Voetbal in Nederland

Hoe gaat het nu met verdwenen clubs uit het Nederlandse profvoetbal?

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam zijn tussen 2010 en 2013 allemaal verdwenen uit het Nederlandse profvoetbal. Wat is er gebeurd en hoe gaat het nu met de clubs? Hoe zien de stadions jaren na het faillissement eruit en wordt er nog op niveau gevoetbald?

Binnen iets meer dan drie jaar viel voor vier clubs het doek. De huidige Keuken Kampioen Divisie heeft mooiere tijden gekend, toen in plaats van vier beloftenteams nog deze vier clubs in de competitie speelden. 

HFC Haarlem

Van alle verdwenen clubs uit het Nederlandse profvoetbal heeft HFC Haarlem de meeste historie geschreven. In de jaren 70 en 80 waren ze vaste klant in de Eredivisie, waar een paar keer de subtop werd bereikt. Spelers als Ruud Gullit en John Metgod speelden voor de Roodbroeken. In 1982 kwamen AA Gent en Spartak Moskou op bezoek in de eerste en tweede ronde van de UEFA Cup.

Haarlem was de eerste van de vier clubs die tussen 2010 en 2013 failliet gingen. Er was geld tekort en de gemeente wilde niet helpen. Met Ajax had de club een samenwerkingsverband, maar ook Ajax stond de kampioen van 1946 en tweevoudig bekerwinnaar niet bij. Wel nodigden ze honderden sponsoren uit voor een wedstrijd in de Arena. Hier riep Gregory van der Wiel, die voor Haarlem had gespeeld, op groot scherm op om de club te steunen. Sinds januari 2010 heeft Haarlem geen profclub meer. 

Foto’s van het stadion van Haarlem in 2015:

Mocht het ooit op een quiz komen: wat is qua inwoners de grootste stad van Nederland zonder een club in het betaalde voetbal? Het blijft bijzonder: de hoofdstad van Noord-Holland heeft geen professionele voetbalclub. Na het faillissement fuseerde HFC Kennemerland met de club tot Haarlem Kennemerland. Zij gebruiken het stadion voor de wedstrijden in de vierde klasse. De clubkleuren zijn verdwenen, alleen in het logo zie je nog een stukje historie.

Van het karakteristieke stadion van Haarlem is helaas niet heel veel meer over. De hoofdtribune staat nog, maar de tribune aan de overkant is een aantal jaar geleden gesloopt vanwege asbest. In 2015 is het stadion nog gebruikt voor het toernooi De Tweede Divisie. Ook de staantribune achter het doel, de Oosttribune, is verdwenen. Het veld is een kwartslag gedraaid, waardoor de tribune zich nu achter het doel bevindt. Ook de lichtmasten zijn weg. Toch kan een rondje om het stadion geen kwaad: dingen als de grote hoofdtribune, de HFC Haarlem-letters en de oude kassahokjes geven je toch nog een nostalgisch gevoel. We schreven eerder dit artikel over het stadion in de huidige staat. Foto’s van Pitch’d

RBC Roosendaal

Na de oprichting in 1912 speelde RBC Roosendaal vanaf 1955 professioneel voetbal. Dit duurde tot 1971, omdat de Tweede Divisie, destijds het laagste niveau van het betaalde voetbal, dat jaar werd opgeheven. In 1984 keerde RBC terug. 

Het kan snel gaan. Elf jaar voor het faillissement bereikte RBC, met als trainer Robert Maaskant en NAC-legende Rob Penders in de selectie, voor het eerst de Eredivisie. Dit duurde slechts een jaartje, maar er was slechts één seizoen in de Jupiler League nodig om opnieuw te promoveren. Dit keer hield RBC het vier jaar vol. Deze jaren en de verloren bekerfinale tegen Ajax (1986) zorgen ervoor dat de club toch een plekje in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal heeft veroverd.

Vlak voor het 100-jarige bestaan in 2011 werd RBC failliet verklaard. Net als bij hun lotgenoten was de gemeente niet bereid om de club financieel te steunen. Er was een schuld van 5 tot 6 miljoen euro en op korte termijn was er zo’n 500.000 euro nodig, wat niet lukte.

In 2022 speelde RBC in de tweede klasse, waar ze om de week voor ongeveer 250 toeschouwers in het stadion speelden. Dit aantal is inmiddels verdubbeld. RBC werd in 2023 met een ruime voorsprong kampioen en komt nu uit in de eerste klasse. RBC heeft de weg omhoog weer gevonden en dat lichten we uit in ons nieuwste artikel over de club.

In het Atik Stadion is weinig veranderd: alleen de lichtmasten zijn weggehaald en het stikt van de onkruid rondom het stadion. We schreven eerder dit artikel over het stadion.

Voorheen had RBC goalgetter Sjoerd Ars in huis, vanaf seizoen 2022-2023 speelt Braziliaan Zé Lucas mee. Via Brazilië, de tweede divisies van Polen en Slowakije en verschillende Maltese teams is hij vanwege de liefde in Roosendaal beland.

AGOVV Apeldoorn

In de jaren 50 betrad AGOVV voor het eerst het betaalde voetbal. Net als bij RBC duurde dit tot 1971, vanwege een sanering in het profvoetbal. In 2003 keerde de vereniging weer terug in de Eerste Divisie, het tweede niveau van Nederland. 

Vanaf 2003 zag men AGOVV vaak terug in het rechterrijtje van de Jupiler League, op een uitschieter in 2010 na, toen de zesde plek werd behaald. In 2013, het jaar dat de vereniging uit Apeldoorn haar 100e verjaardag vierde, viel het doek voor AGOVV. De schuld? 400.000 euro. Het is zuur om te bedenken dat er in het hedendaagse voetbal al tijden lang clubs zijn die tot in de miljarden in de schulden zitten..

De ex-club van onder andere Klaas-Jan Huntelaar en Dries Mertens ging in 2013 verder in de vierde klasse. Negen jaar na het faillissement zien we AGOVV terug in de tweede klasse: aan het eind van seizoen 2021-2022 promoveerden de Apeldoorners via de play-offs.

Op Sportpark Berg & Bos lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In tegenstelling tot de andere ter ziele gegane clubs, is dit stadion nog precies in dezelfde staat te bewonderen als toen de club nog in het profvoetbal zat. Vroeger gingen er ongeveer 2.000 mensen naar het stadion, nu zijn het er zo’n 300. In de winter maakten we deze foto’s van het stadion in de sneeuw!

SC Veendam

Aan het eind van de 19e eeuw werd SC Veendam opgericht. In 1954 begon Veendam aan het betaalde voetbal en werd stadion De Langeleegte geopend. Ondanks twee directe degradaties zijn de seizoenen in de Eredivisie (1986-1987 en 1989-1990) de hoogtepunten in de geschiedenis van de club.

Voor inwoners van andere delen in Nederland wordt de uitwedstrijd naar Veendam vanwege de afstand als memorabel gezien. Supporters van MVV moesten bijvoorbeeld bijna 340 kilometer afleggen als zij hun club achterna wilden reizen. Andersom is dit natuurlijk ook zo, maar toch kende Veendam een groep die het team steunde in verschillende uithoeken van het land.

De Langeleegte (via Groundhop-hopper).

In 2010 wist Veendam haar einde nog uit te stellen. In april 2013 kwam het moment alsnog. Ondanks inzamelingsacties en een bereidwillige sponsor, kon een bedrag van 675.000 euro niet worden opgehoest. 

Momenteel wordt stadion De Langeleegte gebruikt door de amateurs van Veendam 1894. Van het stadion van weleer staan de twee lange zijdes er nog. Het eerste elftal speelt in de tweede klasse op zaterdag, waar het zich in seizoen 2022-2023 wist te handhaven. In 1986 behaalde SC Veendam met 12.500 aanwezigen een toeschouwersrecord in het stadion. Het zal lang gaan duren voor dit aantal wordt geëvenaard, nu de plaatselijke VV vijf klassen lager speelt.

Buiten de amateurs wordt het stadion zo nu en dan gebruikt voor andere wedstrijden. In 2016 werkte FC Groningen hier voor ruim 4.000 toeschouwers een vriendschappelijke wedstrijd tegen Queens Park Rangers af. Oranje onder 18 gebruikte het stadion in november 2023 voor twee oefenduels tegen hun leeftijdsgenoten uit Zweden.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %