Voetbalsupporters

Tegen collectieve straffen!

De collectieve straffen vliegen je om de oren. In Nederland werken de clubs en de lokale driehoek liever tegen dan dat ze meedenken over een oplossing. Discriminatie is verboden, behalve als het over voetbalsupporters gaat.

Een groep of een paar individuen misdraagt zich en de rest is daar de dupe van. In sommige gevallen heeft niemand wat fout gedaan, maar is er alsnog een groep die hierdoor geslachtofferd wordt.

Groningen

Onlangs werd Groningen – Ajax gestaakt vanwege wangedrag van enkele thuissupporters. Het resultaat? De overige pakweg 20.000 supporters (inclusief het uitvak uit Amsterdam) mochten allemaal naar huis. De wedstrijd werd een paar dagen later uitgespeeld zonder publiek. Geen enkele thuissupport mocht deze wedstrijd bijwonen. En de Ajacieden die zich niet hebben misdragen? Niet welkom.

Nog erger: de laatste competitiewedstrijd van Groningen wordt voor het gemak ook maar even zonder publiek gespeeld. Opnieuw zijn er tienduizenden supporters die worden bestraft zonder dat ze iets hebben gedaan.

De tegenstander van Groningen is Sparta. Het team is bezig aan een geweldig seizoen en de supporters konden hun club op weg naar de play-offs nog één keer in competitieverband steunen. Helaas zijn de autoriteiten onverbiddelijk: uitsupporters zijn ook niet welkom. Zonder pardon wordt deze wedstrijd dus ook voor de aanhang van Sparta door de neus geboord.

Het houdt niet op

Na de rellen van AZ tegen West Ham, laten we het houden op zo’n vijftig supporters die de aanval hadden ingezet, besluit de burgemeester van Nijmegen dat AZ-supporters niet welkom zijn in het uitvak.

Hij vreest voor herhaling. Er zal vast een verband zijn tussen de wedstrijd tegen West Ham en de wedstrijd tegen NEC. Bizar. Het uitvak in De Goffert biedt plaats aan 500 supporters, kon de lokale driehoek niet even meedenken?

De harde kern van NEC toonde solidariteit en bleef tot de 13e minuut leeg.

Supportersverboden

”Scholieren van een basisschool uit Lutjebroek hebben tijdens een schoolreis herrie geschopt bij een zwembad in Den Helder. Het zwembad heeft in overleg met de burgemeester besloten dat de schoolreizen van andere basisscholen worden geschrapt en dat ze de rest van het jaar geen enkele scholier meer naar binnen laten.”

”Tien Denen overvallen een supermarkt in Amsterdam-West. Vervolgens maakt het stadsdeel bekend dat Denen de komende vijf jaar niet meer deze supermarkt mogen bezoeken. Bij de ingang wordt dit gecontroleerd.”

Deze twee verhalen slaan natuurlijk nergens op. Besef dan wel dat het dit seizoen bij Cambuur de normaalste zaak van de wereld is.

Om nog maar te zwijgen over de huidige uitsupportersverboden die gelden. Die van Ajax en Feyenoord kennen de meesten wel, maar de lijst is nog veel langer dan je denkt. En in die lijst staan niet alleen derby’s, zoals die tussen TOP Oss en Den Bosch waarbij minimaal tot seizoen 2026-2027 het uitvak leegblijft.

Dit seizoen is Nederland ook erg op dreef met het uitdelen van de meest willekeurige straffen en hebben we tientallen wedstrijden zonder uitsupporters gezien. Zo zijn levensgevaarlijke clashes als Heracles – De Graafschap, FC Eindhoven – Willem II en Telstar – Roda JC zonder uitpubliek gespeeld.

Onwetend

Willen de lokale autoriteiten niet meedenken of kunnen ze het niet? Je vraagt je af hoe de restricties in gang worden gezet en wie daar allemaal wat over te zeggen heeft. Zo ook bij VVV – De Graafschap. Eerder lieten supporters zich van hun beste kant zien bij een bijzonder eerbetoon voor supporter Nick. Ondanks dat kregen de bezoekers uit Doetinchem een buscombi opgelegd. Reden genoeg voor sommige supporters van De Graafschap om op het thuisvak plaats te nemen. De avond verliep zonder incidenten.

Framing

Het valt niet te ontkennen dat er supporters zijn die zich misdragen. De media maakt echter graag gebruik van elk incident en maakt dit het liefst zo groot mogelijk. Onderstaande tweet geeft goed weer hoe makkelijk men online, in dit geval de politie, een bepaald beeld schetst. Naar schatting waren er zo’n 200.000 mensen in de stad bij de huldiging van Feyenoord. Er wordt gesproken van een honderdtal aanhoudingen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn als je hieruit een conclusie wilt trekken..

In deze tweet was het blijkbaar niet het vermelden waard dat 99,5% zich heeft gedragen. En in de opsomming van deze agent lezen we enkel kleine vergrijpen. Maar als er op Koningsdag 200 mensen worden aangehouden, dan wordt er gesproken van een rustige dag.

Ook in andere landen kunnen ze er natuurlijk wat van. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Nîmes Olympique, waar de eigenaar de harde kern wil verbannen: Supporters verbannen, discrimineren mag.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %