GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #2: Europees avondje in Braga

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 2: Sporting Braga, de eeuwige nummer vier

Na het succesvolle debuut bij Leixões stond er de volgende dag al een vervolg op het programma. Sporting Braga zou het namelijk thuis gaan opnemen tegen de Ijslandse dwerg FK Hafnarfjordur in de voorronde van de Europa League. Een zonovergoten middag in Braga is gelukkig allesbehalve een straf. Ik had mijn vriendin dus vrij snel overtuigd om dit dagtripje te maken tijdens onze midweek Porto.

Een fantastische muurschildering van de supporters van Sporting Braga

De eeuwige vierde

Het grootste gedeelte van haar geschiedenis is Braga een pure subtopper geweest. De laatste 30 jaar van de 20e eeuw eindigde de club meestal tussen de vijfde en tiende plaats. Op twee verloren bekerfinales na viel de club eigenlijk nauwelijk op. De belangrijkste wedstrijd was die jaren de derby tegen Vitoria de Guimarães. Dit verandere echter in het nieuwe millenium. De opening van het nieuwe stadion dreef de club naar grote hoogte en maakte van de bescheiden subtopper een topclub.

De wandeling naar het stadion is al genieten

De afgelopen 15 jaar is Sporting Braga in alles de vierde club van het land. In een voetbalcultuur waarin alles draait om ‘de grote 3′ Porto, Benfica en Sporting is dat geen jaloersmakende positie. Hoe succesvol Braga ook is, ze zal altijd minder geld en minder supporters hebben dan de grote 3. Alhoewel de recente geschiedenis van Braga bestaat uit schitterende Europese avonturen en succesvolle bekercampagnes zit de top 3 de club erg vaak in de weg. Eenmaal was de club dicht bij het eerste kampioenschap in de clubgeschiedenis, Benfica was echter net iets sterker en Braga moest dus genoegen nemen met een tweede plek. Even leek het alsof Braga dan eindelijk een betekenisvolle prijs zou winnen. Zelfs in de finale van de Europa League wist de club echter niet te ontkomen aan de gehate ’top 3′. In de finale werd namelijk met 1-0 verloren van FC Porto.

Achter het ene doel bevindt zich een imposante rotswand

Het mooiste stadion van Portugal

Hoe succesvol de grote 3 ook zijn, er is één ding wat Braga voor altijd op haar tegenstanders voor heeft. Waar de concurrenten spelen in lelijke moderne bakken, speelt Braga haar thuiswedstrijden in het bloedmooie Estádio Municipal de Braga. Dit stadion is de reden dat ik ruim 3 uur voor de wedstrijd al aanwezig ben. Zowel van bovenaf als van de voorkant is het stadion een plaatje door haar unieke ligging. Na een ticket te hebben gehaald buiten het stadion klim ik dus de berg weer op om te genieten van dit unieke stadion en het schitterende uitzicht over de gehele stad.

De vrouwelijke ultragroep van Braga laat zich de hele wedstrijd zien

Het Estádio Municipal de Braga werd gebouwd voor het EK 2004 in Portugal. Nederland speelde haar groepswedstrijd tegen Letland zelfs in dit stadion. Wat het stadion zo uniek maakt is dat het is uitgehouwen uit de oude steengroeve Monte do Castro. Achter een van de doelen staat in plaats van een tribune ook gewoon een gigantische rotswand. Van boven op die rotswand krijg je een adembenemend uitzicht over het gehele stadion en de wijde omgeving. Verder heeft het stadion geweldig mooie stijle tribunes. Estádio Municipal de Braga is het levende bewijs dat niet alle moderne stadions lelijk zijn. Braga heeft zonder twijfel een van de allermooist gelegen stadions op aarde.

Vanuit mijn plek aan de lange zijde heb ik een schitterend uitzicht

Een Europees avondje

Na lang te hebben genoten van de buitenkant van het stadion is het tijd om de binnenkant te bekijken. Van mijn plaats bovenin de lange zijde heb ik een schitterend uitzicht over de stad en de tribune aan de overkant. De Ijslandse tegenstander van vanavond heeft niet veel Portugezen overtuigd om naar het stadion te komen. De tribunes blijven matig gevuld met ongeveer 10.000 supporters. Dit kan echter ook liggen aan de 1-2 uitoverwinning die Braga al had behaald in Ijsland. De Ultras Bracara Legion laten zich gelukkig wel de hele wedstrijd goed horen. Verder valt het nog op dat er een groep uitsluitend vrouwelijke ultras regelmatig van zich laat horen.

Twee supporters van Braga zien hun ploeg ploeteren tegen de Ijslande semi-profs

Zo goed als het op de tribunes gaat, gaat het op het veld totaal niet voor de Portugezen. De Ijslandse semi-profs weten de sterren van Braga het nog moeilijk zat te maken. Via spits Bodvar Bodvarsson komt Hafnarfjordur zelfs tweemaal op voorsprong. Het lijkt er lang op dat de voetbalgoden mij wel heel erg gunstig gezind zijn en ik nog een extra halfuur mag genieten van het schitterende stadion en de fanatieke aanhang. Helaas valt in de 80e minuut de beslissende 2-2. In de laatste minuut weet Braga zelfs nog de winst binnen te slepen. Al met al werd het een spannendere wedstrijd dan ik vooraf had durven dromen. Geen enkele wedstrijd kan echter mooier zijn dan het indrukwekkende stadion en de adembenemende omgeving van Braga.

Ook in het donker is het stadion nog een indrukwekkend gezicht

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %