Keuken Kampioen DivisieVoetbal in Nederland

Waanzinnige spandoeken bij 70-jarig bestaan De Graafschap

De Graafschap bestaat 70 jaar en op het jubileumfeest van de club toverde Brigata Tifosi met waanzinnige spandoeken. In de Vijverberg gingen op doek shirts en sjaals in reusachtige vormen de lucht in. Dit is het verjaardagsfeest van een van de meest bijzondere voetbalclubs in Nederland.

Eerder dit seizoen was het al een gigantisch spektakel in Doetinchem. In oktober vierde Brigata Tifosi, de fanatieke supportersgroep van De Graafschap, het twintigjarige bestaan en werden er welgeteld vijf grootschalige spandoek-acties uit de kast getrokken. Een meesterlijke show van de BT waar weinig tot geen supportersgroep aan kan tippen, schreven we in een uitgebreid artikel op de site. Vandaag komt koploper Willem II op bezoek, een tegenstander die geen cadeautjes zal meenemen naar het feestje. De Tricolores nemen het liefst drie punten mee terug in de bus naar Tilburg.

D’RAN!

Vooraf loop ik zoals altijd een rondje om De Vijverberg om de sfeer te proeven. Telkens daalt het besef in hoe geweldig dit stadion is aangekleed. Dat begint bij ingang F bij de Lijsterbeslaan met een nostalgische ticketbox en het huis van de Joker. Tuur je naar binnen zie je zijn grote, bloederige grijns, met het kenmerkende lachje dat in het donker opdoemt. Binnen de poorten is het genieten van de talloze muurschilderingen. Prachtige anekdotes, legendarische hoofdcoaches, elftalfoto’s en historische promoties komen voorbij. Het is al vol op het plein en supportershome, de pitchers zijn rijk gevuld en sommigen atten een Jägermeister-shotje om al goed warm te worden. Te laat komen op dit verjaardagsfeestje wil je niet. 

Het is bekend dat De Graafschap veel promoties en degradaties heeft meegemaakt, generaties hebben met elkaar emotionele tijden beleeft en dat brengt veel los. De club heeft glorietijden gekend onder iconen als Guus Hiddink, Fritz Korbach en Simon Kistemaker, die stuk voor stuk een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. Lijfspreuken zoals ‘D’RAN!’ en ‘Attamottamotta’ zijn onderdeel van de clubcultuur geworden en vele tradities worden in leven gehouden. Men is geklommen uit zware tijden zoals in 2012 met bestuurlijke wanorde, financiële problemen en slechte prestaties. Ook heeft de relatie tussen de BT en het clubbestuur ups en downs gehad, maar de laatste jaren gaat het beter. Men probeert samen te werken in plaats van elkaar het harnas in te jagen.

Spandoek 1

Voor aanvang van de wedstrijd wordt er in De Vijverberg een prachtige video afgespeeld met daarin verweven de historie, clubcultuur en trouwe support. Voor de Spinnekop hangt een blauw-wit doek met de tekst: Beroepsvoetbalclub De Graafschap. Dik 11.000 man kijkt uit naar waar de Brigata Tifosi dit keer mee aankomt. En natuurlijk, geeft de supportersgroep thuis. De Spinnekop creëert een mooie tifo met het geboortejaar van de club, 1954, en het oude logo dat de club dit jaar weer in gebruik heeft genomen. Dan worden er gigantische shirts omhoog gehesen. Het zijn de zeven karakteristieke blauw-witte shirts in 70-jaar De Graafschap. Schitterende beelden met een historische lading voor alle supporters.

De supporters van Willem II rollen tegelijkertijd een enorm doek uit dat het hele uitvak in beslag neemt. ‘Voor Niemand Bang’, is de boodschap van Tilburg Tifosi, die een week eerder uitpakte bij het 20-jarige jubileumfeest van de supportersgroep. De Tilburgers zetten hierna het uitvak in rook met strobo’s, waarvan er één op het veld komt. De supporters van De Graafschap en Willem II gaan tijdens de wedstrijd allebei lekker tekeer.

Spandoek 2

Bij de rust haalt Brigata Tifosi de volgende sfeeractie tevoorschijn. En wat voor een! 25 gigantische sjaals bedekken de fanatieke zijde van De Graafschap, allen met hun eigen specifieke patronen en lijfspreuken. Onder meer is een typische Achterhoekse sjaal present, net als een van Attamottamotta, D’RAN, de Spinnekop en Doetinchem. Daaronder luidt: ‘Met een sjaal in de hand staan verschillende generaties hier al 70 jaar langs de kant’. Opnieuw een prachtige sfeeractie die eer doet aan de historie van de club.

 

Het verjaardagsfeestje wordt helaas ietwat verstiert door Willem II, dat in de tweede helft uitloopt op 0-2. De Spinnekop besluit dan bewust om de mond te houden voor de rest van de wedstrijd, waardoor het uitvak De Vijverberg overstemt. Een deuk op de promotiedroom, maar geen reden het jubileumfeest geheel te dwarsbomen. De Graafschap bestaat 70-jaar en mag trots zijn op zijn historie. Doetinchem bezit een van de meest bijzondere voetbalclubs in Nederland, en dat merk je aan alles.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %