Niedersachsen Derby: Keine Gnade
Het is ruim een uur voor de aftrap als de eerste lichtkogels richting de thuistribunes geschoten worden. Sommige mensen moeten opzij springen om niet geraakt te worden. De toon is gezet, Hannover is in Braunschweig gearriveerd. Een voorbode voor een heet middagje in de Leeuwenstad. De Niedersachsen Derby wordt gezien als één van de hefstigste rivaliteiten in Duitsland.
Waar we in Nederland al volslagen in paniek raken van een plastic bekertje op het veld, leveren de lichtkogels alleen de nodige verwensingen en middelvingers op vanuit het thuisvak. Ondanks dat de politie in grote getalen aanwezig is, komt niet één agent poolshoogte nemen. Hoewel Hannover echt een grens over gaat, vind ik dit venijnige derbysfeertje heerlijk.
Ook worden vakkundige de nodige stoeltjes gedemonteerd in het “zitgedeelte” van het uitvak, om zo een grotere staantribune te creëren. Steeds meer van deze blauwe stoeltjes eindigen op de sintelbaan. Men laat het gebeuren.
Stilte voor de Storm
Aangezien Braunschweig voor mij een rit van zo’n 500 kilometer is, was ik de dag ervoor al naar Duitsland gegaan. Gelijk even Schalke tegen Nürnberg meegepakt. Dat onderonsje tussen de vriendenclubs is in alles het tegenovergestelde van het affiche op zondag. Supporters van beide clubs staan gebroederlijk op de Nordkurve. De gehele Veltins-Arena schreeuwt ook fanatiek de namen van de Nürnberg-spelers als de opstellingen bekend worden gemaakt.
Een paar honderd kilometer verderop kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Bij andere Duitse derby’s zie je nog wel eens reguliere uitfans op de thuistribune, zoals laatst bij de Rheinderby tussen FC Köln en Borussia Mönchengladbach. Ook niet de minste rivaliteit. In Braunschweig is dat absoluut niet het geval. De haat en nijd is daarvoor te groot blijkbaar.
Al merk ik nog maar weinig van de derbysfeer als ik de stad binnen rijd. Het is een rustige zondagmorgen. Her en der zie ik wat kleine plukjes supporters in het blauw-geel gekleed. Eenmaal in de buurt van het stadion zie ik net de achterhoede van een corteo voorbijschuiven. Meer blauw-geel komt tevoorschijn. Eenmaal de auto geparkeerd en wandelend richting stadion begin ik de derbyspanning te voelen. Het is erop of eronder vandaag,
Strijd tegen degradatie
De zenuwen zijn van de gezichten van de thuissupporters af te lezen. Eerder dit seizoen kregen ze 2-0 klop tegen aartsrivaal. Daarnaast is Eintracht volop in strijd tegen degradatie. De verschillen zijn minimaal. Weer een nederlaag kan ze wel eens tot onder de streep duwen. Winst geeft ze weer wat lucht.
Hannover daarentegen is terug te vinden op plaats vijf met nog zicht op de play-off plaats om promotie. Toch zien ze nummer drie Düsseldorf langzaam afstand nemen omdat zij blijven winnen en waar Hannover punten blijft verspelen. Het kan alle kanten op vandaag.
Niedersachsen Derby
Zoals wel vaker in Duitsland worden rivaliteiten gekoppeld aan de regio waar de clubs vandaan komen en krijgen niet zozeer een eigen naam. De Niedersachsen Derby wordt regelmatig gekoppeld aan Eintracht Braunschweig en Hannover, maar SV Meppen tegen VfL Osnabrück is een Niedersachsen Derby.
De rivaliteit tussen Eintracht en Hannover is een traditionele burenruzie, maar een bijzondere aangelegenheid zorgde ervoor dat de haat tot een kookpunt kwam: de start van de Bundesliga in 1963. Drie clubs uit de Oberliga Nord zouden direct toegelaten worden tot de nieuwe Bundesliga. Hamburger SV en Werder Bremen waren al verkozen, dus één plaats bleef over.
In Hannover waren ze overtuigd dat zij de derde club zouden zijn, gezien hun gemiddelde in de 12-jaar ranking van de Duitse voetbalbond. Echter was het Eintracht Braunschweig die als derde club toegelaten, puur vanwege de ranglijst van het seizoen 1962-1962 waar ze derde werden en de buurman slechts negende. Dit zorgde voor hevige protesten vanuit Hannover en men vocht het besluit zelfs aan voor een rechter. Zonder succes.
Sinds de invoering van de Bundesliga speelden de clubs slechts 49 wedstrijden tegen elkaar, waarvan Hannover er 20 won en Eintracht 15. Doordat de clubs met regelmaat niet in dezelfde liga spelen, zorgt dat voor extra lading als de clubs elkaar wel treffen.
Het vuurwerk komt van de tribunes
Vandaag is niet anders. Een waar leger aan politie is aanwezig. Ik moet naar binnen bij de ingang van de hoofdtribune en alleen daar staan al rijen politiebusjes opgesteld. Binnen de stadionmuren is het niet anders, al staat de politiemacht er redelijk relaxed bij. De harde kern van Eintracht is al vroeg binnen en luidkeels aanwezig. Helemaal wanneer de Hannover-supporters arriveren.
Het Eintracht-stadion is een oude ovaal uit 1923. Eén van de weinige stadions in Duitsland waar nog een sintelbaan omheen ligt. Vanuit het uitvak worden vervolgens lichtkogels afgeschoten, waarvan een enkele het familievak bereiken wat links van het uitvak zit. Verschillende supporters moeten wegspringen om niet geraakt te worden. Het is ruim een uur voor de aftrap.
Naarmate de aftrap dichterbij komt, neemt de spanning met de minuut toe evenals de interactie tussen beide supportersgroepen. Ook wordt aan beide kanten druk gewerkt aan de sfeeracties. Als de spelers het veld op komen kleurt de Südkurve blauw-geel met de leeuwen van de stad aan weerszijden en het midden een beeltenis van Hendrik de Leeuw, de hertog van Saksen die de stad Braunschweig deed floreren.
Het uitvak kleurt zwart-groen met een groot “Hannover” spandoek ervoor met geweldige grafische details. Ik heb te laat door dat er de nodige rookpotten afgaan, omdat ik vooral interesse heb voor de actie van het thuispubliek. Daar verschijnen twee grote doeken met de tekst “Keine Gnade”, oftewel geen genade. De boodschap is duidelijk.
Armoedig voetbal
Zoals wel vaker met dit soort derby’s is het voetbal niet om aan te zien. Beide ploegen spelen vooral om niet te verliezen en dat zorgt voor slordig voetbal op het middenveld. Kansen zijn er in de eerste helft amper te noteren. Desondanks is het genieten geblazen voor wat betreft het spektakel op de tribunes.
Het is de stadionspeaker die een ontzettend drukke middag heeft. Om de haverklap komt hij met waarschuwingen en verzoeken alsjeblieft geen vuurwerk af te steken. Het is tegen dovenmans oren gericht. Het ene moment vliegen de lichtkogels weer door het stadion, dan volgt de harde kern van Braunschweig weer met fakkels, rook en single shots die boven de spelers en het veld voor de nodige knallen zorgen.
Op het veld hebben ze er geen aandacht voor. Daar wordt stug door geploeterd. Het is de thuisploeg die vooral probeert, maar niet bij machte is iets te creëren. De bezoekers loeren op de counter, maar spelen niets klaar. De tweede helft moet toch meer brengen.
Uitslag onbelangrijk
De tweede helft begint met name vanuit het uitvak weer spectaculair. De doeken zijn omgewisseld, de ponchos in zwart en groen ingeruild voor de normale kleding. Het is tijd voor deel 2. Het vak vult zich met rode fakkels en de nodige vuurpijlen. De stadionspeaker kan weer aan het werk.
Op de Südkurve is minder actie. Her en der wat vuurwerk, met name in de hoek van de Psycho Clan links van de ultras. Zij zijn de hele wedstrijd continu vuurwerk aan het afsteken en laten duidelijke teksten zien richting het uitvak. Het duurt ook niet lang of een opblaaspop met een Hannover-shirt wordt met een touw om de nek aan het hek gehangen. Iets later volgt op de Südkurve nog meer Hannover-materiaal wat is buitgemaakt in de onderlinge confrontaties. Ik waan me voor even op de Balkan.
Op het veld laten de ploegen ook wat meer zien. De thuisploeg maakt het meest aanspraak op een doelpunt, maar zijn te slordig voor het doel. En zo hobbelt de wedstrijd langzaam maar zeker naar een 0-0 eindstand. Het uitvak heeft nog even het laatste woord. Nog een aantal lichtkogels worden richting de thuisvakken geschoten. Ondanks de uitslag is vandaag in alles een waanzinnige derby day. Zet deze maar op je bucketlist, want deze twee supportersgroepen hebben Keine Gnade voor elkaar.