Voetbal in Frankrijk

Lille OSC: de tegenstander van Ajax in de Europa League

Na een derde plek in de poulefase van de Champions League, stroomt Ajax door naar de Europa League. Een verre reis wordt het niet, want bij de loting komt Lille OSC uit de koker. Het Franse team werd tweede in een poule met Slavia Praag, AC Milan en Celtic. Na een Champions League-ontmoeting van vorig jaar, strijden beide teams nu voor een plek in de volgende knock-outronde van de Europa League!

Beweeglijke twintigste eeuw

In 1944 ontstond Lille OSC na een fusie tussen Olympique Lille en Sporting Club Fivois. De letters OSC staan voor Olympique Sporting Club. De eerste prijzen volgden gauw. Lille werd kampioen van Frankrijk in 1946 en 1954. In deze periode werd ook nog eens vijf keer de beker gewonnen.

Niet lang na de kampioenschappen gebeurt er iets bijzonders waardoor de identiteit van Lille flink wordt geschaad. Na het WK van 1954 wil Lille de Hongaar József Zakariás kopen. De Hongaarse speler maakt indruk op het WK en haalt met zijn land de finale. Een man uit Tsjechoslowakije introduceert zichzelf bij de voorzitter van Lille als Zakariás. De president van de club is in zijn nopjes en zo onder de indruk van de speler dat hij verder niet om zijn identiteitspapieren vraagt. Niemand heeft iets door. Totdat de eerste wedstrijd op het programma staat. Veel supporters zijn speciaal naar het stadion gekomen om Zakariás te zien schitteren, maar zodra de wedstrijd wordt afgetrapt ziet iedereen al snel wat er gaande is. De man op het veld heeft bij lange na niet dezelfde voetbalkwaliteiten als de Hongaarse superster. De Tsjechoslowaak wordt op het veld gearresteerd en verdwijnt voor twee maanden achter de tralies.

Archieffoto van supporters van Lille (via Dogues Virage Est).

Net zo snel als dat de gloriejaren kwamen, waren ze weer verdwenen. In 1955-1956 degradeerde Lille uit de hoogste divisie. Er waren conflicten binnen de club en spelers weigerden te spelen. De degradatie had bovendien financiële gevolgen. De beste spelers vertrokken en de schulden liepen op. Lille eindigt als laatste in de competitie en degradeert wederom.

In de jaren 70 kon Lille na jaren in het amateurvoetbal met behulp van de gemeente weer terugkeren in een nieuw hervormde tweede divisie. Dit was het startsein voor nieuwe jaren waarin Lille weer omhoog kon kijken! Het duurde niet lang tot Lille weer terug te zien was op het hoogste podium.

Kampioensjaar

De eerdere kampioenschappen zullen niet veel van de huidige supporters hebben meegemaakt. In 2011 stuntte de club door opnieuw kampioen te worden. Het team met onder andere Gervinho en Eden Hazard wist de titel te pakken met acht punten verschil op de runner-up Olympique Marseille. Het team werd het seizoen daarop dan wel laatste in de poule van de Champions League, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze prijs pakt niemand ze meer af.

Supporters van Lille in het oude stadion (foto via Dogues Virage Est).

Derby du Nord

Noord-Frankrijk is beter vertegenwoordigd geweest qua clubs in de hoogste divisie. Het feest was groot toen RC Lens afgelopen seizoen sinds 2015 weer wist terug te keren in de Ligue 1. De Derby du Nord is terug! Helaas is de timing iets minder, aangezien de eerste edities sinds de terugkeer zonder publiek worden afgewerkt. De beelden van de ontmoeting in mei 2015 zijn de moeite waard. Ruim 40.000 supporters zagen Lille met 3-1 winnen van Lens. De fanatieke tribune van Lille achter het doel zat bomvol en de meegereisde supporters uit Lens – die bekend staan als zeer fanatiek – maakten een hoop lawaai.

Stade Pierre-Mauroy

In 2012 verhuisde Lille naar een nieuw onderkomen: Stade Pierre-Mauroy. Het stadion in Villeneuve-d’Ascq biedt plaats aan zo’n 50.000 toeschouwers. Dat is iets aan de hoge kant, aangezien gemiddeld zo’n 30.000 man bij een thuiswedstrijd de weg naar het stadion weet te vinden. Gedurende het EK van 2016 werden hier zes wedstrijden gespeeld, waaronder de kwartfinale tussen Wales en België.

Stade Pierre-Mauroy, de thuishaven van Lille OSC.

Nederlandse en Belgische tegenstanders

De afgelopen seizoenen hebben verschillende Nederlandse en Belgische teams tegen Lille gespeeld. In seizoen 2006-2007 eindigden twee Champions League-wedstrijden tegen Anderlecht in een gelijkspel. In 2009 was de club waar Patrick Kluivert zijn carrière afsloot te sterk voor Genk. Een seizoen later lootte de ploeg Gent in de poulefase. Gent kwam een puntje te kort om de volgende ronde te halen. Een tweede plek bracht Lille naar de knock-outfase, waar PSV stond te wachten. PSV werd destijds in Frankrijk gesteund door 1300 supporters.

Supporters van Ajax hebben ongetwijfeld goede herinneringen overgehouden aan Europese ontmoetingen met de Noord-Franse club. Afgelopen seizoen won Ajax zowel uit als thuis overtuigend. 2600 man nam Ajax mee naar Lille. Voor de aanhang van Lille zal de uitwedstrijd van vorig jaar in Amsterdam op een andere manier memorabel zijn. Een grote groep supporters werd opgepakt na ongeregeldheden op metrostation Strandvliet.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %