Vijf jaar geleden: compleet volksfeest in binnenstad Gent
Op donderdag 21 mei 2015 schrijft KAA Gent historie. De ‘Buffalo’s’ verslaan Standard Luik met 2-0 en wordendaardoor voor het eerst in de lange clubhistorie landskampioen van België. Drie dagen later barst het in de stad Gent uit tot een kolossaal volksfeest. Maar liefst 125 duizend (!) KAA Gent-supporters vierden de historische titel in de binnenstad.
Uitzinnig volksfeest
De Ghelamco Arena staat op zijn kop, de bekende Overpoort ontploft en de Gentse feesten zijn zowat twee maanden eerder begonnen. Voor veel inwoners uit Gent komt een droom uit: landskampioen van België. Maar niet alleen de landstitel, ook de hegemonie van Anderlecht is doorbroken. De complete stad Gent is in extase, vooral op de zondag erna. De stad verwelkomt namelijk de kampioenen. Vijf jaar later is het nog steeds het grootste voetbalfeest in de Belgische geschiedenis.
24 mei 2015. 125.000 @KAAGent supporters verwelkomen de kampioenen in de Gentse binnenstad. Vijf jaar later nog steeds geboekstaafd als het grootste voetbalfeest in de Belgische geschiedenis. #Gent #COBW #BlueWhiteRewind pic.twitter.com/kKZchQQg9J
— ARAG // KAAG (@ARAG_KAAG) May 24, 2020
Verbondenheid
Sportsocioloog Bart Vanreusel vertelt twee dagen later in Het Laatste Nieuws over het kampioenschap van Gent. “Wereldwijd hoor je supporters steeds vaker schreeuwen: ‘Geef ons ons voetbal terug!’ Bij AA Gent hebben ze die boodschap járen geleden al begrepen. Zijn veel andere clubs multinationals geworden of in handen gekomen van rijke buitenlandse zakenmannen, dan is AA Gent altijd heel verankerd gebleven, vergroeid met omgeving. De lokale verbondenheid versterken én uitspelen, was de strategie. Op een dag als zondag zie je daar het resultaat van”.
Vergelijk het een beetje met wat de kerk vroeger was: ze mobiliseerde, bracht samen, zorgde voor verbondenheid. AA Gent doet hetzelfde.
Geloofwaardigheid
“Gent is weggebleven van de bizarre voetbaleconomie vol excessen. Er wordt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan, op een manier die heel klaar en en economisch correct is”, continueert hij. “Ook dát merkt de supporter. Hij voélt die authenticiteit. Vergelijk het een beetje met wat de kerk vroeger was: ze mobiliseerde, bracht samen, zorgde voor verbondenheid. AA Gent doet hetzelfde”.