Wees blij dat wij de Mickey Mouse-competitie nog hebben
Onze nationale voetbalcompetitie wordt soms denigrerend de Mickey Mouse-competitie genoemd. Wees blij dat wij hier de Eredivisie hebben, in plaats van een competitie die is verpest vanwege geld, toeristen en commerciële belangen!
Financieel gezonde clubs
Wees blij dat we de Mickey Mouse-competitie hebben waar clubs nog niet in torenhoge schulden verstrikt zijn geraakt. In Nederland worden clubs verdeeld in drie categorieën als het gaat om financiële huishouding: categorie 3 (goed), categorie 2 (voldoende) en categorie 1 (onvoldoende). In 2018 bevond het gros van de clubs zich in de twee gezonde categorieën. Enkel FC Den Bosch scoorde onvoldoende. In tegenstelling tot andere competities, kan je het Nederlandse voetbal financieel gezond noemen.
Een wereld van verschil met het voetbal in een land als Spanje. FC Barcelona leent honderden miljoenen bij de bank om salarissen te kunnen betalen, terwijl onlangs een bericht verscheen dat de club van Frenkie de Jong een totale bruto schuld van ruim 1,17 miljard euro heeft. Ondertussen verdient ster Lionel Messi zo’n 138 miljoen per jaar. Extra zuur als je bedenkt dat SC Veendam en AGOVV failliet zijn gegaan vanwege een tekort van 400.000 euro. HFC Haarlem en RBC Roosendaal hadden met respectievelijk 2,8 en 6,7 miljoen euro een iets hogere schuld, maar vergeleken met de schuld van Barcelona stelt ook dat weinig voor.
Als je denkt dat je alles al hebt gezien.. pic.twitter.com/nefl8Gv2lM
— 023ONTOUR (@023ontour) February 16, 2021
Barça is uiteraard niet de enige club met zulke cijfers. Andere Champions League-clubs, bijvoorbeeld Manchester United en AC Milan, bevinden zich ook schaamteloos in de schulden. Dezelfde clubs zouden een nieuwe Europese topcompetitie willen starten, waar alleen de beste clubs van Europa aan mee mogen doen. Dit zijn voornamelijk clubs die in buitenlandse handen zijn en met rode cijfers kampen.
Moneyleague
Wees blij dat we de Mickey Mouse-competitie hebben, waar het voetbal nog niet is overgenomen door het grote geld. In de Premier League geven clubs als Manchester United, Chelsea en Manchester City gezamenlijk ongeveer een miljard euro uit aan transfers. Laatstgenoemde kende enkele jaren geleden een nauwelijks noemenswaardige historie. In 2007 werd flink wat geld in de club gepompt en wist City plotseling prijzen te pakken. Van de zes kampioenschappen op de erelijst, zijn er vier gewonnen nadat de club werd overgenomen door een steenrijke familie uit Dubai.
De Serie A is de afgelopen negen jaar gedomineerd door Juventus. Dit seizoen maken Internazionale en AC Milan het wat spannender bovenin. Is het toevallig dat beide clubs niet meer in Italiaanse handen zijn? Suning Holdings Group, een Chinees bedrijf, heeft 270 miljoen euro in Inter geïnvesteerd en bezit een meerderheid van de aandelen. Stadsgenoot AC Milan werd een paar jaar terug ook overgenomen door Chinezen, maar heeft momenteel een Amerikaanse eigenaar. Eerder werd de club al vanwege het overtreden van de financiële fairplay-regels een jaar uitgesloten van Europees voetbal.
Frankrijk verpest
De Ligue 1 was ooit een competitie waarin veel teams meededen om de titel. De kampioenschappen waren redelijk verdeeld tussen de deelnemende clubs. De (sub)top was groot: tot 2012 hadden Saint-Étienne (10), Olympique Marseille (9), FC Nantes (8), AS Monaco (7), Olympique Lyon (7), Stade de Reims (6) en Girondins de Bordeaux (6) allemaal meer dan vijf titels gepakt. Dat is andere koek dan in landen waar een of twee clubs flink uitschieten qua behaalde kampioenschappen.
Na 2012 kwam hier verandering in. Paris Saint-Germain, dat tot dat jaar slechts twee titels op hun palmares had staan, werd gekocht door Qatar Sports Investments. Het team dat tot 2002 jaren in de tweede divisie speelde, veranderde van een middenmoter naar een topclub. Het smijten met geld bracht de club succes, want tussen 2012 en 2020 werd PSG zeven keer kampioen. Zie je het voor je, dat Heracles Almelo of PEC Zwolle ineens titel na titel pakt? Als PSG dit jaar de Ligue 1 wint, dan zullen ze recordkampioen Saint-Étienne evenaren.
Over de supporters van PSG is er overigens weinig verkeerds te zeggen. Natuurlijk zijn er nu ook dagjesmensen en gloryhunters in het Parc des Princes, maar fanatieke supporters heeft Paris altijd al gehad. De harde kern stond voor het succes ook paraat in zowel thuis- als uitwedstrijden.
TV-geld
In de Premier League draait alles om geld. De topclubs verdienen zo’n 150 miljoen euro per jaar aan TV-gelden. Championshipclubs die promoveren naar het hoogste niveau, kunnen rekenen op een flinke financiële boost. De hekkensluiter van de Premier League kreeg in 2016-2017 net geen honderd miljoen euro. In onze Eredivisie wordt het geld verdeeld op basis van de prestaties van de afgelopen jaren. De totale pot in Nederland bedraagt zo’n tachtig miljoen euro. Ajax ontvangt met 10,3 miljoen euro het meeste, Fortuna Sittard krijgt het laagste bedrag: 1,95 miljoen.
Red Bull
De afgelopen tien jaar werd Bayern München negen keer kampioen van Duitsland. Sinds enkele seizoenen is er een nieuwe club die concurrentie biedt aan de oude club van Arjen Robben: RB Leipzig. Een club die het zonder het geld van Red Bull natuurlijk nooit zo snel had gehaald. Leipzig kent met Chemie en Lokomotive twee clubs met een rijke historie en trouwe supportersschare, maar het team dat in 2009 is opgericht en voor 99% in handen van Red Bull is, gooit hogere ogen dan hun buren.
In Oostenrijk kennen we natuurlijk de andere Energydrankclub: Red Bull Salzburg, het project dat ervandoor ging met de identiteit van Austria Salzburg (hier lees je meer daarover). Wees blij dat we in Nederland enkel hoeven te klagen over afschuwelijke stadionnamen. Koester het Erve Asito Stadion of het Hitachi Capital Mobility Stadion, want in Oostenrijk doen ze er een schepje bovenop. De lijst van clubs met veranderde namen is erg lang geworden. In een willekeurige speelronde speelt Swarovski Tirol tegen Cashpoint SCR Altach en RZ Pellets WAC (Wolfsberger AC) tegen Flyeralarm Admira Wacker. Bij veel van deze clubs is de sponsor ook nog eens verwerkt in het heilige logo.
Gebrek aan beleving
Wees blij dat we de Mickey Mouse-competitie hebben, waar we tijdens wedstrijden nog geweldige momenten beleven. Waar stadions vrijwel altijd vol zitten met echte supporters, waar we vuurwerk zien bij de beladen wedstrijden en waar het stadion ontploft na een doelpunt. Als Real Madrid de winnende goal maakt in de wedstrijd van het jaar tegen Barcelona, is het zoeken naar Spanjaarden in het stadion. De fanatieke supporters van de Spaanse giganten, de Ultras Sur en Boixos Nois, zijn allang vervangen door Aziatische toeristen op de tribunes.
Alles wat er mis is in het moderne voetbal in 1 foto! Vooral niet juichen, maar zo snel mogelijk de mobiel pakken en Messi vastleggen voor de Instagram en de Snapchat. Of je gaat gewoon naar de wedstrijd van Barcelona in je shirtje van Liverpool. Schandalig! pic.twitter.com/En7NtG3lmn
— In de Hekken (@indehekken) August 20, 2018
Bij de derby van Manchester of een kraker in Londen hoop je een heerlijke, grimmige sfeer mee te maken. In de realiteit zie je na een doelpunt veel telefoons op de tribune: in plaats van te juichen, hopen toeristen een goede selfie te kunnen maken. Toeristen die voor 200 pond een kaartje wisten te bemachtigen.
‘Maar ja, in Nederland zie je van die monsterscores die je in de topcompetities niet ziet, dat zegt wel wat over het niveau,’ is een reactie die wel eens voorbij komt. Southampton heeft dit seizoen twee keer met 0-9 verloren. Bayern won vorig jaar 8-0 van Schalke en Barcelona stuurde Huesca met 8-2 naar huis. Atalanta heeft onlangs zeven goals gemaakt in wedstrijden tegen Udinese, Torino en Lecce. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Bizarre prijzen
En dan is er nog niets gezegd over de absurde toegangsprijzen. In 2016 kwam de Premier League met een overzicht van de seizoenkaartprijzen per club. Zo kost bij Arsenal de duurste seizoenkaart 2585 euro en de goedkoopste 1302 euro. Ook bij de minder grote clubs kan je in de problemen komen als je als Jan Modaal je favoriete team wilt steunen. Bij teams als Southampton en Bournemouth is het goedkoopste jaarabonnement al gauw 700 euro. Een seizoenkaart is vaak nog relatief goedkoop, dus we zullen het maar niet gaan hebben over de losse tickets. Als je als vader met je kinderen een dagje voetbal wil kijken, zal je diep in je portemonnee moeten kijken.
In de Eredivisie heb je bij de meeste teams onder de 200 euro om de week je vaste plek. Bij de traditionele top-3 ben je minder dan 300 euro kwijt voor het hele seizoen. Daarbij doen de meeste clubs ook aan kortingen voor jeugd en senioren. Gelukkig hebben wij de Mickey Mouse-competitie, waar het voetbal nog voor het hele gezin is!