Columns

KNVB Bekerfinale 2024: Feest der normalisatie

Week in, week uit worden we doodgegooid met de meest kansloze combi’s. Maar dan staat de bekerfinale op het programma en  dan blijkt dat het wel degelijk gewoon allemaal kan. Nul incidenten, nul vechtpartijen en voor zover we weten nul arrestaties. Eigenlijk is de bekerfinale gewoon het feest der normalisatie!

Buscombi

Als er supporters van FC Dordrecht wat tags spuiten op het stadion van NAC, moet plots de autocombi worden omgezet in een verplichte buscombi. Ook mochten er geen supporters van FC Den Bosch naar MVV komen. Reden was dat MVV de zaken niet op orde heeft.

Let wel, we hebben het hier over relatief lage aantallen. Maximaal 400 uitsupporters. Dit zijn niet de aantallen uit de Duitse en Engelse competities (WANT DAAR KAN ALLES en GEBEURT NOOIT IETS).

Normalisatie

Afijn. Bij de bekerfinale kan opeens alles. 17.500 NEC supporters kunnen dan naar De Kuip komen. Ze worden met een bus in de buurt van de Kuip afgezet en lopen dan, tussen Feyenoord supporters door, naar De Kuip. Op het voorplein staan ze in dezelfde rij als Feyenoorder supporters voor de patatkraam. Het is het feest der normalisatie.

In het stadion zitten supporters niet door elkaar, maar wel naast elkaar. Dit levert bij de 1-0 dan ook fraaie beelden op als de ene helft opspringt en de andere helft treurt. Het kan dan opeens allemaal.

Ondertussen is er dan al van alles en nog wat gebeurt op de tribunes. NEC had een fantastisch spandoek in een toch al geweldige tifo reeks. Vocaal waren zij fantastisch. Daarnaast had ook Feyenoord een prachtig spandoek. Met 2 dikke pyro acties voor en één na rust was het genieten.

Hypocriet

Ohja, hier valt natuurlijk heel Nederland over. Met hypocriet  Sjoerd Mossou voorop. Hij klaagt over het feit dat supporters vuurwerk afsteken en daarmee het spel onderbreken. Ondertussen deed ook ESPN alsof er verschillende terroristische aanslagen op de tribunes gepleegd waren. Feit was dat de wedstrijd werd stilgelegd omdat de VAR geen perfect zicht had.

En dat spandoek dat door ongeluk kort in de fik staat? Hoe kan een organisatie in godsnaam geen brandslang hebben klaar liggen? Hoe kan het zo zijn dat het 8 minuten duurt voordat er twee schamele brandblussers uit de koffieruimte vandaan worden getoverd. Juist in landen waar ze samenwerken met supporters en kijken naar positieve oplossingen voor het gebruik van pyro zal dit nooit gebeuren.

Daar staan de brandweermannen gewoon klaar voor het vak te wachten tot de fakkels zijn uitgebrand. Emmers met zand en brandslangen zijn bij de hand. Helaas zullen we hier wel nooit meer wat van horen, aangezien de KNVB de organiserende partij was.

Over 3 weken staat NEC – Feyenoord op het programma. Ongetwijfeld met een buscombi voor 400 uitsupporters. Van het feest der normalisatie is dan niks meer te bekennen…

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %