan. Nu was Praag drie dagen van ons. Misschien zullen we dit nooit meer meemaken, dus we kijken er met een hoop plezier op terug!’

Meer foto’s:

Onze dank gaat uit naar de jongens van PEC voor het delen van hun verhalen en het sturen van de foto’s!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %