De reizen van AZ naar Göteborg, Odessa en Brussel
AZ kende in seizoen 2019-2020 een lange Europese campagne. Voordat het hoofdtoernooi werd bereikt, mochten de supporters naar Göteborg, Den Haag, Odessa, Enschede en Brussel toe. We spreken met supporter Ron over de bijzondere situatie en de memorabele reizen van de kwalificatiefase. Na duizenden kilometers bereikt AZ Europees voetbal!
Tweede kwalificatieronde naar Zweden
Na 34 Eredivisiewedstrijden eindigde AZ op de vierde plek. Dankzij een overwinning van AZ op PSV werd Ajax kampioen. Ajax deed ook wat terug voor de Alkmaarders: omdat ze ook de beker wonnen, werden de Europese tickets doorgeschoven. Feyenoord kreeg het ticket van de bekerwinnaar en AZ hoefde niet meer mee te doen aan de play-offs. In de tweede kwalificatieronde voor de Europa League werd AZ gekoppeld aan BK Häcken uit Zweden.
Al in juli stond de eerste serieuze wedstrijd van seizoen 2019-2020 op het programma in het AFAS Stadion. Op een bloedhete dag kwam AZ niet verder dan de brilstand tegen de bekerwinnaar uit Göteborg. Een week later stond de trip naar Zweden op het programma, met als bestemming een stad waar AZ in 2010 ook al te gast was. Destijds was AZ over twee wedstrijden te sterk voor IFK Göteborg.
Voor Ron een trip zoals hij het graag ziet: met een vriendengroep op stap, lekker weer, genieten van de stad en heerlijk eten en drinken. Hij was er – net als vele anderen – al eens geweest, maar dat weerhield hen er niet van om te gaan. De binnenstad werd bezocht en met een veerboot is hij met een groep supporters de eilanden buiten de stad gaan verkennen. 320 AZ’ers gingen mee naar Zweden.
De meegereisde supporters namen plaats achter het doel. In totaal zagen zo’n vierduizend toeschouwers AZ haar sportieve plicht doen op het kunstgras van de Bravida Arena. Vorig jaar struikelde AZ in Kazachstan en was het Europese avontuur snel voorbij, maar met een 0-3 overwinning lieten ze dit niet weer gebeuren. Ron beschrijft de sfeer zoals je dat vaker ziet in Zweden: ‘De sfeer was goed bij de wedstrijd. Er kwam ook regelmatig zang vanuit het fanatieke deel van de thuisploeg. Zij zaten aan de overkant achter het doel.’
Volgende horde: Oekraïne
AZ-supporters hebben een abonnement op Oost-Europa en verdere bestemmingen. ‘Europese’ bestemming Kazachstan kwam dit keer niet uit de hoge hoed, wel kwam er een naam uit het balletje die waarschijnlijk niet direct een belletje doet rinkelen: FK Mariupol. Het team uit de tiende stad van Oekraïne beleefde haar beste seizoen ooit door vierde te eindigen in de nationale competitie.
De stad Mariupol ligt een ruime honderd kilometer vanaf Donetsk. Vanwege het conflict in de regio wijkt de club uit naar Odessa. Qua bereikbaarheid niet ideaal: Ron en de andere supporters konden niet met een directe vlucht gaan en moesten vliegen via Warschau. ‘Aan de ene kant is het een avontuurlijke reis naar een bestemming waar je normaal niet zo snel naartoe zal gaan. Maar dat is ook meteen het nadeel, omdat deze bestemmingen meestal niet toeristisch zijn is het moeilijker te bereiken. Een soort haat-liefdeverhouding,’ zegt Ron.
‘Aangekomen op het vliegveld hadden we ons al voorbereid hoe we naar het hotel moesten komen met de bus. Maar als je eenmaal aankomt gaat het altijd anders. De bus zou ieder kwartier gaan, maar na twintig minuten wachten kwam er een oud en gammel legerbusje aanzetten. De chauffeur stapte uit en loopt weg. Tien minuten later kwam hij weer terug en konden we gaan. Na ruim 45 minuten in een veel te warm busje zonder airco te hebben gezeten, worden we midden op een kruising in de buurt van ons hotel afgezet. Het was een typisch fout Oost-Europees blingbling-hotel, waarvan de wifi het uiteraard niet deed. Toen ik andere supporters sprak, was ik best jaloers. Zij hadden namelijk gekozen voor een all-inclusive resort buiten de stad.’
Leeg stadion
Op de wedstrijddag trokken de supporters het centrum van Odessa in. Voor Oost-Europese begrippen is de stad volgens Ron redelijk toeristisch. Ze dronken wat op het terras, waar ze regelmatig werden aangesproken door diverse mensen die met de groep op de foto wilden. Voor supporters van Mariupol was deze thuiswedstrijd ook een flinke reis. Het Chornomorets Stadion is zeker 620 kilometer rijden. Dat is ongeveer net zo ver als van Amsterdam naar Berlijn. Het stadion biedt plaats aan zo’n 35.000 toeschouwers, maar vanzelfsprekend was het erg leeg. ‘De sfeer was totaal afwezig, iets wat natuurlijk erg begrijpelijk is. Er waren volgens mij ook weinig supporters van Mariupol. Wij waren ongeveer met 25 man. Ook dat was te verwachten, maar met zo’n gebruikelijke groep heb je het natuurlijk wel onderling gezellig,’ vertelt Ron.
Ondanks dat werden de Nederlandse gasten niet heel gastvrij behandeld. Ron: ‘Onder grote politiebegeleiding werden we hoog in het stadion weggestopt. Ondanks de lege vakken om ons heen, was het niet mogelijk om een plek dicht op het veld te krijgen. Lang leve de Oostblokmentaliteit zullen we dan maar zeggen!’
Tegenvallers
Over de wedstrijd valt weinig positiefs te zeggen, want na 90 minuten werd door niemand het net gevonden. Dat was nog niet het einde van de ellende, want de AZ-supporters werden bij de luchthaven nog getrakteerd op een ongewenste verrassing. ‘Op het vliegveld was het een grote chaos. Toen we bijna zouden vertrekken, bleek dat een onweersbui roet in het eten had gegooid: de vlucht werd geannuleerd. Ruim vier uur hebben we gewacht in een snikhete vertrekhal. Ik werd ook nog eens in een ander hotel geboekt dan de andere supporters!’, legt Ron uit.
Toen het vliegtuig een dag daarna alsnog vertrok, kwam er na de landing een vervelend bericht binnen: het dak van het stadion was ingestort. ADO Den Haag schoot te hulp, waardoor AZ de return tegen Mariupol in het Kyocera Stadion kon afwerken. Net als in de heenwedstrijd regende het kansen, maar dit keer was AZ wel scherp. Met 4-0 als eindstand werd er een overtuigende overwinning geboekt.
Stadionsoap en verkooprestricties
Royal Antwerp FC was de tegenstander van AZ in laatste kwalificatieronde. Vanwege de vriendschap tussen supporters van ADO Den Haag en Club Brugge durfde Den Haag uit angst voor rellen het niet aan om AZ wederom in de Hofstad te verwelkomen. De Alkmaarders moesten op zoek naar een nieuw onderdak voor dit duel. FC Twente bood hun stadion aan en dit leek een prima aanbod. De gedachte van zo’n 10.000 supporters uit Alkmaar die er samen met een bomvol uitvak vol Antwerpsupporters in Enschede een sfeervolle wedstrijd van maken, klinkt zeker goed.
Helaas dacht de lokale driehoek hier anders over. Ten eerste mochten er geen uitsupporters aanwezig zijn. Een week eerder in Plzen werd Antwerp nog door duizenden supporters gesteund. Hier bleef het niet bij. Voor AZ-supporters werd het kopen van kaarten ook geen gemakkelijke opgave. Een seizoenkaarthouder mocht twee tickets halen, mits die seizoenkaarthouder er zelf bij is. Een seizoenkaart lenen van een kennis die niet van plan was om te gaan, werd dus onmogelijk gemaakt. Bij het stadion werd om legitimatie gevraagd.
Clubcardhouders konden onmogelijk met meerdere personen gaan. Waar je normaal gesproken bij AZ zelden je clubcard nodig hebt en iemand anders met zijn of haar (seizoen)clubcard een kaart voor je kan regelen, kon je nu per clubcard slechts één naamsgebonden kaart kopen. Ook hier was legitimeren verplicht. Dit houdt dus in dat gezinnen of vriendengroepen waarvan er een aantal geen clubcard heeft, niet eens samen hun club zouden kunnen gaan aanmoedigen. Twentenaren die zin hadden in een lekker voetbalavondje grepen er dus ook naast. Verder mochten supporters van AZ niet de binnenstad in.
In Den Haag maakten ze zich zorgen over de nodige politie-inzet als deze wedstrijd daar zou worden afgewerkt. Op de wedstrijddag in Enschede bleek echter dat er zeker niet zuinig om was gegaan met het aantal agenten dat aanwezig was. Hadden ze deze agenten niet net zo goed in Den Haag kunnen inzetten? Uiteindelijk waren er ongeveer 4.000 supporters aanwezig in Enschede. Geen geweldig aantal, maar gezien de restricties kan je niet meer dan respect hebben voor degene die zijn gegaan. De wedstrijd eindigde in 1-1 en AZ mocht zich gaan opmaken voor een spannende return.
Op naar Brussel
Vanwege verbouwingen in het Bosuilstadion, week Antwerp uit naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Supporters van AZ moesten met een verplichte buscombi richting België reizen. Vanwege files en verplichte pauzes kwam een grote groep pas vlak voor de aftrap aan bij het stadion.
Antwerp kwam een kwartier voor het einde op voorsprong, maar in de laatste minuten wist AZ gelijk te maken. Een verlenging was aanstaande. Het overtal van AZ wist uiteindelijk met ruime cijfers te winnen. De ontlading was natuurlijk geweldig. Ron: ‘De eerste ontlading na de gelijkmaker was super. In de verlenging kwamen we al snel 1-2 voor en werd het helemaal een groot feest. Zeker omdat de Antwerpsupporters steeds gefrustreerder raakten. Tijdens de wedstrijd braken ze al een hek open en vielen ze de bobo’s op de hoofdtribune lastig. Ze probeerden ook nog wat bij het uitvak, maar verder dan wat heen- en weergeroep kwam het niet.’
Na 120 minuten speeltijd kwamen de spelers richting het uitvak om de plaatsing te vieren. ‘Dat is altijd mooi, zeker als je wordt opgehouden in het uitvak. Daarna hoorden we dat de bussen een andere route moest rijden op de terugweg, omdat de politie bang was dat supporters van Antwerpen op de viaducten zouden gaan staan om voorwerpen naar de bussen te gooien. Uiteindelijk waren we ver na middernacht thuis,’ vertelt Ron.
In de poulefase kwam AZ in een poule terecht met Manchester United, Astana FC en Partizan Belgrado. In de knock-outfase mochten de supporters naar Oostenrijk voor het duel tegen LASK Linz. Meer over die Europese avonden, lees je hier! Wij bedanken Ron voor zijn verhalen en foto’s!
https://www.instagram.com/p/B1yAiN7oJVf/?utm_source=ig_embed