Nederlandse clubs in Europa

Alles valt op zijn plaats bij magische Europese wedstrijd Feyenoord – Lazio

Avondwedstrijd. Europees voetbal. De Kuip. Wat wil een voetballiefhebber nog meer? Nou ja, het liefst een spannende thriller waar alles nog op het spel staat. Ook die wens komt nog uit, want de wedstrijd tussen Feyenoord en Lazio ontwikkelt zich tot een avond met alles erop en eraan. Tijdens een bizarre avond valt alles precies op de juiste plek voor de Rotterdammers. Het was weer een magische avond in De Kuip!

Als de wedstrijd tussen Feyenoord en Lazio dichterbij komt, bekruipt ons langzaamaan een voorgevoel. Door de stand (Lazio en Sturm Graz op 8 punten, Feyenoord en Midtjylland op 5) staat er alles op het programma. Feyenoord kan de poule winnen, maar dit kan ook zomaar de allerlaatste Europese wedstrijd van het seizoen zijn. Alle reden om groots uit te pakken. Het kan wel eens gaan stormen in De Kuip… De Italianen hebben gelukkig niet alle uitkaarten afgenomen – ze komen met ongeveer 600 supporters – waardoor wij op het laatste moment nog aan een kaart kunnen komen en afreizen naar de Maasstad.

Bep van Klaveren

We zijn niet de enige die hebben uitgekeken naar de wedstrijd van vandaag, ook de politie Rotterdam is in opperste staat van paraatheid. Al uren voor de wedstrijd rijden de politieauto’s in het centrum af en aan. Terwijl de supporters van Lazio onder hevige politiebegeleiding over de Erasmusbrug lopen, is rondom de Kuip het feest al begonnen. Op de omloop is er een DJ geregeld en er draait tot veel enthousiasme van de supporters keiharde hardcore achter de tribunes.

Het decor voor dit feest is ook schitterend. Het is vaak genoeg geschreven, maar toch herhalen we het nog maar eens. Er zijn weinig stadions zo mooi als De Kuip. Met de lichtmasten aan en de regen neerdaalt wordt het er alleen maar beter op. Wat een bak! Eenmaal in het stadion gaat het feest nog harder door. DJ Panic maakt de tijd vol tot de aftrap en terwijl de spelers beginnen aan de warming-up gaat het Legioen uit zijn plaat op kneiterharde hardcore. Voor de aftrap laten de supporters enkele doeken zien om het mobielgebruik tijdens de wedstrijd wat te verminderen. Een actie die door een andere supporter onmiddellijk op de foto wordt gezet. Verbetering komt met kleine stapjes zullen we maar zeggen…

Het tekstdoek ten spijt, wanneer het grote spandoek verschijnt op de korte zijde haalt iedereen zijn telefoon uit de broekzak. De supporters zijn dan ook weken bezig geweest om de spelers op scherp te stellen. Met een heerlijke tekst inclusief tekening, gebaseerd op een legendarisch verhaal en uitspraak van de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren, in het midden is de toon gelijk gezet. Hieronder en hiervoor verschijnen bij elkaar opgeteld bijna 100 fakkels. De Kuip verandert in een rode vuurzee. Het duurt nog minuten totdat de rook eindelijk is opgetrokken en er gevoetbald kan worden.

Frommelgoal

Waar het stadion met de opkomt dankzij de sfeeractie bruist, kan dit over de wedstrijd zelf niet worden gezegd. De spelers van Feyenoord hebben er moeite mee en het is een uitstekende Bijlow die meerdere keren redding moet brengen. Even later volgt het nieuws dat de Denen op een 1-0 voorsprong zijn gekomen. Feyenoord staat plotseling laatste in de poule. Het slechte spel stemt ook weinig hoopvol. De regen die neerdaalt op de eerste ring maakt het beeld compleet. De hoop lijkt wel een beetje verloren.

In de tweede helft lijkt er in eerste instantie weinig hoop op verandering. De grootste kans op overwintering lijkt eerder een gelijkmaker van Sturm Graz dan een doelpunt van Feyenoord. Maar langzaamaan beginnen de Rotterdammers wat meer grip te krijgen op de wedstrijd. Na iets meer dan een uur komt spits Santiago Gimenez, tot luid gejuich van het Legioen, het veld in. Enkele minuten later schiet hij zich definitief de harten van het Rotterdamse publiek in. Na enkele botsingen in het strafschopgebied tikt hij een van de lelijkste frommelgoals ooit binnen. De Kuip ontploft. Het regent bier, mensen vallen rijen naar beneden en er verschijnen groene rookbommen. De droom is weer levend.

Engelse sfeer

Nu staat het stadion helemaal onder een verlammende spanning. Termen als doelsaldo, onderling resultaat en gescoorde uitdoelpunten vliegen in rap tempo over de tribune. Iedere site lijkt een andere tussenstand te hebben. Tijd om alles uit te zoeken is er ook niet, want er is nog niks beslist. In de resterende 25 minuten is het geen seconde meer stil.

Dit is dus de Engelse voetbalsfeer waar ze in Rotterdam zo trots op zijn. Constant gezang de hele wedstrijd door is het zeker niet, maar op momenten zoals dit ontploft het stadion van passie en verlangen zoals maar weinigen dat kunnen. Het lijkt ook effect te hebben, want tegen de verwachtingen in weet Feyenoord lang stand te houden.

Na wat hachelijke momenten fluit de scheidsrechter voor de laatste keer en is het definitief. Even is het eeuwenoude cliché van de commentatoren weer waar. De Kuip schudt op haar grondvesten. Als de omroeper ook nog eens bekend maakt dat Feyenoord groepswinnaar is geworden, is het feest helemaal niet meer te stoppen. Spelers en supporters gooien ondertussen een klassieke “komen wij uit Rotterdam?”.

Terwijl de supporters in de stromende regen nog minuten losgaan op de klanken van (nog meer eens) wat hardcore komen de spelers nog een keer terug voor een extra rondje. In het avondlicht van De Kuip lijkt het feest eeuwig te duren. Dit was er avond voor in de Rotterdamse geschiedenisboeken!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %