Columns

Supporters pas op: boete betalen = stadionverbod bekennen!

Aankomende zondag staat de bekerfinale weer voor de deur. In een kolkende Kuip zullen NEC en Feyenoord gaan uitmaken wie de befaamde ‘dennenappel’ aan de prijzenkast mag toevoegen. De bekerfinale staat al jaren bekend als een feest voor voetbalsupporters, waarbij de tifo- en pyro-acties, vocale sfeer en massale support elk jaar een van de hoogtepunten van het voetbalseizoen vormen. Helaas heeft dit voetbalfeest ook een (juridische) keerzijde…

Vorig jaar, enkele maanden na de bekerfinale tussen PSV en Ajax, meldden zich meerdere supporters bij ons, omdat ze van de KNVB een stadionverbod hadden ontvangen. Deze supporters zijn rondom de bekerfinale aangehouden voor (kleine) uiteenlopende vergrijpen, zoals het afsteken van vuurwerk, het in bezit hebben van gezichtsbedekkende kleding en het roepen van (ongewenste) spreekkoren.

Korte samenvatting: arrestatie-eenheid, een paar handboeien en een politiebusje, waarna deze supporters in het cellencomplex vlakbij de Kuip belandden. Hier kregen zij de mogelijkheid om een boete te betalen en vervolgens ‘overal van af te zijn’. Het (landelijke) stadionverbod van de KNVB was dan ook een onaangename verrassing, die niet meer door deze supporters werd verwacht.

Hoe zit dit dan juridisch?

Bij ‘kleine’ feiten kan de zaak worden afgedaan met een strafbeschikking. Dit is meestal een geldboete. De zaak krijgt hierna geen strafrechtelijk vervolg. Dat klinkt verleidelijk, want het betalen van deze geldboete betekent dat je niet voor de rechter hoeft te komen. Helaas betekent het betalen ook dat je het gepleegde feit hebt bekend. Dit veelal zonder dat je de kans hebt gepakt om hier met een advocaat over te praten, terwijl je recht hebt op een gratis consult. Als het OM deze ‘bekentenis’ vervolgens doorstuurt aan de KNVB, dan heb je dus in feite je eigen stadionverbod onderbouwd en is een beroep in bijna alle gevallen kansloos. Je bent dan dus niet ‘overal van af’, maar krijgt een lelijke nabrander op de mat.

Wat veel mensen niet weten, wanneer ze in deze situatie belanden, is dat de mogelijkheid bestaat om tegen deze boetes in verzet te gaan. Dit kan binnen 14 dagen en is alleen mogelijk als je niet direct betaalt. Het kan dus raadzaam zijn om niet te kiezen voor ‘even betalen en je bent overal vanaf’, maar de boete mee te nemen en eens goed te overleggen (met een advocaat), voordat je besluit dat betalen de beste optie is.

Helaas zien wij steeds vaker dat supporters, zeker in Rotterdam, worden aangehouden voor feiten die normaal gesproken niet tot een aanhouding zouden leiden. Deze zaken hebben niet altijd strafrechtelijke gevolgen, maar leiden vaak wel tot een (landelijk) stadionverbod bij de KNVB. Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Zit je met nog meer juridische vragen? Neem dan contact op met onze vrienden van CAPO Rechtshulp.

CAPO Rechtshulp
CAPO Rechtshulp is ontstaan uit een vriendschap tussen twee (oud-)studiegenoten, die een gezamenlijke passie delen: het voetbal. Onze passie voor het voetbal hebben wij uiteindelijk gecombineerd met onze juridische achtergrond, waardoor CAPO Rechtshulp sinds 2020 een steeds bekendere (juridisch) ondersteuner in de voetbalwereld is geworden.

Reageren is niet mogelijk.

0 %