Actueel

“Fick dich DFB”

Het nieuwe voetbalseizoen in Duitsland is begonnen met veel ontevredenheid bij de supporters van de clubs. Spreek- en fluitkoren overschaduwde de ceremonie van de openingswedstrijd van de 2. Bundesliga tussen Bochum en Sankt Pauli. Bij de start van de Bundesliga afgelopen weekend was dit niet anders. Supporters hadden spandoeken met “Fick dich DFB” en zongen veelvuldig “Scheiß DFB“. Vorige week schreven we al hoe de “Krieg dem DFB” was ontstaan. Dit keer leggen we de punten uit waar de protesten om gaan.

Commercialisering

Voetbal is voor de supporters en in Duitsland snappen ze dat. In Duitsland geldt namelijk de 50+1 regel. Deze regel verplicht dat tenminste 51 procent van de club in handen moet zijn van de supporters. Maar langzaam komt hier verandering in.

RB Leipzig

Red Bull kocht in 2009 de licentie over van SVV Markranstädt en ging spelen onder de naam RB Leipzig. Binnen 7 jaar promoveerde Leipzig van de Oberliga, het vijfde niveau in Duitsland, naar de Bundesliga door de investeringen van Red Bull eigenaar Dietrich Mateschitz. RB Leipzig omzeilde de 50+1 regel door een aardig prijskaartje (800 euro!) aan een lidmaatschap met stemrecht te hangen. Hierdoor heeft de club slechts 750 leden waarvan de meesten werknemers van Red Bull zijn.

Hoffenheim en Hannover 96

In 2011 wilde Hannover-president Kind de regel wijzigen omdat de regel niet meer van deze tijd is. Uiteindelijk stemden alle clubs in dat investeerders die langer dan 20 jaar bij de club verbonden zijn de meerderheid kregen. Voor Kind zal dit in 2018 zijn. Door deze wijziging kreeg Dieter Hopp in 2011 de meerderheid over Hoffenheim. Zonder zijn steun zou Hoffenheim nog steeds ergens onderin het Duitse voetbal spelen. Voor veel supporters horen zulke teams niet thuis in de Bundesliga!

China onder 20

Daarnaast zal China onder 20 in de Regionalliga gaan spelen en daar zijn de meeste fans het niet mee eens. Natuurlijk zullen de clubs hiermee geld verdienen maar dit laat volgens de fans ook zien dat voetbal wordt gebruikt voor zowel commerciële als politieke redenen.

Collectieve straffen

De DFB geeft vaak collectieve straffen aan de supporters. Toen Dortmund het thuis opnam tegen RB Leipzig blokkeerde sommige Ultras de teambus en vielen ze de uitsupporters aan. De bond bestrafte de supporters door de hele Gelbe Wand voor één wedstrijd te sluiten vanwege het gedrag van enkelen. Ook Karlsruher werd door de bond bestraft vanwege een eerdere tifo-actie bij VFB Stuttgart waardoor slechts vierduizend supporters van de club de wedstrijd tegen Dynamo Dresden mochten bezoeken.

Strengere regelgeving

De bond is bang dat er steeds meer geweld zowel in en buiten het stadion is en het gebruik van vuurwerk door supporters toeneemt. Om dit te verminderen heeft de DFB besloten om persoonlijke tickets met identiteitscheck bij de toegangspoorten in te voeren. Veel supporters zijn tegen deze maatregel.

Zenders bepalen speeltijden

De speeltijden van de wedstrijden zijn verdeeld over het hele weekend en de tijden worden over het algemeen bepaald door de zenders en de sponsoren. In Duitsland worden de exacte tijden enkele weken voor de wedstrijd pas vastgelegd. Dit maakt het voor veel supporters lastig om de wedstrijden te plannen. Daarnaast zijn er steeds meer shows voor de wedstrijden zoals bij de finale van de DFB-pokal, fluitconcert tijdens optreden, die niks met voetbal te maken hebben maar puur voor de kijkers thuis zijn.

Oplossing?

De DFB-president Grindel heeft laten weten te willen luisteren naar de fans. Er zullen voorlopig geen collectieve straffen meer worden uitgedeeld en de bond is bereid een gesprek aan te gaan met de supporters. Grindel heeft ook laten weten dat de successen van het Duitse voetbal te danken is aan inzet, passie en loyaliteit van de supporters. De supportersgroepen zijn blij met deze verklaring maar vertrouwen Grindel niet helemaal waardoor de protesten waarschijnlijk nog door zullen gaan.

Zie hieronder een kleine samenvatting van de protesten van afgelopen weekend gericht tegen de DFB!

 

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %