Voetbal in Italië

SS Lazio: extreemrechts op de tribune

Vanavond speelt Club Brugge zijn tweede poulewedstrijd in de Champions League. De tegenstander is het Italiaanse SS Lazio Roma. Een club die bij veel supporters verre van geliefd is. Een groot deel van de aanhang is namelijk extreemrechts. En bang om dit te uiten zijn ze zeker niet.

I Biancocelesti kent een rijke geschiedenis qua supportersincidenten. Echter begon het allemaal zeer normaal op de tribunes van het Stadio Olimpico. Eind jaren ’60 ontstonden er een aantal kleine supportersgroeperingen die de club fanatieker steunden dan de rest. Al deze groepen deden dit onafhankelijk van elkaar. De eerste echte ultragroepering van Lazio ontstond in de jaren ‘70: C.M.L. ’74 (voluit Commandos Monteverde Lazio).

Il Tassinaro

De leider van C.M.L ‘74, Goffredo Lucarelli, staat tot op de dag van vandaag bekend als een ‘icoon op de tribune’. Il Tassinaro, zoals hij in Rome en omstreken genoemd wordt, was veruit de fanatiekste en meest gevreesde supporter van het Italiaanse voetbal. Hij had ruzie met alles en iedereen, maar hij had ook een enorm hart. Il Tassinaro volgde zijn club altijd en overal, waar in de wereld dan ook. Hoe duur de trip ook was, hij was er altijd bij. Loyaliteit en vriendschap waren namelijk belangrijker dan geld. Op 1 augustus 2012 overleed Il Tassinaro. Dit nieuws kwam bij vele supporters als een klap aan.

Lazio-supporters met een spandoek ter herdenking van Il Tassinaro in 2016: ‘De jongens van Tassinaro’

Piscitelli

Naast Il Tassinaro was Fabrizio Piscitelli ook een beruchte naam in de Italiaanse hoofdstad. Piscitelli was vanaf 1978 te vinden op het decor van de tribunes van Stadio Olimpico. Halverwege de jaren ’80 vond hij dat het tijd was voor een grondige verandering op de tribunes. Dit leidde tot confrontaties met de Eagles Supporters, die tot op dat moment de baas waren op de Curva Nord. Na twee jaar lukte het Piscitelli en zijn mannen om de macht te veroveren. Vanaf dat moment bepaalde zij de gedragingen van de Lazio-supporters. Direct werd er gekozen voor een Engelse uitstraling met vele spandoeken en liederen. Dit ging gepaard met veel geweldpleging binnen en buiten het stadion. Rivaliserende supporters moesten namelijk weten met wie ze te maken hadden als ze op bezoek waren in Rome. In augustus 2019 werd Piscitelli van het leven beroofd.

Extreemrechts

Mede door Fabrizio Piscitelli werd Lazio in verband gebracht met een extreemrechtse ideologie. De meeste supporters hadden al een rechtse politieke voorkeur, echter werd dit voor het ‘Piscitelli-tijdperk’ niet zo uitgebreid getoond. Enerzijds maar goed ook. De spandoeken en prenten die onder leiding van Piscitelli werden getoond, konden op zijn zachtst gezegd totaal niet door de beugel.

AS Roma

In november 2018 stond de 184e Derby della Capitale op het programma. In aanloop naar deze stadsderby verspreidden Lazio-supporters verschillende prenten en stickers met daarop het hoofd van Anne Frank in een AS Roma-shirt. Vijf jaar eerder, in 2013, gingen deze prenten ook al de wereld over. Deze keer kwam het de club en haar supporters echter duur te staan. Lazio ontving een boete van 50.000 euro. Ook werd twaalf supporters een stadionverbod opgelegd.

De prent die Lazio terecht duur kwam te staan

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Reageren is niet mogelijk.

0 %