Op donderdag 21 mei 2015 schrijft KAA Gent historie. De ‘Buffalo’s’ verslaan Standard Luik met 2-0 en wordendaardoor voor het eerst in de lange clubhistorie landskampioen van België. Drie dagen later barst het in de stad Gent uit tot een kolossaal volksfeest. Maar liefst 125 duizend (!) KAA Gent-supporters vierden de historische titel in de binnenstad.

Uitzinnig volksfeest

De Ghelamco Arena staat op zijn kop, de bekende Overpoort ontploft en de Gentse feesten zijn zowat twee maanden eerder begonnen. Voor veel inwoners uit Gent komt een droom uit: landskampioen van België. Maar niet alleen de landstitel, ook de hegemonie van Anderlecht is doorbroken. De complete stad Gent is in extase, vooral op de zondag erna. De stad verwelkomt namelijk de kampioenen. Vijf jaar later is het nog steeds het grootste  voetbalfeest in de Belgische geschiedenis.

Verbondenheid

Sportsocioloog Bart Vanreusel vertelt twee dagen later in Het Laatste Nieuws over het kampioenschap van Gent. “Wereldwijd hoor je supporters steeds vaker schreeuwen: ‘Geef ons ons voetbal terug!’ Bij AA Gent hebben ze die boodschap járen geleden al begrepen. Zijn veel andere clubs multinationals geworden of in handen gekomen van rijke buitenlandse zakenmannen, dan is AA Gent altijd heel verankerd gebleven, vergroeid met omgeving. De lokale verbondenheid versterken én uitspelen, was de strategie. Op een dag als zondag zie je daar het resultaat van”.

Vergelijk het een beetje met wat de kerk vroeger was: ze mobiliseerde, bracht samen, zorgde voor verbondenheid. AA Gent doet hetzelfde.

Geloofwaardigheid

“Gent is weggebleven van de bizarre voetbaleconomie vol excessen. Er wordt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan, op een manier die heel klaar en en economisch correct is”, continueert hij. “Ook dát merkt de supporter. Hij voélt die authenticiteit. Vergelijk het een beetje met wat de kerk vroeger was: ze mobiliseerde, bracht samen, zorgde voor verbondenheid. AA Gent doet hetzelfde”.

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.