Columns

KNVB maakt zich volslagen belachelijk

Dit weekend bij Ajax – Feyenoord werd definitief duidelijk wat veel mensen al wisten. De nieuwe regels rondom staken zijn een farce. De KNVB blijkt eens te meer volkomen blind te zijn voor wat er in het vaderlandse voetbal speelt. Dat dit nog kan gebeuren na de nodige ‘waarschuwingen’ op de Nederlandse velden is een regelrechte schande. De voetbalbond moet in een hele grote spiegel gaan kijken en beseffen dat dit soort incompetent beleid het voetbal mede naar de knoppen helpt.

Het is namelijk de voetbalbond die kwaadwillende supporters de macht in handen heeft gegeven om de boel zo uit de klauwen te kunnen laten lopen. Vanaf dag één was duidelijk dat de stakingsmaatregel puur voor de bühne was bedoeld. De KNVB dacht hiermee aan spierballentaal waar de realiteit is dat Nederland gigantisch voor lul staat. De vraag was niet meer of de maatregel als een boemerang terug zou komen, maar wanneer.

KNVB doof voor kritiek

Al voordat de maatregel tot uitvoer gebracht werd was er al de nodige kritiek. Er werd vanuit voetballand meteen gezegd dat het verre van een oplossing zou zijn, integendeel. De KNVB liet zich leiden door de publieke hysterie vol van populisme. Er moest iets gedaan worden en dus volgde er een maatregel zonder over de consequenties na te denken.

En dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. We hebben in Nederland één van de strengste voetbalwetten ter wereld waarin volop ruimte is voor een dadergerichte aanpak. Met alle moderne opsporingsmiddelen in de stadions kan dat prima worden toegepast. Blijkbaar heeft men op beleidsmatig niveau daar geen enkel benul van. Zowel bij de KNVB, als ook bij de beleidsbepalers vanuit de lokale driehoeken en de politiek.

Eindstand, Nederland zit opgezadeld met een tot in den treuren uitgeknepen betuttelingsmaatregel gericht op collectief straffen. De KNVB had de stille hoop dat supporters onderling wel even voor eigen rechter zouden gaan spelen en zo het “probleem” zichzelf wel even zou oplossen.

De KNVB vergroot het probleem

Met de voetbalwet heb je al lang en breed de oplossing in handen. Al sinds jaren wordt er een dadergerichte aanpak in stadions toegepast met behulp van camera’s. Menig supporter is zo van de tribune geplukt en gestraft voor zijn of haar daad. En zo wordt degene die de schreef over gaat gestraft, toch?

Natuurlijk niet. Want Nederland zou Nederland niet zijn als we op basis van populisme weer eens volledig uit de band vliegen. Het aanstekerincident afgelopen seizoen werd massaal aangegrepen door de media en hysterische BN’ers om de Nederlandse supporter te criminaliseren. Dat de dader direct gepakt werd en zwaar gestraft is, is voor hen niet relevant. Ondanks dat de landelijke discussie vooral wars van feiten was, bezweek de KNVB onder de publieke druk.

De voetbalbond laat zich wel eventjes gelden. Scheidsrechters worden vervolgens voor de bus gegooid om lullige vreugdebiertjes die per ongeluk op het veld belanden als reden te zien om wedstrijden te gaan staken, waardoor de maatregel al direct zijn doel voorbijschiet. Het is echter vooral wachten tot de maatregel door boze supporters misbruikt wordt om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.

Gebrek aan zelfreflectie bij de KNVB

Dat het de KNVB volledig ontbreekt aan enige vorm van zelfreflectie blijkt wel uit het feit dat het wederom zo uit de hand kan lopen. De ongeregeldheden rond FC Groningen tegen Ajax afgelopen seizoen hadden bij de voetbalbond de ogen al moeten openen dat de stakingsmaatregel een averechts effect heeft.

Ook toen zag je het van te voren aankomen. Dit werd nota bene door scheidsrechter Jeroen Manschot bevestigd. Hij hield er al rekening mee de wedstrijd te moeten staken door alle geluiden vooraf, met name op social media. Ook toen werd de wedstrijd moedwillig stil gelegd door ontevreden supporters. Het was al duidelijk dat de maatregel supporters de macht gaf om wedstrijden compleet te verzieken en dat ze daarmee ook proberen het verloop van een wedstrijd te manipuleren.

Je straft vervolgens de massa om de misdragingen van een kleine minderheid. Alleen al daardoor zag je de afgelopen maanden dat dit protocol niets toevoegt. Daarnaast benadeelt de maatregel ook de clubs die geen blaam treffen. Je wordt volledig uit je wedstrijdritme gehaald wat je maar weer opnieuw moet zien te vinden als het restant uitgespeeld wordt. Het creëert compleet nieuwe omstandigheden. Het is wachten op een wedstrijd waarbij het kunnen reorganiseren ervoor zorgt dat de ‘schuldige” club wel het verloop van een wedstrijd kan veranderen tijdens het uitspelen.

Zo openen deze nieuwe regels de deur naar verdere competitievervalsing. Volgens de KNVB is uitspelen de eerlijkste optie, maar daar kan je je vraagtekens bij zetten. Hoe eerlijk is het om enkele dagen later opnieuw fris te starten? Is een reglementaire nederlaag wellicht beter? Of een reglementaire nederlaag optellen bij de tussenstand om een Willem II – NAC of de Klassieker naar een 0-6 te tillen? Waar je ook voor kiest, deze nieuwe KNVB regels leiden alleen maar tot ontelbaar meer gedoe.

Terug naar de basis

Het wordt tijd dat de beleidsbepalers, met de KNVB voorop, de realiteit eens onder ogen gaan zien. Ze hebben een ontzettend strenge voetbalwet in handen met diverse tools voor een dadergerichte aanpak. Gebruik die dan ook zoals het is bedoeld. Maak jezelf niet belachelijk met eindeloze betutteling en collectief straffen. Stop met ongefundeerd populisme en blijf bij de feiten en cijfers. Blijf op inhoud communiceren, vooral ook met supportersgroepen.

Voetbal is volkssport nummer één. In alles een reflectie van de maatschappij. De illusie dat je dit volledig incidentvrij kan organiseren moet verdwijnen. Durf te benoemen wat goed gaat, want er wordt voor het gemak even vergeten dat er zoveel meer ontzettend goed gaat en het Nederlandse voetbal ontzettend veel moois voortbrengt.

[Foto via Pro Shots / Stanley Gontha]

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %