Afgelopen weekend stond een van de meest beladen wedstrijden in het Franse voetbal op het programma: Paris Saint-Germain – Olympique de Marseille! Het bizarre einde en de verrassende uitslag maken deze editie van de klassieker een die we niet snel zullen vergeten.

Een duel tussen twee van de populairste clubs van Frankrijk, waarvan de supporters niet met elkaar door een deur kunnen. Aan de geschiedenis van wedstrijden tussen beide clubs hangt een waslijst vol incidenten. Meerdere malen is het al voorgekomen dat het tot een confrontatie kwam tussen supporters van deze teams. Gezien de coronarestricties loopt het dit seizoen wat anders, maar dat betekent niet dat PSG tegen Olympique Marseille haar charme verliest!

Qatar

Het Franse voetbal kende voorheen een hoop verschillende kampioenen. In tegenstelling tot vele andere landen staat de recordkampioen van Frankrijk qua titels niet mijlenver voor op de rest. Saint-Etienne heeft tien titels, gevolgd door Marseille en Paris (negen keer kampioen). AS Monaco en Nantes staan met acht kampioenschappen gedeeld op de derde plaats. Olympique Lyon vindt zichzelf dankzij de topjaren bij de start van het de 21e eeuw op de vierde plek met zeven titels.

Het grote geld vanuit Qatar maakte een einde aan de verscheidenheid in Franse kampioenen. Toen in 2011 de geldkraan bij PSG na de overname open ging, wist Montpellier nog kampioen te worden. De jaren die hierop volgden betekenden het hoogtepunt voor de Parijse club: op een seizoen na (2016-2017), ging PSG als landskampioen het podium op. Voordat de hulp van Arabische eigenaars kwam, had de club uit de hoofdstad slechts twee kampioenschappen behaald.

De Vieux Port na de wedstrijd (via bastien.larue).

Negen jaar terug

De uitslagen van de laatste ontmoetingen tussen PSG en Les Olympiens geven een goed beeld van het verschil tussen de teams. Het eerste jaar na de overname van PSG wist Marseille de Parijzenaren nog met 3-0 naar huis te sturen, maar anno 2020 dateert deze overwinning alweer van negen jaar geleden.

Na dit weekend kan de club uit het zuiden van Frankrijk weer eens juichen: PSG werd met 0-1 verslagen. Na negen jaar boekt l’OM weer eens een overwinning op haar aartsrivaal. In de slotfase ging het flink los in het Parc des Princes. Vanwege een vechtpartij in de blessuretijd werden er maar liefst vijf spelers met rood van het veld gestuurd. In totaal trok de scheids negentien keer een kaart. Vanwege het beperkte publiek ontbrak er bij deze topper natuurlijk wat beleving op de tribunes, gelukkig was de passie wel op het veld te zien!

Marseille viert feest

PSG is dit seizoen in de Ligue 1 gestart met twee nederlagen. De behaalde uitoverwinning maakte de stad Marseille het decor van een groot feest. Op het vliegveld werden de spelers door een hoop supporters opgewacht. In het centrum gingen duizenden mensen de straten op. Gezang, toeterende scooters en vuurwerk: alle verwachte gevolgen waren waar te nemen in de stad. Iets wat je bij een club als Marseille ook niet anders had verwacht!

https://twitter.com/systemfoot/status/1305260278448353281?s=21

https://twitter.com/_befoot/status/1305315392861212672?s=21

https://twitter.com/mediavenir/status/1305256458360160256?s=21

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.