EredivisieVoetbalderbys

Verharding bij Heerenveen rondom Friese derby tegen Cambuur

Als derbyliefhebbers konden we onmogelijk klagen over de drie promovendi afgelopen seizoen. Het kampioenschap van Cambuur betekende een terugkeer van de Friese derby. De promotie van Go Ahead Eagles zorgde voor een return van de IJsselderby, terwijl de play-off overwinning van NEC zorgde voor een hernieuwing van de Gelderse derby. Nadat we eerder al aandacht besteedden aan de Gelderse derby en de IJsselderby, was het afgelopen weekend tijd om af te reizen naar het hoge Noorden om een kijkje te nemen bij de burenruzie van Friesland. 

Eerder waren we al op bezoek bij Heerenveen voor de zogeheten “derby van het Noorden“. Dat was een mooie middag en ook zeker een interessante wedstrijd, maar niets in vergelijking met het affiche dat vandaag op het programma staat. Waar vanuit Heerenveenkant rivaliteit is richting Groningen, is er richting Cambuur echte haat. Zo was ook al te zien rondom de Derby van het Noorden enkele weken terug. In de nacht zette Groningen een hele vette piece met de tekst ‘Anti SCH’ op station Heerenveen. Nadat Heerenveen deze een blauw-witte make-over had gegeven werd er de ludieke tekst “Boer zoekt derby” nog bijgezet. Een duidelijk statement. Voor Heerenveen is de wedstrijd tegen Groningen niet dé derby.

Dat is de wedstrijd tegen Cambuur, of Dertig Kilometer Verderop (DKV) zoals ze de rivaal noemen, wel degelijk. Dat is aan alles te merken. In het hele dorp hangt het vol met anti-cambuur stickers. En in de week voorafgaand aan de derby bracht een groepje supporters van Heerenveen een bezoekje aan het Cambuurstadion om daar een hertenkop (de verwijzing moge duidelijk zijn) achter te laten. In Leeuwarden was er dan vooral weer hilariteit over het filmpje dat opdook van vlak na de foto, waarin je de supporters van Heerenveen in looppas naar de auto’s ziet verdwijnen. Kortom, er is al weer genoeg gebeurd om de boel op scherp te zetten!

Bivak & balaclava

Op de wedstrijddag begint het feest al vroeg in hartje Heerenveen. De aftrap staat gepland voor 12:15, dus om een beetje in de stemming te komen is er een bierontbijt gepland. Vanaf een uur of tien stromen de supporters binnen op het plein voor Café de Skoffel. Nieuw Noord heeft voor de gelegenheid een DJ geregeld en het is feest. Met keihard dreunende hardcore wordt de boel op scherp gezet voor de naderende derby. Hier en daar gaat tussen het bier al een fakkeltje af.

Rond elf uur worden de voorbereidingen in gang gezet voor de naderende corteo. Honderden supporters verzamelen zich rondom een blauw-zwart spandoek van Heerenveen. Overal verschijnen fakkels in de handen en worden bivakmutsen en balaclavas over de koppen getrokken. Speciaal voor de gelegenheid zijn er zelfs anti-Cambuur balaclavas gemaakt. Er staan tientallen supporters met gezichtsbescherming op die vervolgens een bult vuurwerk afsteken. In de ogen veel mensen is Heerenveen toch een beetje de ultieme “gezellige” club. Een soort pet-en-sjaalclub waar fanatieke support ver te zoeken is en vaak weinig gebeurt. Vorige keer tegen FC Groningen was het al beter dan verwacht, maar kijkend naar de vlammenzee zo voor ons is het helemaal duidelijk. Er is op supportersgebied een flinke ontwikkeling gaande in Heerenveen.

Dan is het tijd voor de hele stoet om in beweging te komen en de wandeling van, op papier, ongeveer een kwartiertje richting het Abe Lenstra stadion af te leggen. Natuurlijk duurt de corteo een heel stuk langer. Op meerdere momenten wordt er halt gehouden voor nog een massale pyroshow of wat anticambuur-liedjes. Het regent bijna de hele tijd as. De hele partij van honderden mensen wordt opgezweept door een capo met megafoon en een grote trommel. Op balkonnetjes en vanuit voordeuren kijken de inwoners van Heerenveen toe hoe de anders zo rustige stad op zijn kop wordt gezet vanwege de naderende derbyday.

Over land en over zee

Als de groep eenmaal het stadion heeft bereikt, haast iedereen zich het staanvak op. Er moet immers een sfeeractie worden voorbereid. Tegen de tijd dat we eenmaal de tribune hebben bereikt, is het met 1200 supporters uitverkochte uitvak al tot de nok toe gevuld. Meteen is duidelijk waar de spanningen vandaag liggen. Terwijl op de thuistribune allemaal Friese vlaggetjes zijn uitgedeeld, verschijnen in het uitvak meerdere vlaggen van Nederland. Cambuur is de club van Leeuwarden, Heerenveen is de club van Friesland. Bij Cambuur hebben ze niks met het (soms wat extreme) gedweep met Friesland van de Heerenveen-kant.

Voor de opkomst is het uitvak gevuld met geel-blauwe vlaggetjes. Hierna volgt een massale vuurwerkshow. Helaas hebben ze bij Heerenveen besloten om wat legale pyro op het veld te zetten, onder meer vlak voor het uitvak. Hierdoor is de gehele pyro-actie van Cambuur voor ons slecht zichtbaar. Wel vallen de fakkels en rookbommen die op het veld liggen op. Bij sc Heerenveen is een sfeeractie bereid in de vorm van een viking, met als tekst “over land en over zee, voor Heerenveen sc”. Van onder dit doek wordt een flinke lading vuurwerk afgestoken. Van beide kanten een heerlijk begin van de Friese derby dus!

Bierdouches

Ook op het veld ontbrandt de derby meteen. De eerste de beste kans voor Heerenveen valt in het netje. Na twee minuten spelen staat Heerenveen al op voorsprong in de derby van Friesland. De korte zijde ontploft. Gelijk vallen we drie rijen naar beneden. De camera’s zitten onder het bier. Het is complete chaos terwijl “jij denkt maar dat je alles mag” van Frans Duijts door de speakers knalt. Wat een begin van de wedstrijd! Amper tien minuten later ligt ie aan de andere kant achter doelman Erwin Mulder. Nu is het weer de beurt aan het uitvak om te ontploffen van vreugde.

In het resterende halfuur gaat het tempo eigenlijk niet meer omlaag. De spanning blijft aanwezig en een afgekeurd doelpunt zorgt al voor een flinke bierdouche. Iets wat nog eens dunnetjes wordt overgedaan als in de 34e minuut de 2-1 wel daadwerkelijk valt. Het uitbundige juichen toont de passie die deze wedstrijd losmaakt. Het verschil met de wedstrijd tegen FC Groningen is gigantisch. Vandaag is een échte échte derby en Nieuw Noord staat compleet samengepakt met supporters die de spanning bijna niet meer aankunnen.

De ultieme ontknoping

Zowel tijdens de eerste als de tweede helft is de sfeer in het stadion erg goed. Vanuit Heerenveenkant is het duidelijk dat de aanwezigheid van een capo flink helpt. Regelmatig wordt er massaal meegedaan door het aanwezige publiek. Behalve liedjes voor de eigen club, zijn het ook heel veel anti-cambuurteksten die voorbij komen. Het regent middelvingers in de richting van het uitvak. De sfeer vanuit Cambuurzijde is voor ons lastig te peilen doordat we op zo’n anderhalve meter van de trommel staan, maar puur op basis van wat we zien, kunnen we wel met zekerheid zeggen dat het ook aan die kant goed los gaat.

Waar de Friese derby rondom het veld al meer dan geslaagd is, zorgt de ontknoping voor de kers op de taart. Nadat Cambuur via een penalty voor nog een gelijkmaker zorgt is het vooral Heerenveen dat in het restant aanspraak maakt op winst. Tot een afgeslagen voorzet in de 94e minuut een counter van Cambuur inleidt die geheel tegen de verhouding voor de 2-3 zorgt. Het uitvak is in complete extase. De tegentreffer leidt aan de andere kant onmiddellijk tot veel woede en een onderling opstootje.

Nadat de spelers zijn uitgejuicht, is er nog één minuut blessuretijd uit te spelen. Sommige mensen verlaten het stadion al en de hoop lijkt opgegeven. Tot de allerlaatste kans van de wedstrijd in de 96e minuut. Een ingooi wordt weggewerkt tot de rand van de 16. Als Joost van Aken vervolgens een mislukt schot tot doelpunt weet te promoveren, is de ontlading compleet. Mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. Het is een van de meest bizarre ontknopingen die een derby maar kan hebben. Het kippenvel staat ons op de armen en het is een bijzonder einde van een van Nederlands meest felle derby’s met zowel op als naast het veld genoeg te genieten.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %