Nederlandse clubs in Europa

Dit was de Road to Tirana

De Road to Tirana is een begrip geworden bij de supporters van Feyenoord. De weg naar de finale van de Conference League was lang. We hebben de mooiste beelden van alle sfeeracties en reizen verzameld!

In juli 2021 begon Feyenoord aan haar Europese campagne. Iets wat altijd garant staat voor interessante tegenstanders. Tien maanden en achttien wedstrijden later staat het team in de finale tegen AS Roma!

FC Drita

Een lange Europese campagne betekent uiteraard ook bezoekjes aan alle uithoeken van Europa. In de tweede voorronde van het toernooi kwam het Kosovaarse FC Drita uit de koker. Vanwege de coronamaatregelen waren er nog geen uitsupporters in deze fase van het toernooi toegestaan. Toch ging er een groep naar Prishtina. Helaas kwamen de meesten niet binnen.

Negentig minuten voetbal leverde geen doelpunt op. In de return maakte Feyenoord het even enorm spannend. Uiteindelijk blameerden ze zich niet en wisten ze de volgende ronde te bereiken.

FC Luzern

Het verbod weerhield honderden supporters niet om richting Zwitserland te gaan voor de uitwedstrijd bij Luzern. Groepjes Nederlanders zaten her en der in het stadion. Achter het doel werd een soort geïmproviseerd uitvak gecreëerd. Zij zagen hoe Feyenoord met een 0-3 overwinning het veld verliet.

Dit keer werd het minder spannend in Rotterdam. Net als bij de heenwedstrijd won Feyenoord met 3-0. Vanaf hier waren er nog twee potjes te gaan om het hoofdtoernooi te bereiken.

IF Elfsborg

Tegen IF Elfsborg werd de toon gezet voor een succesvol en sfeervol Europees seizoen. In De Kuip werd maar liefst met 5-0 gewonnen en was de eerste pyroshow van het Europese seizoen te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=p9hdEKMxf-A

Elfsborg wist een week later nog wat terug te doen, maar kwam niet verder dan een 3-1 overwinning. Feyenoord bereikte na zes wedstrijden de groepsfase van de Conference League!

De poulefase

Maccabi Haifa-uit, de meest onaantrekkelijke uitwedstrijd voor de Rotterdammers, werd als eerste gespeeld. Het late moment van loten en de coronarestricties in Israël maakten het vrijwel onmogelijk om af te reizen naar Haifa. Het uitvak bleef leeg.

In de eerste thuiswedstrijd van de poulefase, tegen Slavia Praag, werden drie belangrijke punten gepakt. Een doek met de tekst ‘Did you miss us’ werd gecombineerd met vuurwerk (foto’s via FR12.nl).

https://www.youtube.com/watch?v=puHnaTQ1U6E

36.100 supporters waren aanwezig in De Kuip voor het treffen met Union Berlin. De sterke thuisreeks en het doek met The Mask kreeg een vervolg.

Bij de return waren5.000 supporters van Feyenoord aanwezig in het uitvak. Daarbij waren er honderden zonder kaart in Berlijn. In tegenstelling tot wat we gewend waren, begon Feyenoord ineens punten te pakken in Europese uitwedstrijden. Wederom werde drie belangrijke punten en het uitvak stond in vuur en vlam!

Het uitvak van Slavia Praag biedt normaal gesproken plaats aan een kleine 1000 supporters, maar Feyenoord heeft extra kaarten gekregen. Er konden nu 3200 Feyenoorders mee naar Tsjechië. Slavia Praag had ook een mooie actie voorbereid.

 

Partizan Belgrado

Een paar maanden na Kosovo, mochten de supporters afreizen naar hun buren in Servië. Feyenoord startte de clash met Partizan bijna foutloos. Voor het oog van 1.400 meegereisde supporters stapten ze met een 2-5 overwinning het veld af.

De return in Rotterdam was een formaliteit. Feyenoord maakte de klus af en bereikte de kwartfinale. Inmiddels was het traditie geworden om elke wedstrijd een doek met vuurwerk te zien.

Tweede keer Slavia Praag

Wederom mocht Feyenoord het opnemen tegen Slavia Praag. Thuis werd een voorsprong onnodig weggegeven. Aan de support heeft het niet gelegen! Meer dan 40.000 man zag voor de zoveelste keer een geweldig doek en een hoop vuurwerk.

Voor de tweede keer mochten de supporters naar Praag. Feyenoord kreeg 969 kaarten en er zaten veel supporters op de thuisvakken. Het gelijkspel in de heenwedstrijd werd hersteld: een 1-3 overwinning betekent een plek in de halve finale!

Marseille

In de halve finale was Olympique Marseille eerst te gast in De Kuip. Een geweldige tegenstander voor zo’n belangrjike wedstrijd. Het tweeluik ging geweldig van start met een grote pyro-actie in het thuis- en uitvak. Op het veld wist Feyenoord als winnaar te eindigen: dit betekent dat ze dit Europese seizoen ongeslagen zijn in De Kuip.

De return in Zuid-Frankrijk werd gekenmerkt door een meerdere incidenten in de straten van Marseille. De dagen voor de wedstrijd was het al onrustig in de stad, iets wat de Franse politie natuurlijk ook al had opgemerkt.

Ook voor deze wedstrijd hadden de supporters van Marseille hun vuurwerk meegenomen. Feyenoord werd door 3.200 supporters gesteund in Stade Vélodrome. Het team hield stand en zag na 90 minuten voetbal de brilstand op het scorebord.

 

Tirana

Het laatste hoofdstuk van de Road to Tirana is natuurlijk de Albanese hoofdstad zelf. Feyenoord krijgt helaas slechts 3.000 kaarten, maar naar verwachting vertrekken er meer supporters richting Oost-Europa om hun club te steunen. We kijken uit naar de beelden!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %