Keuken Kampioen Divisie

Willem II op het randje van promotie na intense avond tegen FC Groningen

De Eerste Divise kent dit jaar een razendspannende ontknoping. Met nog drie wedstrijden te gaan hebben Willem II, Roda JC en FC Groningen alle drie nog promotie in eigen hand. Mede dankzij nog twee onderlinge wedstrijden tussen dit drietal op het programma. Te beginnen met de kraker tussen nummer 1 Willem II en nummer 3 FC Groningen. Voor de Tilburgers de kans om promotie alvast veilig te stellen, terwijl voor de Groningers een ultieme kans lokt om de race tot de laatste speeldag spannend te maken. Het werd een hectische avond met pyro, bivaks en doelpunten!

Voorafgaand aan de wedstrijd is de stand als volgt. Willem II op 74. Roda JC op 71. FC Groningen op 70. Met nog 3 speelronden te gaan. Een winst voor Willem II vanavond betekent daardoor dat promotie een zekerheid wordt. Een winst voor Groningen betekent dat de Trots van het Noorden de koploper (die volgende week een lastige uitwedstrijd bij FC Dordrecht speelt) tot op 1 punt nadert. Bij een gelijkspel kan Roda JC, dat gelijktijdig op De Toekomst op bezoek gaat bij Ajax zomaar eens de winnaar zijn. Genoeg spanning en rekenwerk dus. Met een clash tussen FC Groningen en Roda JC in de laatste speelronde nog in het vooruitzicht…

Return of the King

Bij Willem II is er in ieder geval veel vertrouwen in een goede afloop dit seizoen. Als het niet deze wedstrijd is, dan wel volgende week. Er zijn al volop stickers en shirts te zien met het nieuwe design. 24 – 25: The Return of the King. De terugkeer van Koning Willem II in de Eredivisie. Na 2 jaar afwezigheid willen de Tricolores volgend jaar weer schitteren op het hoogste niveau. Veel passender dan de avond voor Koningsdag kan deze Return of the King natuurlijk niet vallen.

De wedstrijd van vandaag is daardoor al wekenlang strak uitverkocht en zelfs twee dozijn vrienden van Royal Antwerp heeft niet aan kaarten kunnen komen. Die willen extra graag aanwezig zijn omdat er geruchten gaan dat stadsgenoot Beerschot in het uitvak zal plaatsnemen met hun vrienden van Groningen. Het gebrek aan kaarten blijkt in de praktijk overigens geen groot probleem. Terwijl de in allerijl opgetrommelde marechaussee zich verzameld heeft bij de King Side breken een stuk of 20 Belgen met bivak bij de hoofdtribune naar binnen om vervolgens met zijn allen de tribune op te wandelen. Zo simpel kan het zijn. Alles om aanwezig te zijn bij wat hopelijk de promotie van Willem II gaat worden vanavond.

Als het aan de gasten uit Groningen ligt komt daar trouwens helemaal niks van terecht. Tenminste, niet vanavond. Zij zullen hun pijlen meer gericht hebben op Roda JC en plek 2 dan op het onttronen van Willem II. Maar om het de Kerkradenaren moeilijk te maken is een winst vandaag meer dan welkom. Verlies in Tilburg en winst van Roda JC vanavond zou namelijk betekenen dat Grunn het lot niet meer in eigen handen heeft. Dat de groen-witten überhaupt mee doen om promotie mag een klein wonder heten gezien de dramatische start waardoor de clubs zelfs een tijd lang buiten de play-offs stond. Het uitverkochte uitvak hoopt vandaag de volgende stap te zetten in die waanzinnige comeback!

Onze passie, onze trots

Alle ingrediënten voor een fantastische avond lijken dus aanwezig. Twee van de beste supportersgroepen van Nederland in een wedstrijd vol sportieve spanning. Bij de opkomst hebben ze bij FC Groningen een kleine actie. Voor op de wand is een cut-out FCG in graffiti-stijl geplakt. In het vak volgen enkele groene banen en zwarte velletjes. Bij Willem II verrassend genoeg geen groot spandoek, iets dat misschien bewaard wordt voor wanneer de promotie definitief binnen is. Wel zijn er een paar losse supporters die de opkomst opleuken door een paar fakkels en een rookbom af te steken.

Vocaal wordt het startschot deze wedstrijd eens op een andere manier gegeven. De capo van Willem II is bij de aftrap op de hoofdtribune in plaats van op zijn oude, vertrouwde capo stand op de Kingside. Dit alles om voor de belangrijke wedstrijd van vanavond het hele stadion te activeren, in plaats van alleen de korte zijde. Met een keihard “onze passie, onze trots” wordt de boek afgetrapt in het Koning Willem II Stadion en kan deze cruciale wedstrijd van start gaan.

 Het blijkt het startschot voor een eerste helft vol vocaal geweld. Je merkt dat er vandaag echt iets op het spel staat, want de support aan Willem II zijde is fantastisch. Ook in het uitvak gaat het er vanaf het begin keihard aan toe. Nu staat FC Groningen sowieso bekend om haar uitstekende uitvakken en vandaag is zeker geen uitzondering. Op het veld is het vanaf het begin duidelijk dat FC Groningen vandaag het hardste op zoek is naar een overwinning. De ploeg is de laatste maanden in bloedvorm en dat is op het veld terug te zien. De Tilburgers komen gedurende de eerste helft tot welgeteld 0 schoten op doel. Met de ruststand van 0-0 zijn ze bij de thuisclub dan ook zeer tevreden.

Lichtkogels

In het tweede helft is het tijd om de spelers nogmaals op scherp te stellen. Achter de KingSide worden een paar potten siervuurwerk afgestoken. Terwijl de lucht veranderd in ontploffende kleur en rook komen er ook een vijftal lichtkogels neergedaald vanuit de lucht. Een type  vuurwerk dat tijdens Corona-tijd populair was rondom de lege stadions, maar je tegenwoordig toch maar weinig ziet. Dat terwijl de gloeiend rode vuurballen die neerdalen uit de lucht toch altijd een mooi gezicht geven. Terwijl één kogel nog wat nasmeult op het dak van het stadion en het knalvuurwerk nog gaande is start de tweede helft.

Het blijkt precies het zetje dat nodig is voor de selectie van Willem II om het stadion te doen ontploffen. Het is assistkoning Nick Doodeman die de Tilburgers vanuit een lastige hoek wat onverwachts op voorsprong schiet. Het stadion ontploft gelijk. Op alle tribunes is het gekkenhuis, supporters vallen elkaar in de armen en het bier vliegt over de mensen heen. Iedereen beseft hoe historisch deze goal kan zijn. De promotie is nu écht binnen handbereik.

In de minuten na de goal gaat het daardoor op de tribunes nog vele malen harder dan eerst. Het is nu een kwestie van volhouden en Eredivisievoetbal keert terug in Tilburg. Die droom spat echter al snel uiteen. 6 minuten na de openingstreffer schiet FC Groningen de gelijkmaker binnen. Nu is het het uitvak dat feest mag vieren en langzaamaan mag gaan dromen van promotie. Hierdoor is het weer even het uitvak dat vocaal de boel overneemt. Zo golft de boel de hele wedstrijd lang op en neer.

Apenkooien

In het restant van de wedstrijd gaat de blik steeds meer op de klok en op de rekenmachine. Vooral voor Willem II is een gelijkspel vanavond een meer dan prima resultaat. Roda JC staat namelijk nog altijd gelijk bij Jong Ajax, wat zou betekenen dat Willem II bij een gelijkspel nog slechts 1 punt nodig heeft voor promotie. Voor Groningen betekent dit dat winst bij Telstar en thuis tegen Roda JC genoeg is voor directe promotie. Zo kunnen beide kampen zich neerleggen bij de 1-1 tussenstand, die dan ook na 90 minuten op het scorebord staat.

Nadat alle spelers zijn bedankt en de wedstrijd definitief is afgelopen, begint de wedstrijd naast de tribune. Wat begint met een gast op het thuisvak en een gast in het uitvak die omhoog klimmen in de netten eindigt in een vol kwartiertje apenkooien. Ook Antwerp laat zich hierbij niet onbetuigd en hoewel de beveiliging in het stadion dusdanig is dat de groepen nooit bij elkaar in de buurt kunnen komen, gaat het toch aardig los. De netten worden doorgebrand waarna met stokken richting elkaar wordt geslagen en vanuit de thuiszijde vuurwerk in het uitvak wordt gegooid.

Nadat ook de capo heeft omgeroepen dat “speelkwartier” nu wel weer voorbij is bedaren de gemoederen langzaamaan en kan de blik op de ontknoping de komende weken. FC Groningen mag zich opmaken voor twee razend spannende speelrondes en mogelijk zelfs nog play-offs. Bij Willem II is het devies duidelijk: aan Dordrecht uit of Telstar thuis moet de club één punt overhouden. Iets dat vrijwel zeker moet gaan lukken. De Return of the King lijkt aanstaande!

Thanks aan stu.art.photo voor een deel van de foto’s. Check zijn Instagram voor meer!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %