Actueel

Biertje op de tribune hoort er bij meeste Nederlandse clubs gewoon bij

Bier hoort bij voetbal als gras, staantribunes en ludieke spandoeken. Waar al die zaken momenteel onder druk staan zien de meeste clubs gelukkig in dat een biertje er op de tribune gewoon bij hoort. Slechts bij 7 van de 34 profclubs in Nederland lijden supporters onder een alcoholverbod. De ontwikkeling van de afgelopen jaren is zelfs positief: NEC en FC Groningen hieven de drooglegging onlangs op en kijken nu tevreden naar stijgende opbrengsten zonder dat daar supportersproblemen uit voortvloeien.

De alcoholverboden stammen uit de tijd dat het hooliganisme in Nederland nog welig tierde. Dat de tijden inmiddels zijn veranderd wordt gelukkig door steeds meer beleidsmakers begrepen, maar nog altijd is de strijd tegen de angst en onwetendheid van wereldvreemde bestuurders niet gestreden. Iconisch voorbeeld is Alkmaar, dat de Alkmaarderhout in 1988 drooglegde na een incident waarbij enkele supporters de scheidsrechter op het veld in elkaar schopten. Zelfs na de verhuizing van AZ naar het nieuwe Victorie Stadion in 2006 bleef het verbod van kracht, al klopt Alkmaar zich op de borst over het ‘gedogen’ van light-bier in het nieuwe stadion. Nog altijd strijdt AZ met de gemeente over opheffing van de gedateerde maatregel die de club veel inkomsten kost. Het is een klassiek conflict dat in meer Nederlandse steden speelt.

NAC-AZ 024

Uitvakken en sponsorlounges

In het algemeen is het voor de bierdrinker echter prima toeven in de Nederlandse stadions. Veruit de meeste clubs verkopen gewoon bier en andere zwak-alcoholische dranken die je mee kunt nemen op de tribune. Alleen bij enkele risicowedstrijden geldt soms een alcoholverbod. En bij Helmond Sport moet je bijvoorbeeld in de tweede helft naar de kantine in plaats van de catering onder de tribune en heb je bij FC Emmen pech als je op de Noord-tribune zit; daar is geen bier. Ook de uitvakken zijn uiteraard vaak drooggelegd voor de levensgevaarlijke uitsupporters, al schenken Heracles, RKC en VVV (soms) wel alcohol. Weinig verrassend is dat in elk Nederlands stadion wel gewoon bier en andere drank te krijgen zijn in de skyboxen en sponsorlounges, al geldt ook hier dat deze drank vaak niet mee de tribune op mag.

Eredivisie

Opvallend is dat er geen groot verschil is tussen de doorgaans strengere eredivisie en de eerste divisie. In de eredivisie geldt bij vier van de achttien clubs een alcoholverbod op de tribunes, in de eerste divisie geldt dat bij drie van de zestien clubs. Bij ADO Den Haag, Cambuur, Feyenoord en AZ is alleen light-bier verkrijgbaar (2-3% alcohol). In Leeuwarden is in het supportershome wel bier te krijgen, maar dit mag niet de tribune op. Vreemd genoeg is er in Den Haag wel baco te krijgen en kun je bij AZ witte wijn bestellen. Bij ADO Den Haag gaat zelfs het light-bier in de ban als tegen Ajax, Feyenoord of FC Utrecht wordt gespeeld. Wat opvalt aan de clubs met een alcoholverbod is dat de gemeente waarin zij spelen zich vaak ook draconisch opstelt als het gaat om het ontvangen van uitsupporters. Den Haag, Leeuwarden en Alkmaar laten zelden tot nooit vrij vervoer toe.

Eerste divisie

In de eerste divisie heeft De Graafschap te maken met een Doetinchemse gemeenteraad die vindt dat topsport en alcohol niet samengaan. Voor de plaatselijke volleybalploeg geldt dit dan weer niet, maar voor het voetbalstadion op de Vijverberg wel, ondanks dat het huidige klimaat bij de Superboeren toch weinig met topsport te maken heeft. En dan nog is het een twijfelachtige overtuiging dat topsport en alcohol – voor het publiek althans – een slechte combinatie zouden zijn. In Almere proberen ze al een paar jaar betaald voetbal uit de grond te stampen zonder blijk te geven van enige gastvrijheid, want ondanks een blanco strafblad en dito geschiedenis is alcohol verboden op het Vinex-sportpark. Lijnrecht hiertegenover staat FC Den Bosch dat een traditie van supportersproblemen probeert te veranderen door louter light-bier te schenken en zelfs dit alleen voor de wedstrijd, in de rust en na afloop en ook zonder het mee te mogen nemen de tribune op.

Alcoholbeleid stadions

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %