Actueel

Amsterdamse ME verpest Fortunese awayday

Voor Frank Paauw is het volstrekt onduidelijk waarom er in supportersland zoveel weerstand is ontstaan over zijn voordracht tot voorzitter bij de KNVB. Die man is niet alleen wereldvreemd, maar heeft ook een complete bunker voor zijn kop. De afgelopen weken bewijst de Amsterdamse politie, onder leiding van Paauw, namelijk hoe ongastvrij zij zijn jegens voetbalsupporters waarbij onnodig geweldig niet wordt geschuwd. Zo ook afgelopen weekend toen Fortuna Sittard op bezoek kwam in de hoofdstad.

Hoe het eraan toeging, ontvingen we uit eerste hand van een Fortuna-supporter. We maakten er een uiteenzetting van.

Amsterdam verre van favoriet

Voor vele clubs is Amsterdam inmiddels geen favoriete awayday, verre van zelfs. Dat komt niet door tegenstander Ajax, maar door de blauwe hooligans van de politie onder leiding van korpschef Frank Paauw. Want na NEC en FC Utrecht ging het ook bij Fortuna Sittard mis. Waar de politie als taak heeft de-escalerend op te treden, blijkt in de hoofdstad vaak het tegenovergestelde te gebeuren. De Amsterdamse politie heeft op dat vlak faam gemaakt en dat is allesbehalve positief te noemen. Dat was afgelopen weekend niet anders.

Dat deze problematiek door alle bezoekende supporters vrijwel alleen in Amsterdam wordt ervaren, is voor de Amsterdamse Voetbaleenheid helaas nooit reden geweest om eens in de spiegel te kijken. Paauw kreeg recent zelfs een beloning voor het systematische wangedrag van zijn eenheid. Notabene de KNVB vond het een goed idee om hem een baantje te geven, en niet zomaar een baantje: hij moet de toekomstig voorzitter van onze voetbalbond worden. Een doodsteek voor het supportersbeleid in Nederland.

Supporters geven het goede voorbeeld

“Zou het vandaag anders zijn?”, vraagt de Fortuna-supporter voor vertrek naar Amsterdam zich af. Goede hoop heeft hij zeker. Ze mogen immers met vrij vervoer naar Amsterdam afreizen, anno 2024 een zeldzaamheid in het Nederlandse betaald voetbal. Een mooie dag om te laten zien dat dit wel gewoon kan.

Gedurende de dag laten supporters van zowel Ajax als Fortuna zich ook van hun beste kant zien. Voor en na de wedstrijd lopen de supporters van beide clubs probleemloos door elkaar heen.

Bovendien pakt Fortuna een puntje. Een geslaagde dag waarop supporters van Ajax en Fortuna hebben laten zien hoe het ook kan. Het laatste fluitsignaal heeft inmiddels een half uur geleden geklonken en de laatste Fortuna-supporters stappen de bus in of vertrekken richting hun auto of de trein. Het einde van een mooie dag, toch?

Machtsmisbruik Voetbaleenheid Amsterdam

Maar wacht eens even. Een leuke dag, waarbij voetbalsupporters laten zien dat vrijwel alle combiregelingen totaal overbodig zijn, dat is natuurlijk niet de bedoeling, moeten ze bij de Amsterdamse politie gedacht hebben.

Gelukkig is er nog een mogelijkheid om deze leuke dag tot een slecht einde te brengen: de helden van de Voetbaleenheid Amsterdam moeten gaan doen waar ze goed in zijn. Provoceren, intimideren en escaleren. Met een groepje van circa tien personen willen Fortuna-supporters het uitvak verlaten om naar de trein te gaan. Na meerdere malen door de politie van de ene naar de andere plek te zijn gedirigeerd, worden ze gevraagd om naar een gesloten hek te gaan. Hier zullen ze het terrein kunnen verlaten.

Conform de instructies begeven ze zich naar het hek, waar we ons aansluiten bij de laatste twintig supporters om het terrein te kunnen verlaten.. Eén-voor-één krijgen we toestemming om een verder verlaten deel van de Arena Boulevard te betreden. Waarom dit überhaupt moet gebeuren, maar helemaal is een raadsel. De toekomstig voorzitter van de KNVB heeft er vast een antwoord op.

‘Levensgevaarlijke’ Fortuna-supporters

“Weet jij ook waarom het levensgevaarlijk is om twintig Fortuna supporters een verder vrijwel leeg plein op te laten lopen? Gefeliciteerd! Je bent aangenomen bij de KNVB. Neem een kijkje op Werken bij de KNVB om te zien of er een leuke functie voor jou tussen zit.”

Vanaf dit moment begint de ellende. De Amsterdamse Voetbaleenheid kiest ervoor om de laatste twintig supporters te omsingelen. Dit lijkt een ultieme poging om alsnog een confrontatie uit te lokken. Want zeg nou zelf, wat voor andere reden zou er zijn om twintig personen zonder duidelijke aanleiding te omsingelen?

De irritatie waarop de ME hoopt, ontstaat inderdaad. Dat is begrijpelijk, aangezien de Fortuna-supporters het ook niet prettig vinden om voor een gesloten hek te staan terwijl een ME-lid met een wapenstok en een hijgend politiepaard vlak achter ze staan. Zodra enkele mensen hun ongenoegen hierover uiten, escaleert de situatie snel.

Onnodig politiegeweld

Een ME’er besluit met zijn wapenstok keihard op het hoofd van één van de supporters te slaan. Het bloed stroomt er onmiddellijk uit. De reden waarom deze persoon deze harde slag ontving en bovendien waarom deze slag op het hoofd moest zijn, is volstrekt onduidelijk en onbegrijpelijk. Nog los van het feit dat een slag op het hoofd vanuit de geweldsinstructie helemaal niet mag. Oom agent gaat dus volledig zijn boekje te buiten.

Het slachtoffer is inmiddels met een flinke hoofdwond bij de EHBO. De schrik en woede zit er bij het groepje van twintig supporters goed in. Natuurlijk wordt er boos gereageerd, maar dat lijkt ook niet meer dan logisch als je maat zonder aanleiding met een knuppel op zijn hoofd wordt gemept. Voor de helden van de Amsterdamse Voetbaleenheid is dit echter aanleiding om nog enkele slagen uit te delen.

Fortuna Sittard - hoofdwond - Amsterdam - Frank Paauw - politiegeweld

Als het bloeden gestopt is, is de flinke hoofdwond goed zichtbaar

De Amsterdamse politie met Frank Paauw voorop kan weer trots zijn, het doel is bereikt. Ze hebben de boel weer weten te escaleren waardoor ze ongetwijfeld weer met de beschuldigende vinger naar voetbalsupporters kunnen wijzen.

Ook kinderen slachtoffer

Wat het allemaal nog treuriger maakt, is dat het hele tafereel zich heeft afgespeeld in het bijzijn van kinderen. Terwijl ze bij het hek staan, oog in oog met de opgefokte hooligans in het blauw, staat een jongetje van een jaar of acht à negen naast te huilen. Zijn vader bevond zich al aan de andere kant van het hek op het moment dat de situatie escaleerde. Snikkend vraagt het kind aan de politie bij het hek of hij naar zijn vader mag.

Een geschrokken en verdrietig jongetje van een jaar of acht. Daar heeft zelfs de Amsterdamse Voetbaleenheid empathie mee, toch? Helaas niet. Het ventje wordt volledig genegeerd. Ook vriendelijke verzoeken van andere supporters om hem op zijn minst naar zijn vader te laten gaan, blijven onbeantwoord. Blijkbaar acht de Amsterdamse politie het vanuit pedagogisch oogpunt wel verstandig om hem op jonge leeftijd al te leren dat het bezoeken van voetbalwedstrijden niet leuk is en dat je automatisch als crimineel wordt beschouwd wanneer je in het uitvak staat.

Het houdt niet op, niet vanzelf

Wanneer ze uiteindelijk mogen vertrekken zijn ze een minuut of vijftien verder. Via de Arena Boulevard, waar nog veel Ajax supporters een biertje aan het drinken zijn, loopt de groep Fortuna-supporters naar het station. Uiteraard verloopt dit zonder problemen, want iedereen gedraagt zich vandaag. Ware het niet dat enkele agenten die ze tegenkomen, het toch nog een keer willen proberen. Tot hun verbazing is een vrouwelijke agente ervan overtuigd dat ze is uitgemaakt voor “kankersmeris”. Niet alleen onwaar, maar ook zeer onwaarschijnlijk dat deze term überhaupt wordt gebruikt door een Limburger.

Deze wereldvreemde “smeris” zal dat zelf echter niet door hebben gehad. Na legitimatie en de zoveelste discussie mogen de supporters weer verder. Eenmaal bij de trein aangekomen, vragen ze aan een van de ongeveer zestien mee gewandelde agenten waarvoor deze schandalige en mensonterende behandeling precies nodig is.

Het antwoord is een voorval met Aston Villa-supporters vorige week. Wat dit voorval in hemelsnaam te maken heeft met de gebeurtenissen vandaag, zal ook een raadsel blijven. Bovendien weet iedere uitsupporter dat een dergelijke behandeling in Amsterdam eerder regel dan uitzondering is.

Het is een bijna lachwekkend antwoord, totdat je beseft dat er net een van je maten met de ambulance is afgevoerd, jijzelf en enkele anderen de lange lat ook hebben mogen voelen en de dag van meerdere kleine kinderen verpest is. Een rustige awayday naar Amsterdam met “vrij vervoer” anno 2024. De Amsterdamsche Voetbaleenheid die zogenaamd bang is voor geweldsdelicten, zijn zelf degene die keer op keer verantwoordelijk zijn voor provocatie, intimidatie en zinloos geweld jegens de gewone supporter.

Fortuna Sittard - hoofdwond - Amsterdam - Frank Paauw - politiegeweld

Zeg NEE tegen Frank Paauw

Zoals jullie allemaal inmiddels weten wordt de chef van het hele stel binnenkort mogelijk voorzitter van de KNVB. Zo kan hij zijn hobby, het pesten van supporters, in heel Nederland gaan uitoefenen. Afgelopen weekend zagen we steeds meer supportersgroepen zich uitspreken tegen de aanstaande komst van Paauw. Bovendien nemen steeds meer groepen duidelijk stelling tegen het systematische wangedrag van de Amsterdamse Voetbaleenheid.

Het kan niet zo zijn dat iemand die een lang palmares aan onnodig politiegeweld jegens voetbalsupporters op zijn naam heeft staan voorzitter kan worden bij de KNVB. Frank Paauw is meer dan ongeschikt. Zijn manier van beleidsvoering, opvatting omtrent voetbalsupporters en wereldvreemdheid maken hem verre van de juiste persoon. Het is dan ook zaak dat de onvrede in voetballand wordt voortgezet om de KNVB tot inkeer te bewegen.

Fortuna Sittard - hoofdwond - Amsterdam - Frank Paauw - politiegeweld

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %