Stade Vélodrome: het historische stadion in Marseille
Al voor de Tweede Wereldoorlog werden de eerste wedstrijden hier afgewerkt. Het Stade Vélodrome staat al meer dan 80 jaar in Marseille. Door de jaren heen heeft het stadion meerdere renovaties gekend en het mag zich met recht een uniek stadion noemen. Daar komt bij dat de fanatieke supporters van Olympique de Marseille hier al jaren prachtige sfeeracties laten zien!
Opening
In haar beginjaren speelde Olympique Marseille in Stade de l’Huveaune. Deze thuishaven maakte in 1937 plaats voor het Vélodrome, die werd geopend met een wedstrijd tussen l’OM en het Italiaanse Torino.
Het stadion werd toen nog gekenmerkt door de velodroom in het stadion, waar het tevens de naam aan te danken heeft. Zoals het er toen uitzag, zie je tegenwoordig enkel nog terug op ansichtkaarten van Marseille die je her en der in de stad kunt kopen.
Renovaties en memorabele momenten
In 1970 vond de eerste grote renovatie plaats. De velodroom en de atletiekbaan werden verwijderd en de capaciteit werd verhoogd. Een paar jaar later werd het stadion wederom veranderd, ditmaal met het oog op het WK van 1998. Stade Vélodrome kreeg zo’n 60.000 plaatsen en de herkenbare boogvormige tribunes waren voor het eerst te zien.
In al die jaren hebben natuurlijk veel historische wedstrijden plaatsgevonden in dit stadion. PSV werd hier in 2008 met 3-0 van de mat gespeeld, maar dat zal niet de wedstrijd zijn die onder Nederlanders het langste is blijven hangen. Het wereldberoemde doelpunt van Dennis Bergkamp in de kwartfinale van het WK1998 werd gemaakt in dit stadion. Drie dagen later speelde Nederland opnieuw in Marseille voor de halve finale tegen Brazilië.
EK 2016
Toen er in 2009 voorbereidingen werden getroffen voor een concert, stortte de dakconstructie in. Er was veel kritiek op de architectuur van Stade Vélodrome: ze wilden het graag moderniseren. Met het oog op het EK2016 waren de volgende grote aanpassingen gepland. Wanneer Frankrijk een eindronde organiseerde, was Marseille altijd van de partij als speelstad. Het enorme dak kwam erop en de capaciteit werd wederom verhoogd. Vanaf toen konden voetbal- en rugbyliefhebbers droog staan in Marseille.
Uiteraard kreeg de stad belangrijke wedstrijden toegewezen voor dit EK, waaronder een wedstrijd tussen het thuisland en Albanië. Ook was dit grote stadion het decor van de rellen tussen Engeland en Rusland. De zesde en laatste wedstrijd in Marseille gedurende het toernooi was de halve finale: Duitsland – Frankrijk. Elke EK-wedstrijd werd door meer dan 60.000 supporters bezocht.
Fanatieke supporters
Wie over Stade Vélodrome begint, heeft het natuurlijk niet alleen over de bekende internationale wedstrijden die hier zijn gespeeld. De stad, het stadion, de supporters en de voetbalclub zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De club kende veel successen eind jaren negentig en voor het begin van de nieuwe eeuw, met als hoogtepunt het winnen van de Champions League in 1993. Tot op de dag van vandaag is Marseille de enige Franse club die ooit deze prijs wist te pakken.
Denk je aan Olympique Marseille, dan denk je aan fanatieke supporters. Jaar in en jaar uit verschijnen er weer mooie beelden vanuit het zuiden van Frankrijk, waar verschillende harde kernen zich samen inzetten voor één passie. Recente beelden van de overwinning tegen Paris Saint-Germain in oktober zijn het internet over gegaan, maar ongetwijfeld heb je ook wat meegekregen van de Europa Leaguefinale in 2018. Marseille verloor weliswaar met 0-3 van Atlético Madrid, maar op de tribunes waren de Fransen de baas.
Bosetti
Ultra en voetballer Bosetti scoorde namens rivaal Nice in de beker tegen OM. Hij liet daarna aan de harde kern van Marseille zijn tattoo zien! Dit zorgde uiteraard voor woedende supporters.
Renovatie
In vergelijking met veel andere stadions mag je de renovatie in Marseille geslaagd noemen. Het bevat nog kenmerken van vroeger en het is geen dertien-in-een-dozijnbak. Toch is onze favoriet de variant die tot 2014 heeft gestaan: het stadion waar Nederland de halve finale van het WK van 1998 behaalde. Toen het stadion nog geen dak had. De beelden van duizenden supporters van Marseille op een onoverdekte tribune hebben toch wat speciaals.
Als je het dan vergelijkt met de grote rivaal van Olympique Marseille, OGC Nice, is het contrast in de stadions groot. De Allianz Riviera is het nieuwe stadion van La Nissa. Dát stadion is wel een dertien-in-een-dozijnstadion, wat een vreselijke achteruitgang is vergeleken met het oude Stade du Ray.
Omdat het Velodrome zo’n fantastisch stadion is, hierbij een kleine verzameling van een paar mooie acties van de laatste jaren! De meeste foto’s zijn afkomstig van Yelpa Tribune Marseille. Ook een foto van Stanley Gontha (Pro Shots) van het WK1998 is té mooi om niet te delen!