GroundhoppingVoetbal in Frankrijk

Is een bezoek aan Lille OSC en RC Lens de moeite waard?

In veel delen van Frankrijk spelen leuke clubs met fanatieke supporters. Hoe zit dat in Noord-Frankrijk, vlak aan de Belgische grens? Wij gaan naar het noorden om een wedstrijd van Lille OSC en RC Lens te bezoeken. Waarom zijn deze clubs je bezoek wel of niet waard? We zetten het op een rijtje!

Lille ligt niet ver verwijderd van de Belgische grens en Lens ligt een halfuurtje met de auto verder. Om 15:00 is de aftrap van Lille – Toulouse. Na de wedstrijd rijden we door naar Lens, waar RC Lens om 21:00 tegen Olympique Marseille speelt.

Lille OSC

Lille OSC is een club die ongetwijfeld geen introductie nodig heeft. Het team werd in 2021 nog kampioen in de Ligue 1 en is vaak Europees actief.

Sinds 2012 speelt Lille in Stade Pierre-Mauroy, een stadion dat is gebouwd voor het EK van 2016. Een saaie, dertien-in-een-dozijn-betonbak. Helaas staat het ver buiten de stad. Rondom het stadion is er niets wat verwijst naar de club en de clubkleuren zijn nergens te bekennen. De stoeltjes zijn zelfs grijs. Jammer!

Bovendien is het stadion erg groot. Gezegd mag worden dat Lille het wel vaak met 35.000 man vult. Voor een stad van 236.000 inwoners is dat een prima opkomst, helemaal omdat Lille niet bij de historische topclubs hoort. Sinds deze eeuw doet Lille pas mee in de (sub)top van de Ligue 1.

Als je toch al in de buurt bent voor een wedstrijd dan is stad Lille zeker de moeite waard. Het heeft wat weg van de grote Belgische steden en heeft een aantal leuke straten en pleinen.  Hier kan je prima een middag vertoeven.

De ticketprijzen in Lille zijn ook fijn. Een competitiewedstrijd kan je als volwassene al voor zo’n vijftien euro bezoeken! Lille heeft twee supportersgroepen die opvallen in het stadion. Achter het doel wordt Lille gesteund door Dogues Virage Est. Aan de overkant zit ook een fanatieke groep.

Ook niet geheel onbelangrijk is de bereikbaarheid van het stadion. Het is dan wel ver weg, maar zowel met de auto als met het openbaar vervoer is het goed te bereiken. Met de auto heb je al voor vier euro een parkeerticket op zo’n kwartier lopen van het stadion.

RC Lens

RC Lens staat bekend als één van de clubs in Frankrijk die het best wordt bezocht. Sinds de terugkeer in de Ligue 1 gaat het enorm goed in Lens. Elke wedstrijd kan de club rekenen op een vol huis. De grootste fanatieke supportersgroep neemt plaats op de lange zijde, zoals we dat in Nederland ook bij ADO zien. De sfeer is levend en zowel achter de doelen als aan de lange zijde staan de gepassioneerde supporters. Vanuit meerdere vakken wordt er gezongen.

Stade Bollaert-Delelis biedt plaats aan zo’n 38.000 supporters en is geen verkeerd stadion. Eén van de hoogtepunten bij je bezoek aan Lens zal het nummer Les Corons in de rust zijn. Tijdens dit lied doen de supporters hun sjaaltje in de lucht en zingen ze mee met het nummer over de mijnwerkersstreek, iets waar Lens bekend om staat.

De stad Lens heeft niet veel te bieden. Het centrum is niet heel bijzonder, maar het is dan ook een plek met slechts 30.000 inwoners. Waar overigens ook Champions League wordt gespeeld, zoals toen PSV langskwam. De woonwijken hebben op zich wel wat charme, al zie je zulke huizen genoeg in België en Engeland.

In tegenstelling tot buurman Lille is een pot van RC Lens wel erg duur. Tegen Olympique Marseille kost een kaartje achter het doel maar liefst 88€. Tegen minder populaire tegenstanders tik je via het resale-platform ook al gauw 60€ af.

Het stadion is met de trein goed te bereiken. Er is een station op loopafstand. Wie met de auto gaat, kan het beste een plekje in de wijk zoeken, want het kan aardig vaststaan.

Conclusie 

Samengevat doet Lille OSC het in een groot stadion erg netjes qua opkomst. Ze kunnen rekenen op de steun van fanatieke supportersgroepen en de ticketprijzen zijn zeer betaalbaar. Een wedstrijd is het waard om te combineren met een bezoek aan de stad. Dat Stade Pierre Mauroy geen charme heeft is het grootste minpunt. Het stadion is goed te bereiken.

RC Lens scoort goed op het gebied van sfeer; de club leeft. Stade Bollaert-Delelis is geen verkeerd stadion. Een wedstrijd van Lens is daarentegen wel erg duur. Het kan moeilijk zijn om het stadion te bereiken met de auto en een bezoek aan de stad is geen verplichting.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat zowel Lille OSC als RC Lens zeker de moeite waard zijn. Zoek dus een weekend uit waarin beide clubs op dezelfde dag spelen, zodat je niet twee keer heen en weer moet. Echter, dit geldt niet als je van één van de clubs de belangrijkste wedstrijd wilt bezoeken. De derby du Nord, Lille –  Lens, staat garant voor een goede sfeer en een uitverkocht huis.

 

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %