Actueel

“Krieg dem DFB”

Al vaak zijn er protesten geweest tegen de Duitse voetbalbond DFB zoals in 2012 met de actie ‘12:12, ohne stimme, keine stimmung. Sinds de actie van Dynamo Dresden, om de wedstrijd tegen Karlsruher SC in legerkledij te bezoeken en een statement te maken aan het adres van de bond, protesteren supportersgroepen weer massaal tegen de bond. Afgelopen weekend waren er veel protestacties (zie foto’s hieronder) tegen de DFB. Reden genoeg voor ons om onderzoek te doen naar de oorzaak van deze acties.

Het “begin” van deze protestacties was de actie van Dynamo Dresden in de wedstrijd tegen Karlsruher SC. Verschillende redenen waaronder collectieve straffen zorgden er samen voor dat de zij over gingen tot actie.

Aanleiding actie Dynamo Dresden

Eén van de redenen van de actie van Dynamo is het legaliseren van vuurwerk in het stadion. Al lange tijd zijn er gesprekken tussen de DFB en de supportersgroepen.  Onder het motto: “Pyrotechnik legalisieren – Emotionen respecktieren” begon in 2010 een campagne om pyro te legaliseren. In 2011 werden de gesprekken gestopt en sindsdien is de drang naar vrij vuurwerk afsteken meer en meer gegroeid. Eerder dit jaar waren er nieuwe gesprekken tussen de bond en de supportersgroepen maar ook deze keer werden de gesprekken abrupt afgebroken door de DFB zo liet Ultras Dynamo weten.

De straffen tegen spreekkoren en spandoeken is ook een reden. Voorbeeld hiervan zijn de protestacties tegen RB Leipzig door middel van spandoeken. Elke club krijgt nu een boete als hun supporters via welke manier dan ook protesteren tegen RB Leipzig terwijl volgens de supportersgroepen dit juist vrijheid van meningsuiting is. En die wordt volgens hun door de bond afgepakt.

De druppel die de emmer deed overlopen waren de collectieve straffen die de DFB veelvuldig uitdeelde. Toen de bond 5 dagen voor de wedstrijd tegen Karlsruher de fans van die ploeg bestrafte vanwege een eerdere tifo-actie bij VFB Stuttgart waardoor slechts vierduizend supporters van de club de wedstrijd mocht bezoeken, was de emmer vol. De bond doet er alles aan om de sfeergroepen uit de stadions te krijgen en denken alleen maar aan geld en niet aan de Duitse fancultuur. Vandaar deze actie onder de naam “Krieg dem DFB” van de Dresden-aanhang die hiermee de bond wilde laten weten dat de maat vol is. Alle bovengenoemde punten inclusief de actie ‘12:12, ohne stimme, keine stimmung’ is om ervoor te zorgen dat de fanatiekelingen langzaam maar zeker uit de stadion verdwijnen. Maar de supporters laten dit niet gebeuren.

Protestactie Dynamo Dresden voorafgaand aan de wedstrijd tegen Karlsruher

Protestactie van Dynamo Dresden tegen de DFB tijdens de wedstrijd tegen Karlsruher

Gesprekken met DFB

Het doel van de actie was aandacht en die kregen ze. De beelden van de acties werden massaal gedeeld op het internet. Ook de DFB was op de hoogte van de beelden en nam daags na de wedstrijd telefonisch contact op met de supportersgroep om een gesprek te plannen volgens de website van Erfordia Ultras. Voordat het gesprek er kwam informeerde Ultras Dynamo de andere supportersgroepen omdat dit gesprek ook hun aangaat. Toen op 27 juli jl. DFB-president Rainer Koch en veiligheidscoördinator Hendrik Grosse Lefert naar Dresden kwamen was niet alleen Ultras Dynamo aanwezig maar ook vertegenwoordigers van 50 andere supportersgroepen. In een monoloog hebben de supportersgroepen aan Koch en Lefert laten weten dat zij de noodklok luiden en de komende tijd verschillende keren zullen protesteren waaronder dus afgelopen weekend.

Gezamenlijk protesteren

De gezamenlijke protesten gaan over de volgende punten zo liet Ultras Dynamo vandaag weten.

 • Speeltijden
 • China onder 20 die in de Regionalliga gaat spelen
 • Play-offs promotie/degradatie wedstrijden puur voor meer inkomsten
 • Modernisering van onze sport
 • Collectieve straffen
 • 50+1-Regel
 • Kaartenkwestie
 • De gesprekken bij de clubs kennen maar één richting

Of het nu gaat om de collectieve straffen, China onder 20 die gaat spelen in Regionalliga, modernisering van de sport, speeltijden en spreekkoren- voor vele fans is de maat vol.

Om dit tegen te gaan verenigen de supportersgroepen zich samen tegen de DFB. Of zoals Erfordia Ultras zeggen: “We kunnen dit niet alleen doen, samen staan we sterker en bereiken we eerder de doelen die we voor ogen hebben”.

Geen collectieve straffen meer

Het samen protesteren tegen de bond werpt zijn vruchten af. De DFB kwam gisteren (16 augustus) met een verklaring dat ze voorlopig geen collectieve straffen meer uitdelen. Daarnaast heeft de bond aangegeven om met de supportersgroepen een dialoog over de protesten aan te gaan. Hopelijk komen er snel nog meer verbeteringen want “Football without fans is nothing”.

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

  Reageren is niet mogelijk.

  0 %