Voetbal in DuitslandVoetbalsupporters

Schalke 04 & 1. FC Nürnberg: de meest hechte vriendschap van Duitsland

Op de site van Schalke 04 wordt het trots verkondigd. De band tussen de supporters van Schalke 04 en 1. FC Nürnberg is de meest hechte van Duitsland. Al bijna 50 jaar bestaan er banden tussen de aanhangers van Die Königsblauen en Der Club. Onderlinge wedstrijden zijn daardoor altijd een speciale gelegenheid. Wij gingen op bezoek in Gelsenkirchen, voor een duel dat bol stond van de vriendschap.

Schalke 04 kent vier officiële vriendschappen. Met het Spaanse Sevilla bestaan er banden, hoewel die vriendschap niet heel actief is. De minst bekende vriendschap is met de Komiti Skopje van het Noord-Macedonische Vardar. Een band die overigens wel weer veel te zin is in de straten van de Noord-Macedonische hoofdstad. In Nederland is natuurlijk vooral de band met FC Twente heel bekend. De vierde vriendschap is een binnenlandse en misschien wel de meest hechte. De band met 1. FC Nürnberg.

De Seerose

Het is een vriendschap die bij toeval is ontstaan in de jaren 70. Daar raakt Peter Pangerl, een 14-jarige Schalke-supporter uit Regensburg, bij toeval aan de praat met twee supporter van 1. FC Nürnberg tijdens een overstap op station Frankfurt-Sachsenhausen. Hij wordt uitgenodigd om een langs te komen in de ‘Seerose‘ – de fankroeg van Nürnberg. Een gezellige middag volgt en de volgende keer neemt Pangerl 20-30 andere supporters uit Gelsenkirchen mee.

Iets dat niet meteen door iedereen wordt geaccepteerd en de groep wordt ontvangen met veel scepticisme en vuile blikken. Toch blijken de groepen elkaar te liggen en ook deze middag verloopt alles goed. Bij een bezoek van 1. FC Nürnberg aan Gelsenkirchen volgt een volgende stap. Enkele supporters van de thuisclub willen een “bezoekje” brengen aan het uitvak voor wat fysieke inspanning, iets dat wordt voorkomen door de fanatieke groep die in Nürnberg geweest is.

Het is het begin van een vriendschap die in de jaren 80 officieel wordt en inmiddels al meer dan veertig jaar voortduurt. Tot op de dag van vandaag zijn de supporters van Schalke 04 en 1. FC Nürnberg broeders. Onderlinge wedstrijden zijn altijd speciaal en een van de weinige voordelen van de recente degradaties door de voormalig topclub uit Gelsenkirchen.

Gezamenlijk

Op deze warme zaterdagavond is er dan ook weinig politie aanwezig rondom de Veltins Arena. Het affiche Schalke 04 – 1. FC Nürnberg zorgt niet voor spanning bij de lokale politie. De uitsupporters lopen rondom het stadion – iets dat ook in Duitsland niet altijd geheel vanzelfsprekend is – volledig door elkaar heen. Ook de Duitse ultras, normaal toch berucht om hun waakzame mentaliteit, kunnen vandaag volledig rustig zijn. Wat verder opvalt rond het stadion zijn de vele stickers van FC Twente.

In het stadion zijn er talloze verwijzingen zichtbaar naar de vriendschap. Wij zitten vlak naast het uitvak van 1. FC Nürnberg, waar meerdere blauwe sjaaltjes en shirtjes te zien zijn en een grote vlag van de Ultras Gelsenkirchen door het vak wappert. Een fenomeen dat ook te zien is op de Nordkurve van Schalke o4. Een gezamenlijk doek voor het vak, en gezamenlijke vlaggen en bandieris waarop de logo’s of characters van beide supportersgroepen te zien zijn.

Tevreden stadion

Ondanks dat het naast het veld een vriendschapswedstrijd is, staat er op het veld wel degelijk wat op het spel vandaag. Schalke heeft de punten keihard nodig, want een degradatie naar de 3. Liga dreigt als er niet gauw wat overwinningen worden behaald. Ondenkbaar natuurlijk voor de gigantische club die Schalke 04 nog altijd is. Met vandaag weer meer dan 62.000 toeschouwers op de tribune. Iets wat bij vlagen voor een keihard geluid zorgt.

Mijn reisgenoot weet ondertussen zeker dat het 0-0 wordt vandaag, dus is er alle mogelijkheid om even een Curryworst en een biertje te scoren. Zo staan we dus in de gracht van de Veltins Arena als we gejuich van het vak horen en een paar seconden later de treffer zien vallen op de TV-schermen in de omloop. Vlak voor rust komen Die Königsblauen op een 1-0 voorsprong.

Ondanks de luide steun van het goed gevulde uitvak met duizenden bezoekers kan 1. FC Nürnberg hier in de tweede helft weinig meer tegenover zetten. Vlak voor het einde verdubbelt Schalke de voorsprong en zo wordt er eindelijk weer gewonnen in de Veltins Arena. Een cruciale stap richting handhaving lijkt gezet. Iets waar beide supporters vandaag toch wel tevreden mee kunnen zijn. Op naar weer twee onderlinge wedstrijden volgend seizoen. Op naar nog meer vriendschap!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %